Η βανίλια είναι ένα νόστιμο φρούτο, το οποίο δίνει υπέροχη μαρμελάδα. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες A,C, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και φώσφορο. Προτίμησα να την φτιάξω με καστανή ζάχαρη και σε ποσότητα μειωμένη, αν θέλετε η μαρμελάδα σας να είναι πιο γλυκιά βάλτε 1-1,2 κιλό ζάχαρη.
Υλικά:
2 κιλά βανίλιες καθαρισμένες
700γρ. καστανή ζάχαρη
Χυμός ενός λεμονιού
Eκτέλεση:
Καθαρίζω τις βανίλιες, τις βάζω σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ομογενοποιηθούν, προσθέτω την ζάχαρη, ανακατεύω συχνά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα, προσθέτω το χυμό από το λεμόνι. Κατεβάζω την μαρμελάδα από την φωτιά και την βάζω σε αποστειρωμένα βάζα. Τοποθετώ τα βάζα ανάποδα στον πάγκο της κουζίνας μέχρι να κρυώσει η μαρμελάδα μου.
Άμα θέλετε προσθέστε λίγη κανέλα και γαρύφαλλο (1κγ) λίγο πριν αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, φέτος δεν τα πρόσθεσα καθώς έτσι την είχα κάνει πέρυσι.
Plum is a tasteful fruit which gives a wonderful jam. It is a good source ofvitaminsAandC, calcium, magnesium, iron and phosphorus. Ioptedforbrownsugar in reduced quantity to get ahealthier result. If you prefer sweeter tastes, use 1-1,2 kg sugar.
Ingredients:
2 kg plums, depitted and peeled
700gr brown sugar
Juice of one lemon
Directions:
Clean and depit plums. Place them in a large pot on medium heat until mushed, add sugar, stir often until the jam thickens. Add lemon juice. Remove from heat and place jam in sanitized jars placed upside down until jam gets cool.
You can add 1tsp cinnamon and clove before removing from heat.
(Visited 472 times, 1 visits today)
Adoro le marmellate!!!! questa è anche light!!!
Looks not only delicious but so pretty in the jar!
Qué deliciosa mermelada Lenia!!
Y las fotos super apetitosas…
Πόσο νόστιμη θα έγινε! Και υπέροχο χρώμα! Εμείς δεν κάνουμε συγκεκριμένη μαρμελάδα γιατί ο λόχος όλο και παρατάει διάφορα φρούτα μες την εβδομάδα οπότε φτιάχνουμε κοκτέηλ…χαχαχα!! Ετσι τους λέω και κατενθουσιάζονται…τι να κάνω, να τα πετάω? Κρίμα είναι..
Εφη
Καλησπέρα… επανήλθα δριμύτερη! Και πριν από λίγο μου έγραφε η Νάσια ότι η συγκεκριμένη μαρμελάδα είναι πολύ ωραία και είπα να μου στείλει τη συνταγή γιατί εγώ δεν έχω κάνει ποτέ μαρμελάδα βανίλιες. Να όμως που την βρήκα μπροστά μου τη συνταγή που σίγουρα είναι καλή αφού είναι δική σου manousina μου! Σ’ ευχαριστώ και πολλά φιλιά!
I love, love Greek plum jam. The plums have a special taste – not like any plum I’ve had in America. My Aunt makes this jam a lot and I always ask her to send me some.
Your blog is lovely too. So happy that you came to see mine. This jam looks perfect, plum and vanilla, this is prabably really good!
i have never made my own jam, would love to have a go. i love plum jam !
D’essere ottima questa marmellata!!!! io adoro tutte le marmellate ; )) bravaaa!!
buonissima questa marmellata. le foto rendono bene!
Πολύ ωραίο χρώμα! Η ιδέα σου με τη μαύρη ζάχαρη μου αρέσει πολύ. Όταν έκανα μαρμελάδα βερίκοκο σκέφτηκα να βάλω μαύρη ζάχαρη αλλά φοβήθηκα μη χαλάσει το χρώμα, για τους παράξενους εδώ!
troppo belli questi vasetti di marmellata immagino quanto siano gustose,sono anche tra i miei gusti preferiti,complimentissimi
what a delicious marmelade, dear!!! And nice pictures!!!Buen fin de semana /Καλό Σαββατοκύριακο
molto piacere care ragazze…è davvero molto bello per noi incontrare altre sorelle appassionate di cucina..ancora di più se lontane..dalla grecia..che bello, le contaminazioni saranno interessanti, a noi interessa tantissimo, soprattutto per adoriamo la vostra cucina! un abbraccio enorme giady e kya
Λένια Γεια σας! Όπως μπορείτε να δείτε, εγώ ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή σας. Σας ευχαριστώ για την κατασκευή μου ανακαλύπτουν το blog σας, είναι υπέροχη! Τα λέμε σύντομα, Caro Β.
I love plum jam.
Κορίτσια περάστε από το blog μου να σας γλυκάνω κι εγώ 🙂
Οι βανίλες είναι πράγματι από τα πιο θρεπτικά φρούτα αυτή την εποχή, η μαρμελάδα που δίνουν είναι ευχάριστα γλυκόξινη και σούπερ αρωματική!
Με καστανή ζάχαρη και κανέλα θα γίνεται ακόμα πιο αρωματική!
Καλό Π/Σ/Κ! 🙂
Ciao Lenia!Eccomi qui 😉
Buona la marmellata di susine con il tocco acidulo del limone!;)
Ti seguo,
Buon week
Vevi
I have never tried making plum jam but I am sure it taste heavenly!! Thanks for the lovely recipe!
Ottima per colazione ma anche in una crostata…brava!
..è la prima volta che mi imbatto in un food blog di cucina greca, ottima occasione per immergermi in una nuova cultura culinaria! 😉
A presto*
Francesca
http://www.singerfood.com/
μπράβο, τέλεια φαίνεται! μιαμ, μιαμ!!
I also love yellow plums (all plums really) and jam :-).
Il” put your link on my 2 blogrolls, both in http://alessandrazecchini.blogspot.com/
and in
http://alessandra-onlyrecipes.blogspot.com/
ciao
Alessandra
!
Ciao
Alessandra
I am absolutely going to cook this – the jam looks SO good – such pretty pictures. Not only would this be good to eat for oneself – but perfect for a present!
Mary oxo
Καλημέρα , καλημέρα! ωραία η μαρμελάδα , αν και έχει μια υπόξινη γεύση , εμένα μου αρέσει 🙂
Buona la marmellata, è perfetta per una bella crostata oppure sulle fette biscottate la mattina!!!! Un abbraccio e buon week end 🙂
I love the flavor of yellow plums and you certainly put them to good use in your recipe. Your jam sounds delicious.I hope you have a great day. Blessings…Mary
di prugne mi manca, la farò, grazie Lenia, un bacione e buon we!
che meraviglia, questa marmellata ha un colore splendido… e chissà il sapore!!!
bacioni
Una fantastica preparazione e complimenti anche per le splendide immagini!!! Bravissima, un bacione
Dear Lenia
Your plum jam looks delicious! I made some strawberry and blueberry jam the other day but I have never made plum jam. I love the color of the jam and the cinnamon and clove sounds good idea!
Ixx
Adoro le marmellate fatte in casa. la tua ha un colore meraviglioso. Bacioni, buona domenica
Dear Lenia, This is a task that I have never ventured to do. It sounds so good and fresh and most of all delicious. Blessings for a beautiful day!! Catherine
Η συνταγή είναι μια χαρά (αν και οι περισσότερες ιστοσελίδες λίγο πολύ την ίδια παρουσιάζουν). Σε ότι αφορά όμως το «Όλες οι συνταγές και οι φωτογραφίες αυτού του blog αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία και προστατεύονται από τον νόμο 2121/1993» θα το χαρακτήριζα απαράδεκτο. Πάω να κάνω μαρμελάδα…