The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
Άρθρα Κέικ - Μάφινς

H NuNaturals, η στέβια και τα μπανανομαφινάκια-NuNaturals, Stevia and banana muffins

Print Friendly
DSCN4701

Πριν από αρκετό καιρό έλαβα ένα mail από την NuNaturals, μια αμερικανική εταιρία προιόντων σχετικών με τη στέβια. Μας ζητούσαν να μας στείλουν προιόντα τους για να τα δοκιμάσουμε. Με χαρά και περιέργεια δεχτήκαμε ένα μεγάλο πακέτο με καλούδια. Στέβια; Τι είναι πάλι τούτο; Δεν είχα ιδέα περί τίνος επρόκειτο. Ακολουθούν σχετικές πληροφορίες από τη Wikipedia:
Η Στέβια (βοτανικό όνομα Stevia Rebaudiana) είναι είδος φυτού με προέλευση τη Βραζιλία και την Παραγουάη. Περιέχει μια ουσία η οποία ονομάζεται στεβιόζη ή στεβιόλη έχει πολλές φορές μεγαλύτερη γλυκαντική δύναμη από την ζάχαρη. Χρησιμοποιείται σε αρκετές χώρες ως εναλλακτική γλυκαντική ουσία από την ζάχαρη.
Η γλυκιά γεύση των φύλλων της είναι γνωστή εδώ και αιώνες στους αυτόχθονες της Ν. Αμερικής που τη χρησιμοποιούν ως φυσικό γλυκαντικό. Τα τελευταία χρόνια το φυτό στέβια και τα γλυκαντικά που προέρχονται από τα φύλλα του τράβηξαν την προσοχή εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης σε τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και θερμίδες. Τα φύλλα του φυτού και τα γλυκαντικά που προέρχονται από αυτό έχουν πολλαπλάσια γλυκύτητα από τη ζάχαρη, δεν αποδίδουν ενέργεια (θερμίδες) και δεν περιέχουν υδατάνθρακες.

Τα φύλλα της στέβια χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες από αυτόχθονες της Ν. Αμερικής. Η Ιαπωνία ήταν από τις πρώτες χώρες που από τις αρχές του 1970 αξιολόγησε την ασφάλεια της στέβια και των γλυκαντικών της και που ενέκρινε τη χρήση τους σε τρόφιμα και ροφήματα, όπως σε αναψυκτικά. Από τότε ένας σημαντικός αριθμός μελετών διερεύνησε την ασφάλεια των γλυκοζιτών στεβιόλης και οι αρμόδιοι φορείς υγείας ανά τον κόσμο έχουν εγκρίνει τη χρήση τους:

  • Το 2008, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων αναγνώρισε τη στέβια ως Generally Recognized As Safe .
  • Το 2008, η Κοινή Επιστημονική Επιτροπή του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα Πρόσθετα των Τροφίμων (JECFA, διεθνής επιστημονική επιτροπή) έκρινε ότι τα εκχυλίσματα της στέβια είναι ασφαλή για κατανάλωση από όλες τις ομάδες του πληθυσμού.
  • Το 2010, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων αξιολόγησε με τη σειρά της το σύνολο των δεδομένων από επιστημονικές μελέτες που διερεύνησαν την ασφάλεια των γλυκοζιτών στεβιόλης και σε συμφωνία με την JEFCA τους θεώρησε ασφαλή για κατανάλωση.
  • Το 2011, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χρήση των γλυκοζιτών στεβιόλης ως γλυκαντικό σε τρόφιμα και ροφήματα.

H NuNaturals, με εικοσαετή παρουσία στο χώρο, παρέχει μια ευρεία γκάμα προιόντων βασισμένων στη στέβια.  Σκοπός της είναι η προώθηση της υγιεινής διατροφής μέσα από την αντικατάσταση της ζάχαρης με τη στέβια. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την σελίδα της στο διαδίκτυο www.nunaturals.com όπου μπορείτε να μάθετε πολλά, να διαβάσετε συνταγές και να δείτε τις απόψεις ανθρώπων που έχουν χρησιμοποιήσει τα προϊόντα αυτά.

Εμείς επιλέξαμε να φτιάξουμε μια απλή συνταγούλα: μαφινάκια με μπανάνα. Έγιναν ωραιότατα και σκοπεύουμε να δοκιμάσουμε κι άλλες ιδέες στο μέλλον. Είναι γνωστές οι βλαβερές συνέπειες της ζάχαρης αλλά και των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών, οπότε η χρήση της στέβιας (που είναι φυτικό προϊόν ) είναι σαφώς προτιμότερη. Πιστεύω μάλιστα ότι στο μέλλον θα διαδοθεί ευρέως. Στον καφέ μου πάντως βάζω πια στέβια. Είναι φυτική και δεν έχει θερμίδες. Κι όπως λέει κι ο Ron Redding, αντιπρόεδρος της NuNaturals, «Να σκέφτεστε υγιεινά, να τρώτε υγιεινά, να είστε καλά και να διασκεδάζετε! »

Υλικά:
2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι
1/4 φλ. NuNaturals NuStevia Sweetener Baking Blend
1κ.γ. σόδα

2 κ.γ. baking powder
1/2 κ.γ. αλάτι
5 μεγάλες ώριμες μπανάνες
1/4 φλ. ηλιέλαιο

2 κγ εκχύλισμα βανίλιας
1/4 φλ. κομμένα καρύδια

Εκτέλεση:


Μέσα σε ένα μπλέντερ ή με ένα πηρούνι κάνω πουρέ τις 4 μεγάλες μπανάνες, να βγουν τρία φλυτζάνια. Βάζω σε ένα μπωλ τον πουρέ μπανάνας, προσθέτω το ηλιέλαιο, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύω. Ανακατεύω τα υγρά με τα στερεά υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μην τα ανακατέψετε πολύ. Προσθέτω τα κομμένα καρύδια και μια τεμαχισμένη μπανάνα. Μοιράζω το μείγμα σε λαδωμένες θήκες για μάφιν και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 C για περίπου 25 – 30 λεπτά

NuNaturals is a company which makes stevia based products. Their efforts over 20 years of research, develpoment and testing have paid off in providing the highest quality, best tasting, non-bitter, Stevia products available. Our blog had the honor to try some of its products and we really thank NuNaturals for the chance it has given us to know its healthy and delicious products. I no longer use sugar in my coffee. Stevia is a fine substitute and I prefer it since it is a natural product with no calories! Nowadays everybody wants to minimize the sugar intake and stevia is the answer to make our lives sweeter in a healthy way! Visit their site, it is really useful. As Ron Redding, Vice President of NuNaturals, puts it «Think healthy, eat healthy, stay well & have fun»!

And now some information about stevia from wikipedia:

Stevia is a genus of about 240 species of herbs and shrubs in the sunflower family (Asteraceae), native to subtropical and tropical regions from western North America to South America. The species Stevia rebaudiana, commonly known as sweetleafsweet leafsugarleaf, or simply stevia, is widely grown for its sweet leaves. As a sweetener and sugar substitute, stevia’s taste has a slower onset and longer duration than that of sugar, although some of its extracts may have a bitter or licorice-like aftertaste at high concentrations.
With its steviol glycoside extracts having up to 300 times the sweetness of sugar, stevia has garnered attention with the rise in demand for low-carbohydrate, low-sugar food alternatives. Because stevia has a negligible effect on blood glucose, it is attractive as a natural sweetener to people on carbohydrate-controlled diets.
The availability of stevia varies from country to country. In a few countries, it has been available as a sweetener for decades or centuries; for example, stevia is widely used as a sweetener in Japan, where it has been available for decades. In some countries, health concerns and political controversies have limited its availability; for example, the United States banned stevia in the early 1990s unless labeled as a dietary supplement, but in 2008 approved rebaudioside A extract as a food additive. Over the years, the number of countries in which stevia is available as a sweetener has been increasing. In 2011, stevia was approved for use in the EU starting in early December, 2011

I chose an easy recipe for a delicious and healthy snack! Banana muffins with walnuts! Enjoy!

Ingredients :

2 1/2 cups of flour
1/4 cup NuNaturals NuStevia Sweetener Baking Blend
1tsp baking soda
2tsp baking powder
1/2 tsp salt
5 large ripe bananas
1/4 cup canola oil

2 tsp organic Vanilla Extract
1/4 cup chopped walnuts

Directions:


Puree about 4 large ripe bananas in a blender till smooth and measure out 3 cups. Place puree in a bowl, add canola oil and vanilla extract and whisk together. Pour wet ingredients over dry and gently mix together. Do not over mix. Gently fold in 1 ripe banana chopped and walnuts . Spoon into oiled muffin tins and bake at 190 C for about 25-30 minutes.

29 Comment

  1. sei molto fortunata ad aver potuto testare questo prodotto ricercatissimo in Italia. Un prodotto totalmente naturale che eliminerebbe gli zuccheri raffinati e i dolcificanti sintetici pericolosissimi.
    Hai creato dei muffin davvero golosi.
    Un bacione grande. Buona domenica.

  2. Σαν γλυκαντικό σε καφέ ή ροφήματα την έχω χρησιμοποιήσει…με τα γλυκά ακόμη δεν έχω προχωρήσει να κάνω κάτι. Νοιώθω ένα «κράτημα» για το πως θα είναι το γευστικό αποτέλεσμα τελικά και πως θα δέσει υφή του κάθε γλυκού. Ίσως στο μέλλον. Αν και δεν το πολύ-βλέπω να πω την αλήθεια μου, εκτός και με αναγκάσουν λόγοι υγείας :-)))

  3. Ωραία συνταγή και εξίσου ωραίο αποτέλεσμα.
    Τη στέβια τη βλέπω στα ΣΜ αλλά δεν την έχω δοκιμάσει.
    Στο μέλλον ίσως,
    Καλή εβδομάδα.

  4. ciao Lenia, avevo sentito parlare di questa pianta, ma qui in Italia chissà se si trovano questi prodotti. Comunque grazie per aver fatto da «cavia» con dei dolcetti che devono essere buoni davvero. Un abbraccio.
    (p.a. molto bella la tua nuova foto «di apertura». Ciao)

  5. Την ξέρω πολλά χρόνια την στέβια και την έχω χρησιμοποιήσει, όχι όμως σε τέτοια γλυκά, γευστικά στο μάφιν έχει διαφορά από την ζάχαρη;
    Φιλιά πολλά

    1. Την συγκεκριμένη συνταγή δεν την έχω δοκιμάσει με κανονική ζάχαρη. Έχω σκοπό να φτιάξω καρυδόπιτα, για να δω αν θα έχει διαφορά σε μια πολύ οικεία γεύση. Πάντως μου άρεσε η γεύση τους. Φιλάκια