Καλό μήνα, αγαπημένοι μου φίλοι και φίλες! Ελπίζω ο νέος μήνας να κυλήσει όμορφα και γαλήνια σε πείσμα των χαλεπών καιρών που ζούμε! Σήμερα μαγειρεύουμε χορτοφαγικά και πολύ νόστιμα!
Πάνε 13 χρόνια από τότε που η θέα μιας κατσικούλας και του μικρού της που έβοσκαν σε ένα λιβάδι με ώθησαν να κόψω το κρέας. Τότε λοιπόν ανακάλυψα τη σόγια, ένα μαγικό φυτό που βοηθά κάθε χορτοφάγο αυτού του κόσμου να είναι υγιής και να μην έχει την αίσθηση ότι στερείται αγαπημένα φαγητά! Η σόγια έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και ασβέστιο κι είναι καλή πηγή μαγνησίου ψευδάργυρου, σεληνίου και σιδήρου. Είναι άνοστη από μόνη της – το ομολογώ – αλλά με τα κατάλληλα λαχανικά/μυρωδικά γίνεται ωραιότατη. Δεν χρειάζεται να γίνετε χορτοφάγοι για να την δοκιμάσετε! Αρκεί να θέλετε να βελτιώσετε τη διατροφή σας με μια τροφή φτηνή και θρεπτική!Για τους Ασιάτες πάντως που την τιμούν καθημερινά αποτελεί παράγοντα μακροζωίας!
Χάρη στη σόγια δεν στερούμαι ούτε το παστίτσιο, ούτε τα μακαρόνια με κιμά, ούτε το ρύζι με τα κοκκινιστά κεφτεδάκια που σας προτείνω σήμερα! Καλή δοκιμή!
Υλικά για 22 κεφτεδάκια σόγιας :
225 γρ. σόγια
1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
1 καρότο, τριμμένο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 χούφτα βασιλικό, ψιλοκομμένο
5 φρυγανιές τριμμένες στο μούλτι
1 αυγό
4 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι κ πιπέρι
για τη σάλτσα:
800 γρ. χυμός ντομάτας
1 καρότο, τριμμένο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 κλωνάρι βασιλικού
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σφηνάκι κρασί
αλάτι κ πιπέρι
Εκτέλεση:
Ετοιμάζω τη σόγια σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο πακέτο. Τη βάζω στιμμένη σε μια λεκάνη και ρίχνω τα λαχανικά των κεφτέδων μέσα. Ανακατεύω. Κατόπιν προσθέτω τη φρυγανιά, το λάδι κ το αυγό. Ανακατεύω καλά και στο τέλος αλατοπιπερώνω. Αφήνω 1 ώρα στο ψυγείο το μείγμα για να σφίξει. Μετά απλώνω μια λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί και τοποθετώ τα κεφτεδάκια που πλάθω. Ψήνω για περίπου 1 ώρα στους 200C. Εγώ τα γύρισα κιόλας, όταν ρόδισαν από τη μια πλευρά για να ψηθούν καλύτερα και από την άλλη. Όταν είναι έτοιμα, τα βάζω μέσα στην κατσαρόλα με τη ζεστή ακόμα σάλτσα.
Την ώρα που η ζύμη είναι στο ψυγείο, φτιάχνω τη σαλτσούλα μου. Απλά τσιγαρίζω ελάχιστα τα λαχανικά, τα σβήνω με κρασί και όταν εξατμιστεί, προσθέτω τη ντομάτα και λίγο νερό. Αφήνω να σιγοβράσει η σάλτσα. Δεν πρέπει να γίνει πολύ πηχτή. Τη χρειαζόμαστε για τα κεφτεδάκια.
Συνοδεύω με ρύζι, μακαρόνια ή νιόκι.
Have a wonderful month, my dear friends! I hope you are fine.I know it’s been a long time since you last heard from me. Unfortunately this year my time is really limited and I won’t be able to comment all the yummy stuff you will be making! I apologise! I will at least try to stop by and catch a glimse of your posts! I want you to know that I have missed you and I really hope you are healthy and happy!
It’s been13 years since I gave up meat. The sight of a happy goat and her baby grazing in a meadow was enough to convince me to refrain from eating it. That was the time I discovered soya, this great plant that helps every vegetarian to stay healthy and not give up on favorite dishes.Its nutritional value is really high since it is a great source of protein, calcium, magnesium, selenium. Cooked in the right way (with many vegetables/herbs) it is delicious! Try it even if you don’t want to become a vegetarian. In Asia it is really popular and is considered as a longevity factor!
Ingredients for 22 meatballs:
225 gr. soya mince
1 red pepper
1 carrot, grated
1 onion, grated
3 garlic cloves, finely chopped
1 handful of fresh basil leaves, finely chopped
5 rusks, crumbled with a food processor
1 egg
4 Tbsp olive oil
salt and pepper
For the sauce:
800 gr. tomato juice
1 carrot, grated
1 onion, finely chopped
2 garlic cloves, finely chopped
few fresh basil leaves
4 Tbsp olive oil
1 shot of wine
salt and pepper
Directions:
Cook soya mince according to package instructions. Place well squeezed soya mince in a large bowl/basin and add all vegetables.Mix well. Then add rusk crumbs, olive oil and egg.Stir until well combined. Season with salt and pepper. Put in the fridge for an hour. Then line a large baking tray with baking parchmentment and lay meatballs you have made with the cold dough. Bake in preheated oven at 200C for about 1 hour until golden brown on both sides. When ready, put them carefully in the pot with the stll warm tomato sauce.
While you are waiting for the dough to cool, prepare the sauce. Saute vegetables slightly, add wine.When it evaporates, add tomato juice and a little water. Let simmer for a while. Don’t let the sauce become thick. We need to soak our meatballs in there! Serve with rice, pasta or gnocchi.
Fantastiche!!!!Ciao.
Lenia, what a wondeful idea! These meatballs are healthy and tasty! You are always very good and I love the way you cook!Have a great week, dear! 🙂
che ricetta originale, non ho mai fatto le polpette di soia! Buona settimana, un bacione….
Bravissima Lenia, complimenti!!!
Un bacio
Paola
Καλημέρα Λένια μου και καλό μήνα!
Τα κεφτεδάκια σου φαίνονται πραγματικά πολύ νόστιμα! Είναι άλλωστε τόσο όμορφα αρωματισμένα που δύσκολα κάποιος θα καταλάβει ότι πρόκειται για σόγια!
Η μαμά μου τη χρησιμοποιεί συχνά λόγω νηστείας και είναι μία πραγματικά πολύ καλή επιλογή φαγητού!
Καλή συνέχεια!
Καλημέρα και καλό μήνα!!
Το χορτοφαγικό πιάτο σου είναι υπέροχο και πανέμορφο!!!
Καλή συνέχεια!
Tranquilla cara amica, gli impegni della vita odierna ci assorbono molte energie! L importante é che tu stia bene, noi ti leggeremo sempre!
Ti adoro!
Θα πω ψέματα αν πω ότι έχω τρελή αδυναμία στην σόγια, όμως έχω φίλους που και την χρησιμοποιούν πολύ στο μαγείρεμα και την αγαπάνε!
Δύσκολα θα καταλάβαινα ότι τα κεφτεδάκια σου είναι από σόγια, φαίνονται πολύ λαχταριστά!
Φιλιά, καλό μήνα!
H παρουσίαση σου είναι εκπληκτική και η συνταγή πολύ ενδιαφέρουσα! αξίζει μια δοκιμή!
φιλάκια και καλό μήνα 🙂
Hi, Lenia! I’m not very fond of soya but it’s because I don’t know how to cook it. I’ll try your recipe. Besos.
Φαίνονται πολύ ωραία τα κεφτεδάκια και δεν καταλαβαίνεις οτι είναι απο σογια.
Να πω την αληθεια δεν την έχω δοκιμάσει.
Μια καλή ευκαιρία λοιπόν να το κάνω.
Καλό μήνα Λένια 🙂
Look delicious really delicious and love your header!
Λόγω κρίσης… τείνω προς χορτοφαγία και χρησιμοποιώ συχνά κιμά σόγιας, συνήθως στις μακαρονάδες αλλά ταιριάζει πολύ και στον μουσακά: πατάτες, μελιτζάνες, κιμάς με σόγια και μανιτάρια, για μπεσαμέλ πουρές πατάτας.
Καλή συνέχεια!
Il tempo è sempre un po’ tiranno e in alcuni periodi lo è in maniera particolare. E’ la realtà!
Non ho mai fatto le polpette di soia. Hanno un aspetto davvero invitante e le assaggerei volentieri. Le alternative alla carne mi trovanno sempre molto positiva 🙂 Un bacione, buona settimana
θέλωωωω