The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές vegan συνταγές
Vegan καρυδόπιτα
Vegan Γλυκά Γλυκά

Vegan καρυδόπιτα

Καλημερούδια, αγαπημένοι μου φίλοι και φίλες! Καλό και νόστιμο μήνα εύχομαι! Αυτή την εποχή προσπαθώ να χάσω 2-3 κιλά που μου έμειναν από την εγκυμοσύνη και τόσο καιρό τα κουβαλούσα χωρίς να τα θέλω! Κυρίως έχω κόψει τα γλυκά και τα ψωμοειδή/ζυμαρικά που λατρεύω (κλαψ-κλαψ). Από την άλλη τρέχω επιτέλους (θυμάστε που σας έλεγα για την βρογχίτιδα που με ταλαιπώρησε 1,5 μήνα και την συνακόλουθη αποχή μου από το τρέξιμο), γεγονός που με γεμίζει ανείπωτη χαρά και ευεξία! Η αλήθεια είναι ότι ευτυχώς έχω αρχίσει να συρρικνώνομαι και πολύ χαίρομαι γι’ αυτό! Ο Κωστής μου όμως πρόσφατα είχε την φαεινή ιδέα να φτιάξει νηστίσιμη καρυδόπιτα και να με βάλει σε πειρασμό! Ε, τι να κάνω, να μην φάω; Πόσο να αντέξω η καημένη; Δοκίμασα και ενθουσιάστηκα πάρα πολύ με την vegan καρυδόπιτά του! Παρ’όλο που δεν έχει αυγά, παρ’όλο που έχει βρώμη, αλεύρι ολικής, ζάχαρη καρύδας είναι απλά υπέροχη! Σας την συνιστώ ανεπιφύλακτα!

Φιλάκια πολλά από την όμορφη Ζάκυνθο! Μουάτς!

Vegan καρυδόπιτα
Vegan καρυδόπιτα

Υλικά για τσέρκι 18 cm:
120 γρ. αλεύρι ολικής
100 γρ. βρώμη αλεσμένη
100 γρ. καρύδι
120 γρ. ζάχαρη καρύδας
150 γρ. πουρές μήλου
120 γρ. ηλιέλαιο
100 γρ. χυμός πορτοκαλιού+1 1/2 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
για το σιρόπι:
120 γρ. ζάχαρη
200 γρ. νερό

Vegan καρυδόπιτα
Vegan καρυδόπιτα

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατεύω το αλεύρι με τη βρώμη, το καρύδι και τα μπαχαρικά. Βάζω τον πουρέ μήλου σε ένα τηγάνι μαζί με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά ώσπου να διαλυθεί. Ρίχνω και το λάδι, αφού αποσύρω από τη φωτιά κι ανακατεύω να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Κατόπιν βάζω στον κάδο του μίξερ τα στερεά υλικά και προσθέτω το μείγμα του τηγανιού. Τα χτυπώ λίγο. Έπειτα ρίχνω τον χυμό πορτοκαλιού στον οποίο έχω από πριν προσθέσει τη σόδα (κι έχει φουσκώσει). Χτυπώ ξανά. Λαδώνω μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο τσέρκι, αδειάζω το μείγμα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου 40-45′. Βγάζω το γλυκό να κρυώσει. Τέλος σε ένα κατσαρολάκι βράζω την ζάχαρη με το νερό για λίγα λεπτά για να φτιάξω το σιρόπι. Περιχύνω στην κρύα καρυδόπιτα το καυτό σιρόπι και κάνω υπομονή να το ρουφήξει για να την περιποιηθώ αναλόγως! Καλή σας απόλαυση!

Σημ. Μπορείτε να φτιάξετε μια κρέμα από κάσιους για να στολίσετε την καρυδόπιτά σας. Απλά μουλιάστε λίγα κάσιους σε ζεστό νερό για 1 ώρα. Κατόπιν χτυπήστε τα στο μπλέντερ με λίγο σιρόπι αγαύης, λίγο νερό (για να μην είναι πολύ πηχτό) και κανελογαρίφαλο. Με ένα πηρούνι “ζωγραφίστε” το γλυκάκι σας και πασπαλίστε με χοντροκοπανισμένο καρύδι. Και σκέτη πάντως είναι απίθανη. Τέλος για τους πολύ μερακλήδες υπάρχει και η συνοδεία με μία μπάλα παγωτό!

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 4.747 times, 1 visits today)

6 Comment

  1. Καλημέρα σας,
    Ήθελα να ρωτήσω δυο πράγματα
    1) που βρίσκω ζάχαρη καρύδας και με τι μπορώ να την αντικαταστήσω αν δεν βρω και
    2) θα έχει διαφορά αν βάλω σπιτικό χυμό μήλου?
    Ευχαριστώ πολύ.

    1. Αγαπητή Μαίρη, μπορείς να βάλεις ζάχαρη καστανή. Την καρύδας τη βρίσκεις σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα. Όχι, δεν μπορείς να βάλεις χυμό μήλου. Φιλάκια πολλά πολλά!!!

    1. Μαίρη μου, συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση! Ναι, δεν θέλει ψυγείο και κρατά καμιά πενταριά μλερες, αν και εμείς την τσακίζουμε στο πι και φι! Φιλιά πολλά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *