Εδώ και 15 χρόνια είμαι χορτοφάγος. Εδώ και 15 χρόνια ακούω κάποιες στάνταρ ερωτήσεις τύπου “Ούτε κοτόπουλο δεν τρως;” (λες και το καημένο το κοτοπουλάκι δεν έχει ζωή!) ή “Μα πώς ζεις; Και τι τρως; Δεν βαριέσαι τη βοσκή;” κ “Καλά, δεν μπορεί, θα έχεις θέμα με σίδηρο κ αιματοκρίτη!” και τα σχετικά, τα οποία πια ακούγονται πολύ κλισέ κ τα αντιμετωπίζω με στωικότητα: ” Όχι, παιδιά, χαίρω άκρας υγείας, δεν βόσκω όλη μέρα, απολαμβάνω το φαγητό και τρώω πολύ μεγαλύτερη ποικιλία πιάτων από εσάς”! Κάτι που επίσης μου έλεγαν (αλλά έχουν πάψει πια, θα σας εξηγήσω παρακάτω το γιατί) είναι το κλασικό “Κάτσε να σε δω τι θα κάνεις, όταν παντρευτείς! Θες δεν θες θα φας κρέας!” Φυσικά, ήξερα καλά ότι δεν υπήρχε περίπτωση να φάω κρέας για κανέναν λόγο και για χάρη ενός μεγάλου έρωτα θα αναγκαζόμουν με βαριά καρδιά βέβαια να μαγειρεύω κ κρέας για να τον ευχαριστήσω. Έλεγα στον εαυτό μου πως ήταν στατιστικά αδύνατο να βρω χορτοφάγο σύντροφο, αλλά προσευχόμουν να μην είναι τουλάχιστον φανατικός κρεατοφάγος!
Και επειδή ο Θεός είναι μεγάλος και ακούει, μου έστειλε έναν άνθρωπο που ναι μεν έτρωγε κ αγαπούσε το κρέας, πριν με γνωρίσει, αλλά από τότε που του μαγειρεύω εγώ, δεν του λείπει και προτιμά τη δική μου χορτοφαγική κουζίνα. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει γίνει χορτοφάγος. Αραιά και που σε τραπέζια, θα φάει κρέας, αλλά στο σπίτι τιμά τα πιάτα μου! Και το καλύτερο είναι ότι έχει και φοβερές εμπνεύσεις! Η σημερινή συνταγή είναι δικής του επινόησης! Μια μέρα που είχε ρεπό κ γύρισα αργά από το σχολείο, είχε βάλει στο φούρνο να ψήσει πιτάκια. Όταν μου είπε για τη γέμισή τους, κατενθουσιάστηκα! Πιτάκια γεμισμένα με κινόα, αρωματικά, ντομάτα κ κάσιους! Ουάου! Ζήλεψα την ιδέα του και θαύμασα την επινοητικότητά του! Και να που οι άντρες μας βάζουν τα γυαλιά και μας εντυπωσιάζουν! Βγήκαν πεντανόστιμα, χορταστικά κ φυσικά υγιεινά! Οπότε τα ξαναφτιάξαμε παρέα κ σήμερα σας παρουσιάζουμε τα κινοπιτάκια του Κωστή!
Να έχετε μια υπέροχη ημέρα!
Υλικά για 30 πιτάκια με κινόα:
2 φύλλα ζύμης κουρού (εγώ χρησιμοποίησα Χρυσή Ζύμη)
1,5 φλ. κινόα
1 ντομάτα, σε κυβάκια
1 μικρή πιπεριά πράσινη, ψιλοκομμένη
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/4 φλ. ωμά κάσιους, χοντοκομμένα
1 κ.σ. ελαιόλαδο
μάραθος κ βασιλικός, ψιλοκομμένοι
αλάτι κ πιπέρι
λευκό κ μαύρο σουσάμι, παπαρουνόσπορος για πασπάλισμα
ελάχιστο γάλα για επάλειψη (εγώ έβαλα σόγιας)
Εκτέλεση:
Ξεπλένω καλά την κινόα. Βάζω 3 φλιτζάνια νερό να βράσουν κ τότε προσθέτω κ την κινόα. Σε λίγο ρίχνω το κρεμμύδι, την πιπεριά κ τη ντομάτα. Λίγο πριν πιει τα υγρά, ρίχνω το λάδι, τα κάσιους κ τα αρωματικά. Αλατοπιπερώνω κ αποσύρω από την φωτιά. Αφήνω να κρυώσει. Απλώνω σε μια επιφάνεια τα φύλλα κουρού και με ένα μπολάκι (εγώ χρησιμοποίησα ένα ramekin) κόβω σε στρογγυλά κομμάτια. Βάζω μια κουταλιά από το μείγμα, το κλείνω κ συνεχίζω μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Αλείφω με γάλα τα πιτάκια κ πασπαλίζω με σουσάμι κ παπαρουνόσπορο. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C στον αέρα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Καλή σας απόλαυση!
Σημ. τη ζύμη που περισσεύει από τα κυκλάκια που κόβετε, κάντε τη μια μπάλα κ με έναν πλάστη ανοίξτε τη σε φύλλο. Κάθε φύλλο βγάζει 12 πιτάκια. άρα 2 φύλλα θα σας δώσουν 24 πιτάκια Με τα υπολείμματα θα βγάλετε περίπου 6 ακόμα.
They look really tasty! Hugs!
Η κινόα σκέτη είναι κάπως άγευστη αλλά τώρα τελευταία έχω φτιάξει κι εγώ μαζί της ένα σωρό δημιουργικά νόστιμα χορτοφαγικά φαγητά & γλυκά! Στη χώρα μας είμαστε ακόμα κολλημένοι με διάφορα πράγματα, το κρέας και η κατανάλωσή του είναι ένα από αυτά.
Πολύ ωραία τα πιτάκια και το ότι τα έφτιαξε ο αγαπημένος σου κάνει τη συνταγή σίγουρα μοναδική για σένα!
Φιλιά και καλή βδομάδα!
Πραγματικά ενδιαφέρουσα χρήση της κινόα, Λένια!
Προσωπικά την έχω δοκιμάσει ελάχιστα (και μόνον σε σαλάτες) … οπότε τώρα με βάζεις σ’ έναν άλλο τρόπο σκέψεις, καθώς αγαπούμε ιδιαίτερα όλα τα πιτάκια και τις πίτες.
Την κινόα την έχω βάλει σε σαλάτες και σε γεμιστά κολοκυθάκια.
Η ιδέα αυτή πολύ ωραία.
Θέλω την γνώμη σου επειδή θα αγοράσω ξανά ποια να πάρω την άσπρη ή την καφετιά που μου πρότεινε κάποιος
Τα φιλιά μου
Ξανθή μου, καλημέρα! Εγώ έχω δοκιμάσει και άσπρη, και κόκκινη κ τρίχρωμη κινόα. Μου αρέσουν εξίσου κ οι 3. Στη συγκεκριμένη συνταγή μπορείς να βάλεις όποια θες! Αξίζει να τα φτιάξεις αυτά τα πιτάκια, είναι τέλεια!
Πολλά φιλιά!
Η αλήθεια είναι πως όταν λείπει το κρέας από το τραπέζι η ποικιλία και η φαντασία στο τι θα μαγειρέψεις είναι μεγαλύτερη.Εμείς το έχουμε μειώσει για λόγους υγείας και όντως απολαμβάνουμε υπέροχα πιάτα που παλιότερα δεν δοκιμάζαμε.
εντυπωσιάστηκα!!!
πολύ ωραίος συνδυασμός υλικών και σίγουρα πολύ νόστιμος!!
μπράβο στον καλό σου!! έχει όμως άριστη δασκάλα!! 😉
Καλησπέρα!
Πολύ ωραία ιδέα η προσθήκη σε γέμιση για πιτάκια, δεν θα το είχα σκεφτεί, θα το δοκιμάω άμεσα όμως. Ημουν και εγώ χορτοφάγος για πολλά χρόνια (lacto-ovo που λεν με το περιστασιακό ψάρι) και σε νιώθω, με τις ηλίθιες ερωτησεις. Παρότι πλέον τρώω κρέας προσπαθώ η βάση της διατροφής μου να περιλαμβάνει όσο λιγότερο κρέας χρειάζεται.
νόστιμα πολύ!
τα έκανα με σφολιάτα (γιατί δε βρήκα κουρού) έγιναν υπέροχα!
η δόση της γέμισης είναι μεγάλη, μου περισσεψε αλλά τρώγεται μόνη της μια χαρά
Πόσο χαίρομαι που σου άρεσαν, κοριτσάκι μου! Ναι, είναι τόσο ωραία που τρώγεται και σκέτη!
Φιλάκια πολλά!!!!