Καλημερούδια, γλυκά μου πλάσματα! Πριν φτιάξουμε μια υπέροχη vegan μπολονέζ , ας σχολιάσουμε λίγο την επικαιρότητα! Δύο είναι τα γεγονότα που μονοπώλησαν τις ειδήσεις τις τελευταίες μέρες: η εξάπλωση του κορονοιού και ο τραγικός θάνατος του θρύλου του NBA Κobe Bryant. Η δεύτερη μας κάνει να αναλογοστούμε πόσο εφήμεροι και ευάλωτοι είμαστε…Πόσο προσωρινή είναι η παρουσία μας πάνω σε αυτόν τον πλανήτη…Ξεχνάμε να απολαμβάνουμε την ζωή στο εδώ και το τώρα, να ευλογούμε την κάθε στιγμή και προτιμάμε να αναλωνόμαστε σε μηδαμινά πράγματα χάνοντας την ουσία…Όσο για τη νέα πανδημία, τι να πει κανείς; Ξεπερνάει κάθε λογική αυτό που γίνεται στην Κίνα: υπαίθριες αγορές με στοιβαγμένα ζωντανά ζώα, σε άθλιες συνθήκες χωρίς τήρηση κανόνων υγιεινής…Ο ιός μεταδόθηκε στον άνθρωπο από τα ζώα και δεν είναι ο μόνος…”Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πάνω από 6 στις 10 γνωστές μολυσματικές ασθένειες στους ανθρώπους μεταδίδονται από τα ζώα, ενώ 3 από τις 4 νέες ή αναδυόμενες μολυσματικές ασθένειες στους ανθρώπους μεταδίδονται από ζώα”, όπως έγραψε σε πρόσφατη ανάρτησή της η εξαιρετική διατροφολόγος Νίκη Μαρτιμιανάκη. Μήπως λοιπόν να αφήναμε τα ζώα στην ησυχία τους; Μήπως επιτέλους να διδαχθούμε κάτι από όλες αυτές τις πανδημίες;
Ας περάσουμε τώρα στην συνταγούλα μας! Σήμερα θα φτιάξουμε μια υπέροχη vegan μπολονέζ. Ήδη στο μπλογκ υπάρχουν δυο συνταγές με χορτοφαγικό κιμά (θα τις βρείτε εδώ κι εδώ). Η σημερινή είναι βασισμένη σε συνταγή της Νένας Ισμυρνόγλου με μικρές παραλλαγές. Η βασική είναι φυσικά ότι αντικατέστησα τον ζωικό κιμά με κιμά σόγιας. Μεστή γεύση που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την κλασική. Σπουδαία προσθήκη το σέλερυ με την χαρακτηριστική γεύση του, ωραία μπαχαρικά κι αρώματα. Σας τη συνιστώ ανεπιφύλακτα!
Φιλιά πολλά από το νησί! Μουάτς!
Υλικά για 8 μερίδες:
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε τη σόγια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στο μεταξύ ζεσταίνω τις 5 κ.σ. λάδι και σοτάρω το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και το σέλερυ για 2 λεπτά. Σβήνω με το κρασί. Όταν εξατμισθεί, προσθέτω τον στυμμένο κιμά, τα δαφνόφυλλα, τα μπαχάρια, ανακατεύω και μετά προσθέτω ένα ποτήρι νερό. Αφού πάρει μια βράση, προσθέτω τον χυμό, τον πελτέ και τα ντοματάκια κι αφήνω να σιγοβράσουν περίπου για 50 λεπτά ή ώσπου να μαλακώσουν τα λαχανικά. Αλατοπιπερώνω, ρίχνω το υπόλοιπο λάδι και τον μαϊντανό και σβήνω την φωτιά. Καλή σας απόλαυση!
Σημ. Η vegan μπολονέζ διατηρείται ωραιότατα στην κατάψυξη!
2 Comment