The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές vegan συνταγές
Πίτα με σέσκλα
Ορεκτικά - συνοδευτικά Πίτες Τάρτες

Πίτα με σέσκλα

Καλημερούδια, γλυκά μου πλάσματα! Τι κάνετε; Πώς πάει η καραντίνα; Εγώ προσπαθώ να συνηθίσω την τηλεκπαίδευση, είναι μια νέα πραγματικότητα στην οποία πρέπει να προσαρμοστούμε τόσο εμείς οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές…Δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά με καλή θέληση και αισιοδοξία είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε την μαθησιακή διαδικασία έστω και εξ αποστάσεως. Σε λίγες ώρες ξεκινά και η τηλεκπαίδευση του Δημητράκη κι είμαι πολύ περίεργη πώς θα φανεί στο πεντάχρονο αγγελούδι μου…Ας περάσουμε στην συνταγούλα μας τώρα! Σήμερα θα φτιάξουμε μια υπέροχη ελαφριά πίτα με σέσκλα. Απ’ ό,τι ξέρω μια παρόμοια φτιάχνουν στην Νάξο και την λένε σεφουκλωτή. Εμείς στην Πάτρα πάντως τα πεντανόστιμα αυτά χόρτα τα λέμε σέσκλα κι όχι σέσκουλα. Η πίτα είναι πολύ απλή και εύκολη και τα σέσκλα σε συνδυασμό με τα πράσα της προσδίδουν μια ακαταμάχητη γλυκύτητα! Αν αγαπάτε τις χορτόπιτες, ρίξτε μια ματιά και σε αυτή την λαχταριστή σπανακόπιτα με σπιτικό φύλλο.

Στην συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποίησα χωριάτικο φύλλο του εμπορίου. Επίσης έβαλα σκόνη σκόρδου, πάπρικα και λίγο χυμό λεμονιού που ενίσχυσαν την γεύση της γέμισης. Αυτά τα ολίγα από το νησί, αγαπημένοι μου φίλοι και φίλες! Πολλά γλυκά φιλιά και να προσέχετε! Μουάτς!

Πίτα με σέσκλα

Υλικά:
1 πακέτο φύλλο χωριάτικο
1200 γρ. σέσκλα καθαρισμένα, ψιλοκομμένα
500 γρ. πράσα σε ροδέλες
150 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
100 γρ. ρύζι καρολίνα
1 ματσάκι μαϊντανός ή μάραθος (ή μισό από το καθένα), ψιλοκομμέν
1 κ.σ. χυμός λεμονιού
1 κ.γ. πάπρικα
1 κ.γ. σκόνη σκόρδου
4 κ.σ. ελαιόλαδο +για επάλειψη φύλλων
σουσάμι

Πίτα με σέσκλα

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το λάδι και σοτάρω τα πράσα και το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Κατόπιν προσθέτω σταδιακά τα χόρτα. Με το που μαλακώσουν ρίχνω κι άλλα κι ούτε καθεξής ώσπου να χωρέσουν όλα. Προς το τέλος προσθέτω και τα μυρωδικά. Ανακατεύω και προσθέτω την σκόνη σκόρδου, το λεμόνι, την πάπρικα κι αλατοπιπερώνω. Λίγο πριν αποσύρω από την φωτιά ρίχνω και το ρύζι για να απορροφήσει τα υγρά. Λαδώνω ένα ταψί και απλώνω πάνω το ένα φύλλο. Το αλείφω με λάδι και μετά με τον ίδιο τρόπο βάζω και τα άλλα τέσσερα. Αδειάζω την γέμιση και την απλώνω να πάει παντού (να έχει κρυώσει πριν την βάλετε!) Τσακίζω τα φύλλα που περισσεύουν γύρω γύρω προς τα μέσα. Κατόπιν καλύπτω με τα υπόλοιπα τέσσερα φύλλα λαδώνοντας το καθένα ξεχωριστά. Διπλώνω το φύλλο που περισσεύει κάτω από την πίτα. Λαδώνω καλά το τελευταίο φύλλο και πασπαλίζω με σουσάμι. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για περίπου μία ώρα ώσπου να ροδίσει το φύλλο. Την βγάζω από τον φούρνο και περιμένω να κρυώσει για να την κόψω. Καλή σας απόλαυση!

 

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 1.895 times, 1 visits today)

2 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *