For the recipe in English click here
Καλημερούδια, αγαπημένοι μου! Σας γράφω από μια άκρως φθινοπωρινή κ συννεφιασμένη Ζάκυνθο! Σήμερα το μεσημέρι αναμένουμε θυελλώδεις νοτιάδες, ανυπομονώ να κοπιάσουν. Εδώ που μένουμε στην εξοχή βιώνουμε κάθε φυσικό φαινόμενο σε όλο τους το μεγαλείο. Για μένα είναι μεγάλη πολυτέλεια να βλέπω από το παράθυρό μου τη μανιασμένη θάλασσα, τον άνεμο να λυσσομανά, τα αστραπόβροντα, την ανατολή κτλ…Με έπιασε πρωί πρωί το ρομαντικό μου κ ξέρετε τώρα με την εγκυμοσύνη κ τις ορμόνες να κάνουν πανηγύρι γίνομαι πολύ συναισθηματική κ παρασύρομαι πολύ εύκολα. Άσε που συγκινούμαι με το παραμικρό! Τέλος πάντων, ας περάσουμε στη συνταγούλα μας! Τις προάλλες σας έλεγα ότι η δαμασκηνιά μας φέτος είχε τρελά κέφια κ μας γέμισε καρπό. Ένας από τους τρόπους που τον αξιοποίησα ήταν κι αυτό το απλό, πανεύκολο υγιεινό γλυκάκι, ιδανικό για πρωινό, αλλά κ για να καταπολεμήσει τις απογευματινές μας λιγούρες. Στρώση από δαμάσκηνα κ από πάνω στρώση από ένα ελαφρύ crumble, ένας έξυπνος τρόπος να δώσετε φρουτάκι στα παιδάκια σας!
Καλό Σαββατοκύριακο! Σας γλυκοφιλώ!
Υλικά για ένα ορθογώνιο μέτριο πυρέξ:
4 φλ. δαμάσκηνα, κομμένα σε κομμάτια 3/4 φλ. νιφάδες βρώμης
1/2 φλ. αλεύρι ολικής αλέσεως
1/2 φλ.+1/2 φλ. ζάχαρη καρύδας
2 1/2 κ.σ. βούτυρο φυτικό
1 λοβός βανίλιας
κανέλα
Εκτέλεση:
Σε ένα πυρέξ ελαφρώς λαδωμένο απλώνω τα κομματιασμένα δαμάσκηνα. Τα πασπαλίζω με τη μισή ζάχαρη. Σκίζω τον λοβό της βανίλιας κ ρίχνω το περιεχόμενο στο πυρέξ. Σε ένα μπολάκι ανακατεύω το αλεύρι, την άλλη μισή ζάχαρη, τη βρώμη, την κανέλα. Προσθέτω κ το βούτυρο σε κομματάκια κ δουλεύω με τα δάχτυλα ώστε να γίνει μια ψιχουλιαστή ζύμη. Την απλώνω πάνω στα δαμάσκηνα κ ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για περίπου 45 λεπτά ή ώσπου να πάρει χρώμα η επιφάνεια κ να ψηθούν τα φρούτα. Καλή σας απόλαυση!
Σημ. καλό θα ήταν να ξεκινήσετε το ψήσιμο με αλουμινόχαρτο κ στα μισά να το αφαιρέσετε.