The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
Σπιτικά νιόκι, βασική συνταγή
Ζυμαρικά - Ρύζι - Δημητριακά Κυρίως πιάτο

Σπιτικά νιόκι, βασική συνταγή

Print Friendly

For the recipe in English click here

Καλημέρα σας, αγαπημένοι μου φίλοι! Είμαι πολύ χαρούμενη, αφού για σήμερα σας έχω την πρώτη μου συνταγή από την Κρήτη! Όχι όμως μια παραδοσιακή κρητική συνταγή, όπως θα περιμένατε ίσως, αλλά μια ιταλική φτιαγμένη όχι στη δική μου κουζίνα (αφού ακόμα σπίτι δεν έχουμε :-(  ) αλλά στην κουζίνα της Λίνας. Τι όμορφο να μαγειρεύεις με καλή παρέα και να τρως επίσης! Ποτέ δεν μου άρεσε να τρώω μόνη μου! Την περίοδο που ζούσα μόνη μου στο Ναύπλιο, θα έτρωγα ή με ανοιχτή τηλεόραση ή με ανοιχτό ραδιόφωνο για να έχω την αίσθηση ότι έχω παρέα! Ας πάμε όμως στην σημερινή μας συνταγή: νιόκι!!! Αγαπημένα, λατρεμένα νιόκι, τα βρίσκεις σε μεγάλα σούπερ μάρκετ στα ψυγεία δίπλα στα φρέσκα ζυμαρικά. Πολλοί έχουν την εντύπωση ότι είναι ζυμαρικά αλλά δεν είναι, είναι πουρές πατατούλας με αλεύρι! (εδώ σας δίνω τη βασική συνταγή, γιατί μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά ή αυγό ή παρμεζάνα- όσοι δεν είστε vegan). Ήθελα εδώ και πολύ καιρό να τα φτιάξω, αλλά δεν έβρισκα τον χρόνο. Δύσκολο δεν είναι να τα φτιάξετε, σίγουρα είναι πιο εύκολο να τα αγοράσετε έτοιμα αλλά όπως πάντα τα σπιτικά είναι πιο νόστιμα και χωρίς συντηρητικά! Αξίζει λοιπόν τον κόπο!

Καλό Σαββατοκύριακο να έχετε! Φιλάκια πολλά!

Σπιτικά νιόκι, βασική συνταγή - Homemade gnocchi
Σπιτικά νιόκι, βασική συνταγή

Υλικά (2 μερίδες):
500 γρ. πατάτες
100 γρ. αλεύρι γοχ
μια πρέζα αλάτι

Σπιτικά νιόκι, βασική συνταγή - Homemade gnocchi
Σπιτικά νιόκι, βασική συνταγή

Εκτέλεση:
Ξεπλένω καλά τις πατάτες, στην συνέχεια τις βάζω να βράσουν και όταν είναι έτοιμες τις στραγγίζω και τις αφήνω να κρυώσουν για να μην κάψω τα χεράκια μου στο καθάρισμά τους. Αφού έχουν κρυώσει, τις ξεφλουδίζω και τις κάνω πουρέ, με ένα πηρούνι ή με πολτοποιητή πατάτας. Αλατίζω τον πουρέ και ζυμώνοντας προσθέτω το αλεύρι, πιθανό να χρειαστεί επιπλέον αλεύρι, ανάλογα με την υγρασία της πατάτας και της ατμόσφαιρας, πρέπει το ζυμαράκι να είναι μαλακό και να κολλάει λίγο στα χέρια…..Αφού το ζυμαράκι είναι έτοιμο, παίρνω ένα κομμάτι και το πλάθω, σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε κορδόνι πάχους όσο ένα δάχτυλο. Με ένα μαχαιράκι κόβω σε κομμάτια μήκους 2 εκατοστών περίπου το κορδόνι. Κάθε νιόκι το περνάω από τα δόντια ενός πηρουνιού (για να κρατάει καλύτερα την σάλτσα), τα τοποθετώ σε αλευρωμένη επιφάνεια και τα αφήνω να ξεκουραστούν για 15 λεπτά. Στην συνέχεια τα ρίχνω σε αλατισμένο νερό που βράζει και μόλις ανέβουν στην επιφάνεια τα απομακρύνω με μια τρυπητή κουτάλα (χρειάζονται 1 το πολύ 2 λεπτά βράσιμο) και τα ανακατεύω κατευθείαν με την σάλτσα που έχω ετοιμάσει. Καλό είναι να καταναλωθούν άμεσα!
Τα συγκεκριμένα τα φάγαμε με την αγαπημένη κλασική σάλτσα ντομάτα-σκόρδο-βασιλικό! Απλό και λατρεμένο. Καλή σας απόλαυση!

Σπιτικά νιόκι, βασική συνταγή - Homemade gnocchi
Σπιτικά νιόκι, βασική συνταγή

 

4 Comment