The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
Γλυκά

Λαχταριστή τούρτα κάστανο-Scrumptious chestnut cake

Print Friendly
DSCN2352

Για σήμερα σας έχω μια τούρτα που φτιάχτηκε για τους Pel-ops (Λέσχη αεροσφαίρισης Πελοποννήσου στην Πάτρα, παίζει ο αντρούλης airsoft, τι να κάνουμε…) Δυστυχώς το pel-ops δε γράφτηκε και πολύ καλά, καθώς η Χαρούλα είχε ενστάσεις με την Μανούλα που χρησιμοποιούσε τα μπαλάκια από τα γιαούρτια της…. Η συνταγή είναι της Αργυρούς , είναι η δεύτερη φορά που την φτιάχνω και μου αρέσει πολύ καθώς έχει πολύ γεμάτη γεύση, κουταλιά και απόλαυση.

Υλικά:

1 φλ. τσαγιού αμυγδαλόψιχα
5 αυγά χωρισμένα
500 γραμμ. προβρασμένα κάστανα (εμπορίου)
150 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα
2½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
300 ml (1 ποτήρι) γάλα φρέσκο
120 γραμμ. βούτυρο
1 πορτοκάλι (ξύσμα)
1 πρέζα αλάτι

Για το γλάσο σοκολάτας:

150 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη
1 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση:
Είτε αγοράζουμε προβρασμένα κάστανα για ευκολία, είτε βράζουμε εμείς και τα ξεφλουδίζουμε. Τα ξεφλουδισμένα κάστανα πρέπει να είναι 500 γραμμ. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα και τα βράζουμε με το γάλα για 10΄, να μαλακώσουν, και κατόπιν πετάμε το γάλα. Χτυπάμε στον κόφτη του μίξερ (μαχαίρια) τα αμύγδαλα, τη σοκολάτα και τα κάστανα. Χτυπάμε με μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 7΄-8΄, μέχρι να ασπρίσει. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, να τους αφομοιώσει το μείγμα. Τέλος προσθέτουμε τα αλεσμένα αμύγδαλα με τη σοκολάτα και τα κάστανα, καθώς και το ξύσμα πορτοκαλιού. Χτυπάμε τα ασπράδια με μία πρέζα αλάτι σε μαρέγκα, μέχρι να σχηματίσουν απαλές κορφές. Ρίχνουμε 2 κουταλιές μαρέγκα στο μείγμα και χτυπάμε απαλά να αραιώσει. Έπειτα, απαλά διπλώνουμε μέσα στο μείγμα την υπόλοιπη μαρέγκα με σπάτουλα. Βουτυρώνουμε πολύ καλά μία φόρμα δαχτυλίδι 25 εκ. και στρώνουμε στον πάτο αντικολλητικό χαρτί. Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε για 45΄ στους 150οC, σε αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, μέχρι να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα. Αφήνουμε να κρυώσει, έπειτα ξεφορμάρουμε και τοποθετούμε το γλυκό σε τουρτιέρα. Ανακατεύουμε τη λιωμένη σοκολάτα με το βούτυρο και με προσοχή τη ρίχνουμε στο κέντρο της τούρτας και με σπάτουλα αλείφουμε γύρω γύρω.
Διακοσμούμε είτε με σαντιγί και μαρόν γλασέ είτε με ξηρούς καρπούς είτε με μπαλάκια από παιδικό γιαούρτι όπως έβαλα εγώ.

Easter is very close and we would like to wish a Happy Easter to all our readers who live abroad. Here in Greece we celebrate Easter next Sunday. We hope you have a lovely time and enjoy these Holy days with your beloved.
Today we are making a wonderful cake (by A.Barbarigou) dedicated to the airsoft team «Pelops», member of which is my husband. I have already made it twice since it is really tasteful!

Ingredients:

1 cup blanched almonds

5 eggs, separated
500 gr.pre-cooked chestnuts
150 gr. dark chocolate
2½ cups sugar
300 ml fresh milk
120 gr. butter
the zest of an orange
a pich of salt

For the chocolate glaze:

150 gr. dark chocolate, melted
1Tbsp butter

Directions:

Boil chestnuts in the milk for 10΄until soft. Drain them. In the mixer beat almonds, chocolate and chestnuts. In the mixer beat butter with sugar for 7΄-8΄until pale. Add egg yolks one by one until incorporated. Finally add ground almonds, chocolate, chestnuts and orange zest. Whisk the egg whites together with the salt to a meringue, until they form soft peaks. Put 2Tbsp of the meringue in the mixture and beat gently.Then use a spatula to gently fold the remaining meringue into the mix. Grease with butter a 25 cm springform baking tin and line the bottom with baking sheet. Empty the mixture in and bake for 45΄ to 150οC on the bottom shelf of the oven. Set aside to cool, then remove from tin and place on a serving plate. Combine melted chocolate with butter, stir well. Pour it on the centre of the cake and with a spatula spread it around evenly.
You can top the cake with whipped cream, marron glace, nuts or even chocolate balls (from my daughter’s favorite junior yogurt!)

 

43 Comment

  1. Πω πωωω!!
    Φαίνεται φανταστική!
    Το κάστανο μας αρέσει πολύ σε τούρτες, εγώ φτιάχνω μια πολύ απλή με κάστανο, μα η τούρτα σου δείχνει να έχει πραγματικά μεστή και γεμάτη γεύση!
    Φιλιά!

  2. Καλημέρα Μανουσίνα μου και καλή μεγάλη εβδομάδα εύχομαι!!
    Η τούρτα σου φαίνεται εξαιρετική, μ’ αρέσει πάρα πολύ η υφή της και πρέπει να έχει πολύ πλούσια γεύση!
    Φαντάζομαι ότι θα εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τους pel-ops!!
    Φιλάκια

  3. Μα κι’ εσύ βρε Μανουσίνα μου, τα μπαλάκια από τα γιαούρτια του παιδιού!!!
    Ο δικός μου για μεγάλο διάστημα έτρωγε μόνον τα μπαλάκια και άφηνε τα γιαούρτια για χάρη τους :-)))
    Πολύ όμορφη τουρτίτσα.