Η καρύδα έχει αποκτήσει μια πολύ σημαντική θέση στην κουζίνα μου. Έτσι δημιουργήθηκε αυτό το ζουμερό σοκολατένιο κέικ με λάδι, αλεύρι και γάλα καρύδας. Με μια μπάλα παγωτό θα απογειωθείτε!!! Το κεκάκι μας δεν έχει γλουτένη ούτε λακτόζη. Στην συνταγή δεν υπάρχουν αυγά, την θέση τους έχει αντικαταστήσει το μείγμα κοπανισμένος λιναρόσπορος + νερό σε αναλογία ένα προς τρία (1 αυγό= 1 κσ λιναρόσπορος +3κσ νερό).
Υλικά:
1η παρασκευή
1 φλ. κάσιους
1/4 φλ. μέλι ή σιρόπι αγαύης
4 κσ λάδι καρύδας
1/4 φλ. νερό
1/2 φλ γάλα καρύδας
3 κσ κοπανισμένος λιναρόσπορος
9 κσ νερό
1 κγ εκχύλισμα βανίλιας
2η παρασκευή
1/2 φλ αλεύρι καρύδας
1/2φλ αλεύρι σόγιας
1 φλ καστανή ζάχαρη
1/2 φλ. σκόνη κακάο
Εκτέλεση:
Μουλιάζω τα κάσιους σε ζεστό νερό για 20 λεπτά. Τα σουρώνω και τα σκουπίζω. Βάζω στο μπλέντερ τα κάσιους, το μέλι, την βανίλια και το νερό (1/4φλ) στο μπλέντερ και τα χτυπάω μέχρι να γίνουν κρέμα.Λιώνω σε μπεν μαρί το λάδι καρύδας. Ανακατεύω τον κοπανισμένο λιναρόσπορο με το νερό (3κσ λιναρόσπορος 9κσ νερό). Προσθέτω το μείγμα λιναρόπορος-νερό,το λάδι και το γάλα καρύδας, χτυπάω ξανά το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Σε ένα μπολ ανακατεύω όλα τα υλικά της 2ης παρασκευής και σιγά σιγά ενσωματώνω την 2η παρασκευή στο μείγμα της 1ης. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 περίπου λεπτά και έχω ένα ζουμερό κεκάκι με πλούσιο άρωμα και γεύση καρύδας.
Coconut products play a significant role in my culinary adventures lately! This cake combines 3 coconut products: oil, flour and milk! It is delicious, moist, gluten and lactose free and instead of eggs I used flaxseed with water (1 egg=3Tbsp water+1 Tbsp flaxseed). Topped with ice cream makes a really an irresistible dessert. Take care, my good friends!
Ingredients:
first mixture
1 cup cashews
1/4 cup honey or agave syrup
4 Tbsp coconut oil, melted
1/4cup water
1/2 cup coconut milk
3 Tbsp flax seed
9 Tbsp water
1tsp vanilla extract
second mixture
1/2 cup coconut flour
1/2 cup soy flour
1cup brown sugar
1/2 cup cacao powder
Directions:
Soak cashews in hot water for 20 minutes. Then wipe them with a towel. Pulse them in a food processor along with honey, vanilla extract and 1/4 cup of water until creamy. In a bowl combine flaxseed with 9 Tbsp of water. Add coconut oil and milk. Stir until well combined. Then combine the cashew mixture with the flaxseed mixture. In another bowl combine the flours with sugar and cocoa and then add this flour mixture to the batter mentioned above. Empty batter in a cake tin and bake in preheated oven at 180C for about 30minutes. Enjoy this delicious moist cake.
qui da te sto imparando un sacco di cose, interessante la sostituzione delle uova in questa ricetta….prendo appunti
What a luscious treat! That cake must be quite addictive.
Cheers,
Rosa
Πωπωωωω!!!Έχε χάρη που ξεκίνησα διατροφή κι αποφεύγω προς το παρόν τα γλυκά!
What a fun recipe, Lenia! So creative and delicious! I’ve heard about using flax seeds in place of eggs…never done it. Good week to you! 🙂 lea
Ιδιαίτερο κέηκ και σίγουρα αρωματικό και νόστιμο! Θα με κάνεις να κατέβω στο κέντρο παρότι το αποφεύγω…… Καλή χρονιά!
Chocolate and coconut are delicious together.
Kisses
Μμμμμμ εντυπωσιακό!!!
Πολύ ωραίο φαίνεται το κεκάκι!!! Πρέπει όντως να είναι πεντανόστιμο!!
Πολύ ενδιαφέρουσα τούτη η συνταγή Μανουσίνα. Μια ερώτηση μόνον…τα κάσιους γιατί τα μουλιάζεις στο ζεστό νερό, Αφού από μόνα τους, έχω την αίσθηση ότι είναι αρκετά μαλάκα, για άλεσμα…
Καλό βράδυ εύχομαι.
Τα κάσιους όταν είναι μουλιασμένα δίνουν ένα κρεμώδες αποτέλεσμα όταν αλέθονται. Άρα ο λόγος του μουλιάσματος δεν είναι είναι για να αλέθονται ευκολότερα,αλλά για να επιτευχθεί η κρεμώδης υφή τους. Ελπίζουμε να σου αρέσει το κεικάκι αυτό!
Πολλά φιλάκια κ από τις δυο μας!
look sooooo delicious!!
Ειλικρινά, πώς καταφέρνετε και κάνετε το υγιεινό τόσο νόστιμο, με ξεπερνάει! Πρέπει να βρώ αλεύρι και λάδι καρύδας οπωσδήποτε!
Ce gâteau doit être délicieux. Je note la recette.
A bientôt.
This looks so rich and chocolatey. Very delicious, who doesn’t love chocolate?!
Se ve muy exquisito quiero probar,abrazos.
I love this cake!! xx
A wonderful chocolate treat, Lenia.
Καλημέρα και καλώς σας βρήκα!!!!! Καταπληκτική συνταγή γεμάτη γεύσεις, αρώματα και πολύ υγιεινή!!!!! Μπράβο σας!!!!
Πολλές δημιουργίες να φέρει η νέα χρονιά!!!
delicious cake !
Αντι για αλεύρι σόγιας μπορούμε να βάλουμε περισσότερο αλεύρι καρύδας;;; όλα σας είναι τέλεια!
Φαντάζομαι πως ναι, αν και δεν το έχω δοκιμάσει. Σε ευχαριστούμε πολύ, γλυκό μας κορίτσι! Φιλάκια πολλά!
Δεν έχω πρόβλημα με την γλουτένη. Αρα αντί για αλεύρι σόγιας μπορώ να βάλω κανονικό; Και αντί για αλέυρι καρύδας μπορώ να βάλω αμυγδάλου; Θα κάνω το κεϊκ σαν τούρτα γενεθλείων.
Φαντάζομαι ότι θα γίνεται, αλλά επειδή δεν το έχουμε δοκιμάσει δεν μπορώ να σου εγγυηθώ για το αποτέλεσμα!
Φιλάκια πολλά κ χρόνια πολλά!
Θα κάνω εγώ την δοκιμή και θα σας ενημερώσω. Αν πετύχει τότε θα είναι ωραιότατη μικρή και φτηνή τούρτα γενεθλείων.
Α! ξεχασα. 1 φλιτζανι κασιους είναι 100 γρ;
Μετράω με το κλασικό φλιτζάνι δοσομετρητή , δηλ 1 φλ.του τσαγιού. Δεν μπορώ να σου πω πόσα ακριβώς γραμάρια ειναι γιατί δεν έχω αυτή τη στιγμη στο σπίτι κάσιους για να τα μετρήσω. Φιλάκια πολλά!