For the recipe in English click here
Συνεχίζουμε το ταξίδι μας στο φεστιβάλ του Αθηνοράματος και στους άξιους Έλληνες παραγωγούς. Σειρά έχει η Ariston, μια εταιρεία από τη Μεσσηνία που παράγει ελαιόλαδο, αρωματικά ελαιόλαδα, πετιμέζι, μέλι, σταφίδα, μαρμελάδα και σαπούνι. Είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε από κοντά τον ένα από τα δύο αδέρφια-ιδρυτές, τον κ. Άγγελο Δούκα, έναν άνθρωπο γλυκύτατο με πολύ χιούμορ κ όρεξη για δουλειά! Το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής εξάγεται στο εξωτερικό κ μάλιστα σε απαιτητικές αγορές και πολλά προϊόντα έχουν αποσπάσει διεθνή βραβεία. Μας εντυπωσίασε η σειρά με τα αρωματικά ελαιόλαδα με αιθέρια έλαια! Λίγες σταγόνες αρκούν για να απογειώσουν τα πιάτα σας! Μοσχοβολιστά, σε τεράστια ποικιλία μεταμορφώνουν με το άρωμά τους: βασιλικός, δεντρολίβανο, πορτοκάλι, σανγκουίνι, ρίγανη, lime, τσίλι, θυμάρι, λεμόνι, σκόρδο, πίτσα, σοκολάτα!!! Το αγαπημένο μου είναι το σανγκουίνι που χρησιμοποίησα στη σημερινή συνταγή. Επίσης, δοκιμάσαμε βαλσαμικά ξύδια με γεύσεις φρούτων: δαμάσκηνο, φράουλα, βατόμουρο, ρόδι, σύκο, μύρτιλο! Το ξύδι εισάγεται από την Ιταλία, αρωματίζεται στη Μεσσηνία, συσκευάζεται όμορφα σ’ αυτά τα καλαίσθητα μπουκαλάκια κ ταξιδεύει ανά τον κόσμο κάνοντας γνωστή την αρχαία λέξη Ariston, η οποία μεταφράζεται κιόλας (the very best).
Η συνταγή της ημέρας είναι εμπνευσμένη από τη μεσσηνιακή γη: πένες αρωματισμένες με ελαιόλαδο με άρωμα σανγκουίνι, με ψητό ταλαγάνι, ρόκα κ ξερά σύκα μαριναρισμένα σε ξύδι με βατόμουρο. Ένα πιάτο με ιδιαίτερη γεύση, φρουτένιο, ελαφρύ κ με πολύ άρωμα.
Σας φιλώ γλυκά!
Υλικά για 3 μερίδες:
400 γρ. πένες
100 γρ. baby ρόκα
200 γρ. ταλαγάνι
4 κ.σ. κουκουνάρι
4 ξερά σύκα, κομμένα σε κομματάκια
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.σ. βαλσαμικό έδεσμα με βατόμουρο Ariston
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. λάδι Ariston με άρωμα σαγκουίνι
3/4 φλ. ζωμός από τις πένες
αλάτι κ φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολάκι χτυπώ το απλό ελαιόλαδο με το ξύδι. Αλατοπιπερώνω, προσθέτω το σκόρδο και τα κομμάτια σύκου και τα αφήνω να μαριναριστούν για λίγες ώρες. Βράζω τις πένες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στο μεταξύ ψήνω το ταλαγάνι κομμένο σε ροδέλες σε αντικολλητικό τηγάνι και όταν κρυώσει το κόβω κομματάκια. Φυλάω 3/4 φλ. νερό που βράζουν οι πένες. Στο σκεύος που έψησα το τυρί, καβουρδίζω το κουκουνάρι για λίγο, προσθέτω τα μαριναρισμένα σύκα με το λαδόξυδό τους και τη ρόκα. Ανακατεύω και προσθέτω τις στραγγισμένες πένες και τον ζωμό. Ανακατεύω καλά κ προσθέτω 2 κ.σ. ελαιόλαδο με άρωμα σανγκουίνι. Σερβίρω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα καομματάκια από το ταλαγάνι. Καλή σας απόλαυση!
Beautiful flavors…great pasta dish!
ela h.
Φανταστικό το ταλαγάνι!!
Ωραίο καλοκαιρινό πιάτο!!
Looks so good! Happy weekend, hugs!
Questo è un piatto di pasta decisamente chic! Baci dall’italia, cara Lenia 🙂
absolutely lovely and delicious! 🙂
a delicious pasta dish, have a great week, un abbraccio !
Το λάδι με άρωμα σαγκουϊνι θα ήθελα να το δοκιμάσω.
Πολύ ωραίο πιάτο έφτιαξες Λένια με πολυ ωραία κι εκλεκτά υλικά
Φιλιά