The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
Μεξικάνικο vegan queso
Αλείμματα -Σάλτσες Ορεκτικά - συνοδευτικά

Μεξικάνικο vegan queso

Print Friendly

For the recipe in English click here

Καλή σας ημέρα, αγαπημένοι μου φίλοι κ φίλες! Αυτή είναι μια πολύπαθη ανάρτηση, γιατί ξεκίνησα τουλάχιστον 10 φορές να την γράφω, αλλά με διέκοπτε συνεχώς ο γιόκας μου! Δεν ξέρω τι τον έπιασε, αλλά είχε έναν φοβερό εκνευρισμό κ εγώ χόρευα σαν αρκούδα στις ορέξεις του! Γενικά είναι ήσυχο παιδάκι, δεν έχω παράπονο, ε, έχει το δικαίωμα και μια μέρα να κάνει τα δικά του. Δεν είναι ρομπότ…

Στη συνταγή μας τώρα! Στην γιορτή μου φέτος ο Κωστής μου έκανε δώρο το υπέροχο βιβλίο των Minimalist Baker. Πρόκειται για ένα από τα αγαπημένα μου blog και αυτό είναι το πρώτο τους βιβλίο (είναι ζευγάρι). Επέλεξα λοιπόν σήμερα να σας παρουσιάσω μια από τις συνταγές τους, πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα. Το μεξικάνικο queso είναι λιωμένο τυρί που σερβίρεται ως ορεκτικό σαν ντιπ για ξεγυρισμένες βούτες με νάτσος. Και τα κριτσινάκια πάντως μια χαρά ταιριάζουν! Είναι φοβερό το πώς έχει καταφέρει να φτιάξει μια τυρένια vegan  κρέμα, πηχτή κ νόστιμη, της οποίας βασικό συστατικό είναι το γάλα. Έχει αρκετό σκόρδο η συνταγή, μειώστε το, αν δεν σας αρέσει. Επίσης, μπορείτε να το κάνετε καυτερό, εγώ προτίμησα πιπέρι αντί για τσίλι. Η προσθήκη που έκανα είναι λίγα φύλλα δυόσμου για άρωμα. Αξίζει να το δοκιμάσετε!

Πολλά γλυκά φιλιά κ ευχές για ένα όμορφο Σαββατοκύριακο! Μουάτς!

Μεξικάνικο vegan queso
Μεξικάνικο vegan queso

Υλικά για 4-6 άτομα:
450 ml γάλα αμυγδάλου
3 κ.σ. (42 γρ.) φυτικό βούτυρο
4 σκελίδες (12 γρ.) σκόρδο λιωμένο
1/4 φλ. (34 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλ. (24 γρ.) διατροφική μαγιά
1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου/[αγαύης]
1/4 κ.γ. κύμινο
1/2 κ.γ. αλάτι
1/4 κ.γ. τσίλι σε σκόνη/ [πιπέρι]
[6 φύλλα δυόσμου]

Μεξικάνικο vegan queso
Μεξικάνικο vegan queso

Εκτέλεση:
Ζεσταίνω μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ρίχνω το βούτυρο και το αφήνω να λιώσει. Προσθέτω το σκόρδο κ το ανακατεύω για 1-2 λεπτά (προσοχή μην πάρει χρώμα!). Κατόπιν ρίχνω το αλεύρι σταδιακά, κουταλιά με κουταλλιά ανακατεύοντας διαρκώς. Κατόπιν ρίχνω κ το γάλα σε 2-3 δόσεις. Μαγειρεύω για 2 λεπτά κ μετά μεταφέρω αυτό το μείγμα στο μπλέντερ. Προσθέτω την διατροφική μαγιά, το αλάτι, το κύμινο, το πιπέρι, τον δυόσμοα, σιρόπι αγαύης. Χτυπήστε ώσπου να ομογενοποιηθούν. Δοκιμάστε κ προσθεστε αν θέλετε καρυκεύματα. Μεταφέρετε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα κ σιγοβράστε για 5 λεπτά ανακατεύοντας. Το τυρένιο ντιπ θα αρχίσει να πήζει. Μπορείτε να γαρνίρετε με πιπεριές ή κομματιαμένη σάρκα ντομάτας. Σερβίρετε με νάτσος, τσιπς, κριτσίνια. Καλή σας απόλαυση!
Είναι πιο νόστιμο όταν είναι φρέσκο.

2 Comment

    1. Καλησπέρα κ χίλια συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση! Δεν γίνεται να αντικατασταθεί, γιατί αυτο που φτιάχνεις μοιάζει με μπεσαμέλ κ χρειάζεσαι βούτυρο κι όχι λάδι για να πετύχεις την υφή κ την γεύση!
      Φιλάκια πολλά κ καλά μαγειρέματα!