Κάθε Κυριακή του Πάσχα αναπόφευκτα δέχομαι πολλά πειράγματα του τύπου “Και τι θα φας εσύ, μαρούλι στη σούβλα;” Μετά από 14 χρόνια χορτοφαγίας διασκεδάζω πολύ με όλα αυτά! Συνήθως ψήνω στα κάρβουνα τα λατρεμένα μου πορτομπέλο και φτιάχνω και μια πιτούλα. Φέτος διάλεξα μια συνταγή της Νικολάου, την οποία παρήλλαξα ελαφρώς: μανιταρόπιτα χωρίς φύλλο, αλλά με πολύ τυρί. ήταν θαυμάσια και άρεσε σε όλους τους συνδαιτημόνες!
Υλικά:
500γρ. μανιτάρια, σε λεπτές φέτες
5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
400γρ. γιαούρτι
4 αυγά
250γρ. ψιλό σιμιγδάλι
350γρ. φέτα, θρυμματισμένη
200γρ. κασέρι, τριμμένο
1κ.σ. baking powder
1/2 φλ. γάλα φρέσκο
4+2 κ.σ. ελαιόλαδο
3κ.σ. σουσάμι
αλάτι κ πιπέρι
Εκτέλεση:
Σωτάρω σε δυνατή φωτιά τα μανιτάρια και μετά προσθέτω και τα κρεμμυδάκια. όταν σωθούν τα υγρά αποσύρω από τη φωτιά. Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύω τα 4 αυγά, το γάλα και το γιαούρτι με σύρμα ώσπου να γίνουν λείο μείγμα. Σιγά σιγά προσθέτω πασπαλίζοντας το σιμιγδάλι και ανακατεύω διαρκώς. Προσθέτω και το baking powder. Τέλος ρίχνω τα σωταρισμένα υλικά, τον άνηθο, τα τυριά και αλατοπιπερώνω. Αν η φέτα σας είναι πολύ αλμυρή, μην αλατίσετε. Αδειάζω το μείγμα σε βαθύ, μέτριο πυρέξ που προηγουμένως έχω λαδώσει. Χτυπώ το πέμπτο αυγό σε ένα φλιτζάνι και προσθέτω 3-4 κ.σ. γάλα. Περιχύνω με αυτό το μείγμα την πίτα και πασπαλίζω με το σουσάμι. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 45 περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσει. Καλοφάγωτη!
Today we are making a delicious mushroom pie loaded with cheese! It is made with semolina and has no phyllo. It is a really tasty and easy pie. Have a lovely weekend,dear friends all around the world!
Ingredients:
500gr. mushrooms, sliced
5 spring onions, finely chopped
1/2 bunch dill, finely chopped
400gr. yogurt
250gr. fine semolina
350gr. feta, crumbled
200gr. kaseri or mozzarella, grated
4+1 eggs
1Tbsp baking powder
1/2 cup fresh milk+3-4Tbsp
3Tbsp sesame seeds
4+2 Tbsp olive oil
salt and pepper
Directions:
Saute mushrooms for a few minutes and add spring onions. When all liquid is evaporated remove from heat.In a large bowl beat 4eggs, milk and yogurt until you get a smooth mixture. Add semolina gradually and keep stirring. Add baking powder. Then add cheese, dill, mushrooms and onions. Mix until well combined. Season with salt and pepper. Empty mixture in a greased bakibg dish. Beat the fifth egg with 3-4Tbsp milk and pour this mixture over the pie. Sprinkle with sesame seeds. Bake in preheated oven at 180C for 45minutes until golden brown. Enjoy!
Καλησπέρα Λένια, από ένα κακό ψητό προτιμώ και μαρούλια στη σούβλα που λέει ο λόγος.
Βέβαια τα μανιτάρια ψητά είναι ακόμα καλύτερα όπως και η πίτα σου δεν το συζητώ.
Κι εγω τα μανιταρια ψηνω. Βαζω και πιπεριες, μελιτζανες, τοματες, κρεμμυδια, πρασα, σκορδα στη σχαρα. Και το καλυτερο2 ειμαι η μονη που δεν γρινιαζω στο τελος πως μου΄πεσε βαρυ το φαι!
Χαχα!Πώς σε καταλαβαίνω!Κι εγώ είμαι η μόνη που σηκώνεται ανάλαφρη από το τραπέζι!
Φιλιά!
Πολύ ενδιαφέρουσα πίτα!
Μπράβο σου που τα καταφέρνεις με την χορτοφαγία!
Se ve muy bien absolutamente delicioso,abrazos y abrazos.
Η καλυτερη μου φιλη ειναι χορτοφαγος. Καταλαβαινω τι εννοεις… Παρ’ολα αυτα μεσα απο αυτην καταλαβα οτι υπαρχουν απειρα πραγματα για να αντικαταστησεις το κρεας. Οπως λογου χαρη αυτη η τρομερη πιτα που με ενθουσιασε με την απουσια φυλλου και το στρωμα απο σουσαμι… Φιλια πολλα.
This looks so super yummy! I have to try it!
Ciao
Alessandra
Απίθανες γεύσεις!!!
Την ψηφίζω και με τα δύο χέρια και την τρωω και με τα δύο χέρια. Φοβερή!
Your Mushroom Pie looks delicious. What a creative recipe. 🙂
funghi e formaggio, un insieme delizioso ! Buona settimana !
Είδα μανιταρόπιτα και μπήκα τέλεια φαίνεται!!
I can’t think of anything better than cheese and mushrooms, this sounds so good!
Χρόνια σου πολλά και ευτυχισμένα!
Υπέροχη η πίτα σου! Έχεις υπέροχες συνταγές!
Φιλιά
Αγγελικούλα μου,σε ευχαριστώ πολύ!Να είσαι καλά!
Πολλά φιλιά!
Χρόνια πολλά!
Πολύ καλή ιδέα! Την κρατάω!
I love this recipe ! Reminds me of you making soap at home, Mom.
And it’s fun to see photos of your house there and see
Dad in that comfy chair we sat in when we visited,
attempting to use the slow internet 🙂
I can’t wait to hear how the soap turned out in terms
of using it. Does it smell different since it is made with
animal fat? Any other differences from vegetable-based soap?
Love you!
Kαλησπέρα,
Πολύ ωραία η συνταγή και μου άρεσε που δεν έχει αλεύρι.
Αναρωτιόμουν αν γίνεται να αφαιρεσω κάποια ποσότητα απο τα μανιτάρια και να προσθέσω καποιο αλλαντικό. Θα πρέπει να αυξήσω το γάλα ή το αυγό? Απο τις φωτογραφίες φαίνεται αρκετά φουσκωμένη η πίτα και θέλω να την δοκιμάσω καθώς μου κάνει εντύπωση που δεν έχει χρησιμοποιηθεί αλεύρι.
Σας ευχαριστώ πολύ
Σε ευχαριστώ πολύ!Η πιτούλα είναι όντως νόστιμη, μια χαρά της πάει το σιμιγδάλι. Μανιτάρια θα πρότεινα να μην αφαιρέσεις, ούτε να προσθέσεις αυγά ή γάλα. Αλλαντικά μπορείς σαφώς να προσθέσεις.
Καλά μαγειρέματα!
Καλό θα ταν στα υλικά να γραφατε κ τα αυγά..αργία σήμερα, την ξεκίνησα και μετά είδα ότι χρειάζονται αυγά…
Χρόνια πολλά και ευλογημένα! Ζητώ συγγνώμη, έχεις δίκιο….Πρόκειται για παλιά συνταγή (2013) και η αλήθεια είναι ότι από τότε έχω να την φτιάξω μιας και απέχω από τα γαλακτοκομικά όσο μπορώ. Το συμπλήρωσα στα υλικά και πάλι σου ζητώ συγγνώμη!