Καλημερούδια, γλυκά μου πλάσματα! Τι κάνετε; Εμείς εδώ ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές κι απολαμβάνουμε την Ζακυνθούλα χωρίς τις ορδές των τουριστών. Είναι πανέμορφα και χαλαρωτικά! Βέβαια, το πρόσφατο κρούσμα στο νησί μας ανησύχησε και οι αφίξεις που αναμένονται σιγά σιγά από το εξωτερικό μας αγχώνει…Συν τοις άλλοις ο ΠΟΥ μιλά για νέο κύμα πανδημίας από τον Οκτώβρη και το μέλλον φαντάζει ζοφερό! Ας ελπίσουμε να μην επαληθευτούν οι προβλέψεις των ειδικών και να μην περάσουμε τα ίδια για μια ακόμη φορά!
Ας μαγειρέψουμε τώρα μια πανεύκολη και πεντανόστιμη περσική μελιτζανοσαλάτα! Πρόκειται για την kashkeh bademjoon, δηλ. ένα άλειμμα μελιτζάνας με καραμελωμένα κρεμμύδια, σαφράν, λεμόνι και δυόσμο. Κάποιοι βάζουν και γιαούρτι, αλλά το παρέλειψα. Επίσης δεν τηγάνισα, αλλά έψησα τις μελιτζάνες. Πάντως η εκδοχή που σας προτείνω είναι απλούστατη και λαχταριστή. Ταιριάζει υπέροχα και σε τοστάκι! Επιβάλλεται να την δοκιμάσετε!
Ιδού κι άλλες μελιτζανοσαλάτες από το μπλογκ:
*Baba Ghanoush
*Μελιτζανοσαλάτα με πιπεριά και καρύδια
*Μελιτζανοσαλάτα με ελιές
Φιλιά πολλά! Να περνάτε υπέροχα! Μουάτς!
Υλικά για ένα μπολάκι:
450 γρ. μελιτζάνες
150 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κ.γ. ξερός δυόσμος
2 κ.σ. χυμός λεμονιού
3 κ.σ. ελαιόλαδο
10 στήμονες σαφράν
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Μουλιάζω σε ένα φλιτζανάκι τους στήμονες για 1 ώρα. Τρυπώ τις μελιτζάνες ολόκληρες σε 3 σημεία με ένα πηρούνι, τις τοποθετώ σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνω στους 200C ώσπου να μαλακώσουν. Στο μεταξύ ζεσταίνω το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρω το κρεμμύδι. Χαμηλώνω την φωτιά και τα αφήνω ώσπου να καραμελώσουν. Προσθέτω προς το τέλος και το σκόρδο κι αλατοπιπερώνω. Λίγο πριν αποσύρω από την φωτιά ρίχνω τους στήμονες και λίγο από το κίτρινο νεράκι. Ανακατεύω, αφήνω λίγα λεπτά να ενωθούν κι αυτοί με τα υλικά και βγάζω το τηγάνι από την φωτιά. Καθαρίζω τις ψημένες μελιτζάνες από την φλούδα τους και την πολτοποιώ στο μπλέντερ. Προσθέτω το λεμόνι, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι και χτυπώ μια ακόμη φορά. Μεταφέρω σε μπολ το μείγμα αυτό και προσθέτω και τα κρεμμύδια. Ανακατεύω με ένα κουτάλι κι είναι έτοιμη η υπέροχη περσική μελιτζανοσαλάτα μου! Καλοφάγωτη! Διατηρείται στο ψυγείο γι 3-4 μέρες.
1 Comment