The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
Ζυμαρικά - Ρύζι - Δημητριακά Κυρίως πιάτο

Ταγιαρίν από ενκίρ με σάλτσα καρυδιών – Tajarin di Enkir con salsa ai noci

Print Friendly
 P1010012
Αγαπημένοι φίλοι και φίλες, γεια σας! Μετά από διάστημα μακράς απουσίας επέστρεψα επιτέλους στο μπλογκοσπιτάκι μας! Εύχομαι σε όλους έναν καλό χειμώνα και τα του καλοκαιριού θα σας τα διηγηθώ  σε επόμενες αναρτήσεις!
Σαν πολλές άγνωστες λέξεις δεν μαζεύτηκαν θα αναρωτηθείτε διαβάζοντας τον τίτλο. Μην ανησυχείτε, θα εξηγηθώ! Πριν λίγο καιρό η αγαπημένη μου φίλη Αγγελικούλα που ζει μόνιμα με τον υπέροχο Ιταλό σύζυγό της στο Τορίνο μου έφερε αυτά τα πρωτότυπα ζυμαρικά (ταγιαρίν) φτιαγμένα από ένα επίσης πρωτότυπο αλεύρι (ενκίρ) και μου πρότεινε να τα συνοδεύσω με την εν λόγω σαλτσούλα! Παρακάτω παραθέτω πληροφορίες:


Το Ενκίρ είναι ένα πανάρχαιο δημητριακό που καλλιεργείται στην εγγύς Ανατολή εδώ και 10 με 12.0000 χρόνια! Θεωρείται ο πατέρας των δημητριακώνκαι εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να φυτρώνει από μόνο του σε περιοχές της εύφορης ημισελήνου (Τουρκία και Ιράν). Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτείνες και καροτενοειδή, τα οποία είναι αποτελεσματικά αντιοξειδωτικά και παίζουν σημαντικό ρόλο στην λειτουργία των κυττάρων. Το αλεύρι που παράγεται από το ενκίρ έχει ένα φυσικό κίτρινο χρώμα.

Τα Taglieriniείναι ένας τύπος ζυμαρικών. Μοιάζουν με τις ταλιατέλες αλλά σε μια πιο λεπτή εκδοχή τους. Είναι παραδοσιακή συνταγή του Πιεμόντε. Εκεί τα ονομάζουνTajarin.

 

Η σάλτσα με καρύδια (salsaainoci) είναι μια εύκολη νοστιμιά που έλκει την καταγωγή της από την περιοχή της Λιγουρίας στη Β. Ιταλία. Χρησιμοποιείται ως σάλτσα ζυμαρικών και ταιριάζει τέλεια με τα διάσημα «pansottiallaGenovese».
Υλικά για 4 άτομα:
500γρ. ταγιαρίν ή άλλο ζυμαρικό
250γρ. καρύδια
250mlγάλα
30γρ. κουκουνάρι
40γρ. παρμεζάνα
½ ποτήρι ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
40γρ.Ψίχα ψωμιού
1 κλωναράκι ματζουράνα
Αλάτι
 
Εκτέλεση:
Ρίχνω σε βραστό νερό τα καρύδια για τουλάχιστον 10 λεπτά έτσι ώστε να τα ξεφλουδίσω με ευκολία. (για να είμαι ειλικρινής ξεφλούδισα τα μισά! Ήταν τόσο βαρετό!) Τα σουρώνω και τα αφήνω να κρυώσουν. Στο μεταξύ βάζω την ψίχα του ψωμιού σε ένα μπωλ, ρίχνω το γάλα και όταν το ψωμάκι μαλακώσει και έχει παπαριάσει, το στραγγίζω και αφήνω στην άκρη το γαλατάκι μου. Ξεφλουδίζω τα καρυδάκια και τα βάζω στο μούλτι (ή στο γουδί) μαζί με το σκόρδο, το κουκουνάρι, το τυρί και το λάδι. Προσθέτω και το ψωμάκι και τη μαντζουράνα και τα πολτοποιώ. Ρίχνω σιγά σιγά και λίγο γάλα τόσο όσο να μου δώσει μια πυκνή κρεμώδη υφή. Συνοδεύω τη σαλτσούλα με ζυμαρικά της αρεσκείας μου. Τα ταγιαρίν πάντως ήταν υπέροχα!

Hello,everybody! My dear blogfriends, I hope you are fine and that you have had a wonderful summer! I have been absent for such a long time and I have really missed you! In my next posts I will tell you all about my summer adventures!
Youmayhave unknown words here! Don’t worry, I will explain everything. My dear friend Angelica who lives permanently in Turin with her wonderful husband brought me this original kind of pasta (tajarin) made with this strange kind of flour (enkir) and suggested that I should make this great sauce (walnut sauce). Below I have cited some information to make everything clear:
Enkir is a cereal domesticated in the Near East 10-12000 years ago. Itisconsideredthefatherofcerealsandstillgrowsspontaneously nowadays in some regions of the fertile half-moon (Turkey and Iran.) It has a high protein content and a high quantity of carotenoids, which are efficient antioxidants and have an important role in the function of cells. Enkir flour has a natural yellow colour.
Taglieriniis a type of ribbonpastanoodles. It is liketagliatellebut is a thinner version. It’s a traditional recipe in Piedmont where it’s calledTajarin.
Thewalnutsauceisaverysimpleandyummysaucetypical of the region of Liguria (N.Italy). It goes astonishingly well with the famous “pansotti alla Genovese”
Ingredients (serves 4):
500 gr tajarin or any other kind of pasta
250gr. walnuts
250mlmilk
30gr.Pine nuts
40gr. Parmesan, grated
½ glass olive oil
1garlicclove
40gr. Bread crumb
1 marjoram spring
Salt
 
Directions:.
Place walnuts in boiling water for at least 10 minutes, so that it’s easier to peel them. (To be honest I peeled only half of them! It was so boring!). When ready, drain them and let cool. In the meantime dip bread crumb in the milk. When bread has soaked milk, drain it. Set milk aside. Peel walnuts and place them in a food processor (or a mortar) along with garlic, pine nuts, parmesan and olive oil. Add bread and marjoram. Blend to a puree. Pour milk enough to give a creamy and dense texture to the sauce.
Choose the pasta you want and here you are: an easy and palatable pasta dish is ready!

29 Comment

  1. Πολύ μ’ αρέσει αυτή η συνταγή Λένια! Κομματάκι δύσκολο να βρούμε τα ταγιαριν αλλά η σάλτσα τους φαίνεται θαυμάσια και για άλλα ζυμαρικά.