Παστάκια φουντουκιού

Print Friendly

Καλημερούδια και καλή εβδομάδα, αγαπημένοι/ες μου! Επιτέλους ήρθε το καλοκαίρι! Χτες μάλιστα κάναμε το πρώτο μας μπανάκι! Η θάλασσα βέβαια ήταν παγωμένη και δεν μπορώ να πω ότι την ευχαριστηθήκαμε, ωστόσο κάναμε την αρχή. Ελπίζω να ζεσταθεί σύντομα και να την απολαμβάνουμε.

Σήμερα θα φτιάξουμε vegan παστάκια φουντουκιού χωρίς ζάχαρη κι αλεύρι βασισμένα σε αγνά υλικά (φρούτα ξερά και φρέσκα, καθώς και ξηρούς καρπούς). Τα έφτιαξα για κέρασμα στον παιδικό σταθμό που πηγαίνει ο Δημητράκης μου κι είχα μεγάλη αγωνία να αρέσουν στα παιδάκια. Τελικά ενθουσίασαν μικρούς και μεγάλους κι η χαρά  μου ήταν τεράστια! Το λιωμένο αβοκάντο με κακάο λειτούργησε σαν «κράχτης» κι όλοι νόμιζαν ότι το γλυκό έχει σοκολάτα! Γιατί να πηγαίνουμε για κέρασμα γλυκά του εμπορίου, ενώ μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε μόνοι μας νόστιμα κι υγιεινά πραγματάκια; Τα παιδάκια μας αξίζουν το καλύτερο, να μην το ξεχνάμε αυτό και να προσπαθούμε να τους δώσουμε την κατάλληλη διατροφική παιδεία από μικρή ηλικία!

Να σημειώσω ότι το γλυκάκι αυτό μπορεί να παρουσιαστεί και ως παγωτίνι, αφού διατηρείται στην κατάψυξη. Να το δοκιμάσετε ακόμα κι αν δεν το προορίζετε για παιδικό κέρασμα. Είναι πεντανόστιμο, σας διαβεβαιώ!

Τέλος να ευχαριστήσω και δημόσια την Παραμυθούπολη για τα υπέροχα δυο χρόνια που συμπορευτήκαμε! Είστε υπέροχοι, είστε εξαιρετικοί στη δουλειά σας και σας ευγνωμονούμε που με τόση αγάπη φέρεστε στα παιδάκια μας! Ο Δημητράκης τον Σεπτέμβρη ανοίγει τα φτερά του για το προνήπιο (Θεέ μου, πόσο γρήγορα μεγαλώνουν…), αλλά πάντα θα έχετε μια θέση στην καρδιά μας, Άννα, Ρούσσα, Γιώτα!

Φιλάκια πολλά και καλά μαγειρέματα! Μουάτς!

Υλικά για ταψάκι 20×20cm  :

για την βάση:
350 γρ. χουρμάδες
140 γρ. φουντούκι ανάλατο, αλεσμένο
1 κ.σ. κακάο
70 γρ. βρώμη, αλεσμένη
για την γέμιση:
210 γρ. κάσιους ωμά
45 γρ. λάδι καρύδας
75 γρ. φουντουκοβούτυρο
60 γρ. μπανάνα ώριμη
για την επικάλυψη:
110 γρ. αβοκάντο ώριμο
3 κ.σ. κακάο
6 κ.σ. σιρόπι αγαύης ή μέλι
1/4 κ.γ. εκχύλισμα καραμέλας
2 κ.σ. φουντουκοβούτυρο
DSC_0492
Εκτέλεση:
Μουλιάζω σε ένα μπολάκι σε ζεστό νερό τους χουρμάδες και σε ένα άλλο τα κάσιους για 2 ώρες. Κατόπιν πολτοποιώ τους στραγγισμένους χουρμάδες στο μπλέντερ ώσπου να γίνουν πάστα. Προσθέτω και τα υπόλοιπα υλικά της βάσης και πολτοποιώ ώστε να αναμειχθούν. Αδειάζω το μείγμα σε ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα, το απλώνω και το πατικώνω. Σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και το βάζω στο ψυγείο. Στη συνέχεια φτιάχνω την γέμιση χτυπώντας αρχικά στο μπλέντερ τα στραγγισμένα κάσιους κι ύστερ ατα υπόλοιπα υλικά. Απλώνω την κρέμα αυτή πάνω στην βάση που έχω στο ψυγείο. Τέλος χτυπώ και τα υλικά της επικάλυψης και την απλώνω πάνω από την κρέμα. Γαρνίρω με λίγα σπασμένα φουντούκια και λίγο φουντουκοβούτυρο. Βάζω το ταψάκι στην κατάψυξη σκεπασμένο. Την επομένη με ένα καλό μαχαίρι κόβω σε κομματάκια (εμένα μου βγήκαν γύρω στα 38), μπορείτε φυσικά να τα κόψετε σε μεγαλύτερα κομμάτια. Τα αποθηκεύω σε μπολ στην κατάψυξη. Καταναλώνονται ή σαν παγωτίνια ή σαν παστάκια, άμα τα αφήσετε εκτός κατάψυξης για λίγη ώρα. Καλή σας απόλαυση!
Παστάκια φουντουκιού

Παστάκια φουντουκιού