Καλημερούδια, αγαπημένοι μου φίλοι και φίλες! Σας ευχόμαστε μια καλή χρονιά με υγεία και όλα τα καλά! Ελπίζω να περάσατε όμορφα. Εμείς δεν πήγαμε πουθενά, γιατί ο Κωστής δούλευε, ωστόσο περάσαμε όμορφα, με καλή παρέα και πολύ φαγητό! Η πρώτη συνταγή της χρονιάς είναι ένα πολύ ιδιαίτερο ορεκτικό! Θα φτιάξουμε πίτα με καπνιστά καρότα και κρέμα κάσιους! Είχα δει αυτό το ορεκτικό εδώ και πολύ καιρό σε διάφορα site του εξωτερικού κι αποφάσισα να το δοκιμάσω. Η γεύση του είναι εκπληκτική, έντονη και δεν θυμίζει σε τίποτα το καρότο! Αν έβαζα και φύκια nori, η γεύση του θα θύμιζε σολομό. Στο εξωτερικό το λένε “salmon lox” , δηλαδή φιλέτο σολομού άλμης που σερβίρεται πάνω σε bagel με τυρί κρέμα. Αντί για bagel χρησιμοποίησα πίτα ψημένη κι αντί για τυρί κρέμα μια κρέμα από κάσιους. Το λεμόνι κι η κάπαρη το απογείωσαν! Πάντως το έφτιαξα σε τραπέζι γιορτινό και οι καλεσμένοι μου εντυπωσιάστηκαν! Αξίζει να το δοκιμάσετε! Όταν βρω φύκια, θα το φτιάξω ξανά. Σίγουρα θα προσδώσει μια θαλασσινή νότα!
Αυτά για σήμερα! Πολλά φιλιά κι αγάπη σας στέλνω από το νησί! Μουάτς!
Υλικά:
2 μετρίου μεγέθους καρότα
1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
1 κ.γ. σκόνη σκόρδου
1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
1 κ.σ. ελαιόλαδο
χυμός μισού λεμονιού
1 κ.σ. σιρόπι αγαύης
1 κ.σ. κάπαρη με τον χυμό της
πίτες
για την κρέμα κάσιους
100 γρ. κάσιους ωμά μουλιασμένα σε βραστό νερό για 2 ώρες
χυμός μισού λεμονιού
1 κ.σ. νερό
1 κ.γ. σκόνη σκόρδου
μάραθος
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Καθαρίζω τα καρότα και τα κόβω σε φλούδες με το εργαλείο που καθαρίζω τις πατάτες. Χτυπώ σε ένα μπολάκι το λάδι με το σιρόπι αγαύης, τη σάλτσα σόγιας, τη σκόνη σκόρδου και την καπνιστή πάπρικα. Βάζω μέσα τις φλούδες καρότου, τις ανακατεύω ώσπου να καλυφθούν από την μαρινάδα. Τα αφήνω στην άκρη για να μαριναριστούν για 1 ώρα. Κατόπιν τα απλώνω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 5 περίπου λεπτά στους 180C αέρα. Όταν τα βγάλω από τον φούρνο τα περιχύνω με τον χυμό λεμονιού και την κάπαρη. Στο μεταξύ φτιάχνω την κρέμα κάσιους. Βάζω στο μπλέντερ τα στραγγισμένα κάσιους και όλα τα υπόλοιπα υλικά και πολτοποιώ ώσπου να γίνουν κρέμα. Σερβίρω ως εξής: Ψήνω πιτούλες στην ψηστιέρα, αλείφω με την κρέμα κασιους, τις κόβω στα 4 και μοιράζω τις φλούδες καρότου. Πασπαλίζω με ψιλοκομμένο μάραθο ή άνηθο. Καλή σας απόλαυση!