Πριν από αρκετό καιρό έλαβα ένα mail από την NuNaturals, μια αμερικανική εταιρία προιόντων σχετικών με τη στέβια. Μας ζητούσαν να μας στείλουν προιόντα τους για να τα δοκιμάσουμε. Με χαρά και περιέργεια δεχτήκαμε ένα μεγάλο πακέτο με καλούδια. Στέβια; Τι είναι πάλι τούτο; Δεν είχα ιδέα περί τίνος επρόκειτο. Ακολουθούν σχετικές πληροφορίες από τη Wikipedia:
Η Στέβια (βοτανικό όνομα Stevia Rebaudiana) είναι είδος φυτού με προέλευση τη Βραζιλία και την Παραγουάη. Περιέχει μια ουσία η οποία ονομάζεται στεβιόζη ή στεβιόλη έχει πολλές φορές μεγαλύτερη γλυκαντική δύναμη από την ζάχαρη. Χρησιμοποιείται σε αρκετές χώρες ως εναλλακτική γλυκαντική ουσία από την ζάχαρη.
Η γλυκιά γεύση των φύλλων της είναι γνωστή εδώ και αιώνες στους αυτόχθονες της Ν. Αμερικής που τη χρησιμοποιούν ως φυσικό γλυκαντικό. Τα τελευταία χρόνια το φυτό στέβια και τα γλυκαντικά που προέρχονται από τα φύλλα του τράβηξαν την προσοχή εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης σε τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και θερμίδες. Τα φύλλα του φυτού και τα γλυκαντικά που προέρχονται από αυτό έχουν πολλαπλάσια γλυκύτητα από τη ζάχαρη, δεν αποδίδουν ενέργεια (θερμίδες) και δεν περιέχουν υδατάνθρακες.
Τα φύλλα της στέβια χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες από αυτόχθονες της Ν. Αμερικής. Η Ιαπωνία ήταν από τις πρώτες χώρες που από τις αρχές του 1970 αξιολόγησε την ασφάλεια της στέβια και των γλυκαντικών της και που ενέκρινε τη χρήση τους σε τρόφιμα και ροφήματα, όπως σε αναψυκτικά. Από τότε ένας σημαντικός αριθμός μελετών διερεύνησε την ασφάλεια των γλυκοζιτών στεβιόλης και οι αρμόδιοι φορείς υγείας ανά τον κόσμο έχουν εγκρίνει τη χρήση τους:
- Το 2008, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων αναγνώρισε τη στέβια ως Generally Recognized As Safe .
- Το 2008, η Κοινή Επιστημονική Επιτροπή του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα Πρόσθετα των Τροφίμων (JECFA, διεθνής επιστημονική επιτροπή) έκρινε ότι τα εκχυλίσματα της στέβια είναι ασφαλή για κατανάλωση από όλες τις ομάδες του πληθυσμού.
- Το 2010, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων αξιολόγησε με τη σειρά της το σύνολο των δεδομένων από επιστημονικές μελέτες που διερεύνησαν την ασφάλεια των γλυκοζιτών στεβιόλης και σε συμφωνία με την JEFCA τους θεώρησε ασφαλή για κατανάλωση.
- Το 2011, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χρήση των γλυκοζιτών στεβιόλης ως γλυκαντικό σε τρόφιμα και ροφήματα.
H NuNaturals, με εικοσαετή παρουσία στο χώρο, παρέχει μια ευρεία γκάμα προιόντων βασισμένων στη στέβια. Σκοπός της είναι η προώθηση της υγιεινής διατροφής μέσα από την αντικατάσταση της ζάχαρης με τη στέβια. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την σελίδα της στο διαδίκτυο www.nunaturals.com όπου μπορείτε να μάθετε πολλά, να διαβάσετε συνταγές και να δείτε τις απόψεις ανθρώπων που έχουν χρησιμοποιήσει τα προϊόντα αυτά.
Εμείς επιλέξαμε να φτιάξουμε μια απλή συνταγούλα: μαφινάκια με μπανάνα. Έγιναν ωραιότατα και σκοπεύουμε να δοκιμάσουμε κι άλλες ιδέες στο μέλλον. Είναι γνωστές οι βλαβερές συνέπειες της ζάχαρης αλλά και των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών, οπότε η χρήση της στέβιας (που είναι φυτικό προϊόν ) είναι σαφώς προτιμότερη. Πιστεύω μάλιστα ότι στο μέλλον θα διαδοθεί ευρέως. Στον καφέ μου πάντως βάζω πια στέβια. Είναι φυτική και δεν έχει θερμίδες. Κι όπως λέει κι ο Ron Redding, αντιπρόεδρος της NuNaturals, “Να σκέφτεστε υγιεινά, να τρώτε υγιεινά, να είστε καλά και να διασκεδάζετε! ”
Υλικά:
2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι
1/4 φλ. NuNaturals NuStevia Sweetener Baking Blend
1κ.γ. σόδα
2 κ.γ. baking powder
1/2 κ.γ. αλάτι
5 μεγάλες ώριμες μπανάνες
1/4 φλ. ηλιέλαιο
2 κγ εκχύλισμα βανίλιας
1/4 φλ. κομμένα καρύδια
Εκτέλεση:
Μέσα σε ένα μπλέντερ ή με ένα πηρούνι κάνω πουρέ τις 4 μεγάλες μπανάνες, να βγουν τρία φλυτζάνια. Βάζω σε ένα μπωλ τον πουρέ μπανάνας, προσθέτω το ηλιέλαιο, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύω. Ανακατεύω τα υγρά με τα στερεά υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μην τα ανακατέψετε πολύ. Προσθέτω τα κομμένα καρύδια και μια τεμαχισμένη μπανάνα. Μοιράζω το μείγμα σε λαδωμένες θήκες για μάφιν και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 C για περίπου 25 – 30 λεπτά
NuNaturals is a company which makes stevia based products. Their efforts over 20 years of research, develpoment and testing have paid off in providing the highest quality, best tasting, non-bitter, Stevia products available. Our blog had the honor to try some of its products and we really thank NuNaturals for the chance it has given us to know its healthy and delicious products. I no longer use sugar in my coffee. Stevia is a fine substitute and I prefer it since it is a natural product with no calories! Nowadays everybody wants to minimize the sugar intake and stevia is the answer to make our lives sweeter in a healthy way! Visit their site, it is really useful. As Ron Redding, Vice President of NuNaturals, puts it “Think healthy, eat healthy, stay well & have fun”!
And now some information about stevia from wikipedia:
I chose an easy recipe for a delicious and healthy snack! Banana muffins with walnuts! Enjoy!
Ingredients :
2 1/2 cups of flour
1/4 cup NuNaturals NuStevia Sweetener Baking Blend
1tsp baking soda
2tsp baking powder
1/2 tsp salt
5 large ripe bananas
1/4 cup canola oil
2 tsp organic Vanilla Extract
1/4 cup chopped walnuts
Directions:
Puree about 4 large ripe bananas in a blender till smooth and measure out 3 cups. Place puree in a bowl, add canola oil and vanilla extract and whisk together. Pour wet ingredients over dry and gently mix together. Do not over mix. Gently fold in 1 ripe banana chopped and walnuts . Spoon into oiled muffin tins and bake at 190 C for about 25-30 minutes.
υπεροχα τα μαφινακια σου.
την στεβια την γνωριζω αν και δεν την χρησιμοποιω.
καλο βραδυ.
ειρηνη
Πολύ ωραία τα μαφινάκια κι όσο για τη στέβια… ήδη την χρησιμοποιώ σαν γλυκαντικό.
Yummy these muffins and surely very healthy. Love banana in cakes!
sei molto fortunata ad aver potuto testare questo prodotto ricercatissimo in Italia. Un prodotto totalmente naturale che eliminerebbe gli zuccheri raffinati e i dolcificanti sintetici pericolosissimi.
Hai creato dei muffin davvero golosi.
Un bacione grande. Buona domenica.
dont think i’ve seen this product here but it sounds like a great replacement for ordinary sugar! Healthy muffins!!
Comincia a trovarsi anche in Italia la stevia, anche se per adesso l’ho vista solo in compresse a prezzi da capogiro. Golosi questi muffins, mi piace un sacco l’abbinamento noci-banane 🙂 Bacioni, buona settimana
che buoni questi muffins, con la stevia sono anche meno calorici, brava !! Un bacione, ciao
The muffins look delicious. I don’t think I’ve had Stevia but nice that you are able to bake with it.
I haven’t cooked with stevia but enjoy it in iced tea – thanks for the recipe and information!
So healthy and delicious
It is sometimes a challenge to find a reliable sweetener for baking and this looks like a great product.
non mi piace la stevia nel caffè,ha sapore di liquirizia… proverò però nei dolci, grazie per la ricetta Lenia, buona settimana, un bacione….
Non ho mai assaggiato questo tipo di zucchero/ addolcente non lo trovo qui da noi, ma ne ho letto molto nel web…ora sono curiosa!
Una maravilla, aparte de delicioso 🙂
Un besito ^^
http://janakitchen.blogspot.com
Your muffins looks delicious and healthy!!!!
Σαν γλυκαντικό σε καφέ ή ροφήματα την έχω χρησιμοποιήσει…με τα γλυκά ακόμη δεν έχω προχωρήσει να κάνω κάτι. Νοιώθω ένα “κράτημα” για το πως θα είναι το γευστικό αποτέλεσμα τελικά και πως θα δέσει υφή του κάθε γλυκού. Ίσως στο μέλλον. Αν και δεν το πολύ-βλέπω να πω την αλήθεια μου, εκτός και με αναγκάσουν λόγοι υγείας :-)))
Ωραία συνταγή και εξίσου ωραίο αποτέλεσμα.
Τη στέβια τη βλέπω στα ΣΜ αλλά δεν την έχω δοκιμάσει.
Στο μέλλον ίσως,
Καλή εβδομάδα.
Thank you for this information. I knew next to nothing about stevia before reading your post. I hope you have a great day. Blessings…Mary
super deliciosos y sanos me encanta,abrazos y abrazos.
How delicious – we actually have stevia growing in the garden!!
mary x
Conosco la stevia! Ma nei dolci non l’ho mai provata!! ci proverò… 🙂
Πολύ καλή θέση, είναι ότι ο μεταφραστής δεν μεταφράζεται καλά, αλλά προσπαθώ.
Δεν ξέρω Stevia.
Cara Lenia, molto interessante il tuo post. Non conoscevo la Stevia, mi incuriosisce molto. Voglio informarmi meglio per poterla provare. Muffin golosissimi. Un grande abbraccio, Pat
I had a Stevia plant sometime back, but the plant has since wilted. The leaves are very sweet but I can’t taste the sweetness when used in my tea! Perhaps I need to use lots of leaves! This is a wonderful review, and your muffins looks delicious!
ciao Lenia, avevo sentito parlare di questa pianta, ma qui in Italia chissà se si trovano questi prodotti. Comunque grazie per aver fatto da “cavia” con dei dolcetti che devono essere buoni davvero. Un abbraccio.
(p.a. molto bella la tua nuova foto “di apertura”. Ciao)
Dear Lenia, I am sure these muffins are delicious with a nice cup of tea. Blessings dear. Catherine xo
Την ξέρω πολλά χρόνια την στέβια και την έχω χρησιμοποιήσει, όχι όμως σε τέτοια γλυκά, γευστικά στο μάφιν έχει διαφορά από την ζάχαρη;
Φιλιά πολλά
Την συγκεκριμένη συνταγή δεν την έχω δοκιμάσει με κανονική ζάχαρη. Έχω σκοπό να φτιάξω καρυδόπιτα, για να δω αν θα έχει διαφορά σε μια πολύ οικεία γεύση. Πάντως μου άρεσε η γεύση τους. Φιλάκια
complimenti ottima ricetta e splendida collaborazione