Το 2017 έφτιαξε την καταπληκτική vegan βασιλόπιτα, η οποία σταθερά κάθε χρόνο είναι από τις δημοφιλέστερες συνταγές στο μπλογκ! Το 2020 βιγκανοποίησε τους κουραμπιέδες με εξίσου μεγάλη επιτυχία! Τρέχει σαλάκι μόνο που τους σκέφτομαι!Τι είχε απομείνει; Τα μελομακάρονα! Ήταν στο μυαλό του από πέρσι, αλλά δεν πρόλαβε…Φέτος όμως ξεκίνησε νωρίς, πειραματίστηκε και κατέληξε σε αυτήν την σούπερ συνταγή για vegan μελομακάρονα! Στις δύσκολες αποστολές ο Κωστής είναι εγγύηση! Σας παρουσιάζουμε λοιπόν αυτά τα εκπληκτικά vegan μελομακάρονα που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα κλασικά και συν τοις άλλοις είναι πολύ πιο ελαφριά! Δοκιμάστε τα και είμαι σίγουρη ότι θα σας ενθουσιάσουν όσο εμάς!
Μην ξεχάσω να σας ευχαριστήσω για τις υπέροχες ευχές σας για τα έβδομα γενέθλια του Δημητράκη μας! Ανταποδίδουμε την αγάπη!!!!! Φιλιά πολλά από το νησί! Μουάτς!
Υλικά για 2 λαμαρίνες:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. χυμός πορτοκάλι
500 γρ. ηλιέλαιο
40 γρ. κονιάκ
200 γρ. ζάχαρη
160 γρ. καρύδι τριμμένο
2 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. γαρύφαλο
1 κ.γ. σόδα
2 κ.γ. baking powder
ξύσμα από δύο πορτοκάλια
για το σιρόπι:
700 γρ. νερό
700 γρ. ζάχαρη
240 γρ. σιρόπι αγαύης
2 φέτες πορτοκάλι
Εκτέλεση:
Σε μια λεκάνη ρίχνω το λάδι και την ζάχαρη και τα χτυπώ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτω τα μπαχαρικά και το ξύσμα. Προσθέτω το κονιάκ, τον χυμό πορτοκαλιού και την σόδα. Ανακατεύω μέχρι να αφρατέψει. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το αλεύρι και το ανακατεύω με το baking powder. Ρίχνω σταδιακά το αλεύρι στο μείγμα των υγρών κι ανακατεύω αρχικά με τον αυγογδάρτη και εν συνεχεία με μια μαρίζ. Η ζύμη δεν θέλει πολύ δούλεμα, μην την ζυμώσετε πολύ. Αλλιώς δεν θα γίνουν αφράτοι και θα αποβάλουν το λάδι τους κατά το ψήσιμο. Με ένα κουτάλι κόβω μικρά κομμάτια ζύμης (30-35γρ. έκαστο), τα πλάθω στο σχήμα του μελομακάρονου πιέζοντάς τα ελαφρώς για να γίνουν πεπλατυσμένα, τα τοποθετώ σε ταψί (χωρίς λαδόκολλα) και με ένα πιρούνι κάνω τρύπες. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C στον αέρα για 18-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Όταν κρυώσουν, φτιάχνω το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι ψηλό κι αφήνοντάς τα να βράσουν για 3 λεπτά. Κατόπιν ρίχνω τα κρύα μελομακάρονα στο καυτό σιρόπι αφήνοντάς τα για 7 δευτερόλεπτα σε κάθε πλευρά. Τα αραδιάζω στο ταψί και τα πασπαλίζω με μπόλικο καρυδάκι. Καλοφάγωτα! Και του χρόνου!
Σημ. εμείς τα κάναμε κάπως τραγανά, γιατί δεν μας αρέσουν πολύ σιροπιασμένα. Αν προτιμάτε τα μελομακάρονά σας παπαριασμένα, αφήστε τα περισσότερο χρόνο στο σιρόπι!
Αντί για ηλιέλαιο μπορείς να βάλεις και ελαιόλαδο, δίνει πολύ ωραία γεύση
Δεν προτιμάμε το ελαιόλαδο, γλυκιά μου, στην ζαχαροπλαστική, γιατί έχει βαριά επίγευση!
Καλές γιορτές!
Ένα καλό ελαιόλαδο δεν έχει βαριά γεύση, εγώ προτιμώ να βάζω μισό μισό. Τα μελομακάρονα θέλουν οπωσδήποτε ένα καλό ελαιόλαδο
Τα μελομακάρονα παραδοσιακά είναι ένα νηστισιμο γλυκό. Τρώγεται πάντα κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. Τα νέα τύπου μελομακάρονα με βούτυρα κ λοιπά ζωικά είναι νεότερες προσθήκες, καθόλου ταιριαστές για μένα…. Ωστόσο μελομακάρονα χωρίς μέλι δεν παίζει…. Δυστυχως….
Νηστίσιμα είναι, δεν είναι vegan όμως! Σε πληροφορώ ότι όποιος τα δοκίμασε ξετρελάθηκε παρόλο που δεν είχαν μέλι!