For the recipe in English click here
Ο μπακλαβάς είναι ένα από τα αγαπημένα γλυκά των Ελλήνων, ο κλασσικός μπακλαβάς όμως έχει πολύ ζάχαρη και βούτυρο. Εμείς πειραματιστήκαμε και σας έχουμε φτιάξει πεντανόστιμα ρολά μπακλαβά χωρίς ζάχαρη και με ελάχιστο σησαμέλαιο, γεμάτο με υπερτροφές. Αυτά τα ρολάκια γίνονται τραγανά τραγανά και κάθε μπουκιά σε γεμίζει με γεύσεις και αρώματα. Οπότε με μεγάλη μας χαρά σας παρουσιάζουμε τα ρολά μπακλαβά γεμισμένα με υπερτροφές!
Καλή εβδομάδα κ καλή σας μέρα!
Υλικά (32 ρολά μπακλαβά):
8 φύλλα κρούστας Χρυσή Ζύμη
60γρ καρύδια
80γρ φουντούκια
60γρ φυστίκια
60γρ goji berries
100γρ σταφίδα
80γρ cranberries
40γρ chia seeds
8 χουρμάδες
3 κσ κανέλλα
2κγ γαρύφαλλο
σησαμέλαιο
90γρ νερό
660γρ μέλι
Εκτέλεση:
Βάζω στο μπλέντερ τα καρύδια, τα φουντούκια,τα φιστίκια, τα goji berries και τα τρίβω, μην γίνουν σκόνη, να τα νιώθω στο δόντι! Ρίχνω τα υλικά σε ένα μπολ, στην συνέχεια τρίβω στο μπλέντερ την σταφίδα, τους χουρμάδες και τα cranberries, μέχρι να γίνουν ψιλοκομμένα. Τα βάζω και αυτά στο μπολ με τους τριμμένους ξηρούς καρπούς, προσθέτω τα chia seeds, την κανέλα και το γαρύφαλλο κ ανακατεύω να πάνε παντού.
Ανοίγω ένα φύλλο κρούστας και το κόβω σε τέσσερα ίσα τετράγωνα κομμάτια, στην άκρη του κάθε κομματιού βάζω 3 κγ από το μείγμα, κατά μήκος του φύλλου, αφήνοντας ένα δάκτυλο κενό από τα άκρα. Γυρίζω το φύλλο δεξιά και αριστερά που περισσεύει πάνω από τη γέμιση.Τυλίγω σε ρολό. Τοποθετώ τα ρολά μπακλαβά σε λαδόκολλα, τα αλείφω με σησαμέλαιο και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά. Όταν κρυώσουν, βάζω τα ρολά μπακλαβά σε μια βαθιά πιατέλα ή ταψί και φτιάχνω το σιροπάκι, βάζω σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά το μέλι με το νερό και όταν ομογενοποιηθούν καλά και γίνει σιροπάκι, το ρίχνω πάνω από τα ρολά μπακλαβά. Δεν τα τρώω αμέσως , αφήνω τα ρολά μπακλαβά μέσα στο σιρόπι να το πιούν.
Τι όμορφα που είναι! Δεν έχω λόγια!
Καλή εβδομάδα κοριτσάκια 🙂
Irresistible and refined! This is such a fabulous treat.
Cheers,
Rosa
Φαίνονται τόσο υπέροχα και λαχταριστά!!!! Γεια στα χέρια σας κορίτσια!!
They look AMAZING!
I love your twist on baklava. Hugs!
I love baklava, it’s so delicious!
Thanks for sharing
Love love love baklava!! 😀 I have yet to try making it myself though- always just not sure if I’d manage to eat the whole batch since it’s usually so sweet and filling. Your version looks amazing- love how you added so much to the baklava- looks so refreshing and different, and I bet it tastes every bit as amazing as it looks!
comment peut-on résister à une telle gourmandise un très beau dessert et une jolie version bravo
bonne soirée
wow these are a real treat, Lenia.
Εντάξει, αφού καταφέρατε και κάνατε και τον μπακλαβά υγιεινό γλυκό και με τόσες υπερτροφές μέσα, τι να πω! Σας βγάζω το καπέλο! Μπράβο! Φαίνεται λαχταριστός!
από τις καλύτερες συνταγές!! εύγε κορίτσια!!
I love it, it’s delicious ! Un abbraccio
Θα το κάνω οπωσδήποτε αυτό το γλυκό!! 🙂 μόνο που επειδή δε χρησιμοποιώ σησαμέλαιο… μπορώ να βάλω ελαιόλαδο? Έστω κ λιγότερη ποσότητα ή κάποιο άλλο λάδι??
Ευχαριστώ!!
Καλησπέρα Ολυμπία, ναι μπορεις να χρησιμοποιήσεις και ελαιόλαδο, άλλωστε χρησιμοποιείς πολύ μικρή ποσότητα για να “βαρύνει” το γλυκό. Είναι πολύ νόστιμο! Περιμένουμε τις εντυπώσεις σου! 🙂
Γειά σας κορίτσια!!!!!!! Λοιπόν, έφτιαξα τα ρολάκια, μόνο που χρησιμοποίησα χωριάτικο φύλλο που μου είχε περισσέψει από άλλη παρασκευή. Πάρα πολύ ωραία!!!!!!Πολύ νόστιμα και κυρίως υγιεινά, μια και κυνηγώ όλες αυτές τις συνταγές και προσπαθώ να δοκιμάζω όσο πιο πολλές μπορώ.
Τώρα όσο για το φύλλο, θα σας πώ ότι σχεδόν σε όλες μου τις παρασκευές, αλμυρές- γλυκές αυτό χρησιμοποιώ. Είναι φύλλο ολικής άλεσης από τη ζύμη Ψαχνών. Άν δεν το έχετε δοκιμάσει, το συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Σε ευχαριστούμε πολύ Ζωή, χαιρόμαστε ιδιαιτερα που σου άρεσαν τα ρολάκια μας. Θα δοκιμάσουμε την ζύμη που προτείνεις. Φιλιά
Απλά τέλεια τα μελωμένα ρολά, όπως και οι περισσότερες συνταγές τις οποίες έχω κάνει .από το blog σας.
Με εντυπωσιάζει η απλότητα των υλικών σε γλυκές και αλμυρές γεύσεις.
Αννούλα μου, σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Χαίρομαι που σου αρέσει το μπλογκάκι μας! Περιμένω και φωτογραφίες από τις δημιουργίες σου! Πολλά γλυκά φιλιά από το Τζάντε!