For the recipe in English click here
Καλή σας ημέρα, αγαπημένοι μου φίλοι! Σήμερα είναι μεγάλη ημέρα για τη Ζακυνθούλα μας, αφού γιορτάζει ο Άγιος Διονύσιος! Οι Ζακυνθινοί του έχουν μεγάλη αδυναμία και τον μελετούν πολύ συχνά (“μα τον Άγιο, αλήθεια σας λέω!”). Τα σχολειά είναι κλειστά και η food blogger βρίσκει ευκαιρία να χαθεί μέσα στην κουζίνα της κ τις μαγειρικές της περιπλανήσεις! Καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει σήμερα…
Ας περάσουμε στη συνταγούλα μας! Και τι συνταγούλα!Σήμερα συνεχίζουμε τις προτάσεις μας για το χριστουγεννιάτικο μενού Υπέροχη σοκολατένια τούρτα με φουντούκια χωρίς καθόλου ζωικά παράγωγα, αλλά με ΠΟΛΛΗ γεύση! Την φτιάξαμε μαζί με την αδερφούλα μου, τη Δήμητρα (δηλ. την άλλη Veggie Sister) που είχε έρθει για επίσκεψη στο νησί και άπαντες κατενθουσιαστήκαμε με το αποτέλεσμα! Μου αρέσει πολύ να μαγειρεύουμε παρέα, αλλά δυστυχώς αυτό συμβαίνει σπάνια, αφού αυτή ζει στην Πάτρα κι εγώ στη Ζάκυνθο…Τρώγοντάς πάντως αυτή την τούρτα έχεις την αίσθηση ότι τρως πραγματικό γλυκό! Σας τη συνιστούμε ανεπιφύλακτα! Σας συμβουλεύουμε να την φτιάξετε τουλάχιστον μια μέρα πριν. Δένουν καλύτερα οι γεύσεις κ τα υλικά όσο μένουν. Είμαστε σίγουρες ότι θα κάνει σουξέ αυτό το γλυκάκι!
Σας φιλάμε γλυκά!
Υλικά(8-10 κομμάτια):
για τη βάση:
1 φλ. ωμά φουντούκια
1 φλ. χουρμάδες, ψιλοκομμένοι κ μουλιασμένοι για 10 λεπτά
1 φλ. βρώμη
1 κ.σ. γάλα (σόγιας)
4 κ.σ. κακάο
1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
για τη γέμιση:
400 γρ. ωμά φουντούκια
, μουλιασμένα για 30 λεπτά
250 ml γάλα σόγιας
1/3 φλ. σιρόπι σφενδάμου
200 γρ. σοκολάτα
1 κ.σ. κρέμα καρύδας
για την επικάλυψη:
250 ml κρέμα καρύδας
3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
3 κ.σ. κακάο
50 γρ. κοπανισμένα φουντούκια
Εκτέλεση:
Για τη βάση:
Πολτοποιώ στο μπλέντερ τα φουντούκια. Προσθέτω τη βρώμη. Μετά τους χουρμάδες κ ανακατεύω. Στο τέλος προσθέτω το κακάο, το γάλα, το σιρόπι κ χτυπώ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Βάζω ένα τσέρκι σε μια πιατέλα και απλώνω το μείγμα πάνω. Με τα δάχτυλα το ανοίγω κ το πατικώνω ώστε να δημιουργηθεί μια ωραία βάση. Τη βάζω στο ψυγείο να σφίξει.
Για τη γέμιση:
Πολτοποιώ στο μπλέντερ τα φουντούκια ώσπου να γίνουν σκόνη. Προσθέτω το γάλα κ το σιρόπι κ τα χτυπώ ώσπου να ομογενοποιηθούν. Αν είναι μικρό, κ’αντε τη διαδικασία σε δόσεις! Λιώνω τη σοκολάτα σε μπεν μαρί κ προσθέτω την κρέμα καρύδας. Χύνω τη λιωμένη σοκολάτα στο μείγμα με τα φουντούκια κ ανακατεύω καλά. Απλώνω τη γέμιση πάνω στην παγωμένη πια βάση κ ξαναβάζω στο ψυγείο.
για την επικάλυψη:
Χτυπώ σε ένα μπολ όλα τα υλικά κ περιχύνω με αυτό το μείγμα την τούρτα μου. Με μια σπάτουλα το απλώνω καλά κ γαρνίρω με τα φουντούκια. Βάζω το γλυκό μου στο ψυγείο να σφίξει κ κάνω υπομονή μέχρι την επόμενη ημέρα για να δοκιμάσω. Καλή σας απόλαυση!
Προσαρμοσμένη από εδώ
It looks so moist and delicious! Hugs!
τη περίμενα αυτή τη συνταγή!!!!!!!!!!!!
θα τη φτιάξω οπωσδήποτε κάποια στιγμή!!!
υπέροχη και υγιεινή!!!!!!!!!!!!!
Πιο λαχταριστή δεν γίνεται !!!!
Mizzicaaaa che golosità! Complimenti a te, Lenia e alla tua sorellina!!! Baci.
Το ειπα και πριν το λεω και τωρα!!!
Γραψατε κοριτσια σε ολα τα επιπεδα!
Κολασμενο γλυκο τοσο σε εμφανιση οσο και σε γευση. Η φωτογραφιση επισης φανταστικη!!
Συγχαρητηρια!
Λαχταριστή φαίνεται, είδα τη φωτογραφία στο facebook πριν διαβάσω την ανάρτηση και μου κινησε το ενδιαφέρον
Εσείς δεν είστε βίγκαν σίστερ, είστε γλύκες σίστερ!
Χαχα!Να είσαι καλά,Ελένη μας! Σ’ευχαριστούμε πολύ για το γλυκό σχόλιο!
λαχταριστή και πανέμορφη τουρτίτσα!!!
σούπερ!!
Ανυπομονώ κυριολεκτικά να τη δοκιμάσω!Είναι τόσο τέλεια!Πήγε για pin κατευθείαν!
Λοιπόν, την έφτιαξα. Ταλαιπωρήθηκα λιγο με το μίξερ αν κ ειναι αρκετά καλο κ δυνατό. Δεν εχω λόγια. Ειναι τοοοοοοοοοσο νόστιμη. Εχει τόσο πλούσια κ μεστή γεύση που με ικανοποίησε στο μέγιστο βαθμό. Να σημειώσω ομως οτι δεν ειναι φαν των γλυκών. Ειδικά σιροπιαςτά κ τέτοια. Για το δικό μου γούστο, ειναι όσο γλυκιά τη θελω και αυτο που μου άρεσε περισσοτερο ειναι η υφή της. Την επομενη φορά θα την πασπάλισω με τριμμένη καρύδα, πιστεύω οτι θα της πηγαίνει. Ευχαριστουμε πολυ για τη συνταγη. Κάποια στιγμή θα την βαλω κ εγω στο blog μου αν δε σας πειράζει. Πολλα φιλια
Χαιρόμαστε πολύ που σου άρεσε! Και εμείς ξετρελαθήκαμε,Ευαγγελία! Η καρύδα όντως θα ήταν μια ωραία προσθήκη. Φυσικά κ δεν μας πειράζει να την βάλεις κι εσύ στο blog σου αρκεί να υπάρχει αναφορά στην πηγή. Τα φιλιά μας κ ευχές για υπέροχες γιορτές!
Καλησπερα σας!αντι για γαλα σογιας μπορω να βαλω γαλα αμυγδαλου;; Συγχαρητηρια για το blog σας!
Καλημέρα, κοριτσάκι! Ναι, μπορείς! Σε ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια!
Καλές γιορτές!!!!!!!!!
Να σας ρωτήσω κρέμα καρυδας εννοειτε το λάδι καρύδας που είναι σαν βούτυρο;
Καλησπέρα, Ηλιάνα μου! ‘Οχι, άλλο κρέμα κι άλλο λάδι καρύδας. Στα μεγάλα σούπερ μαρκετ στο τμημα συνήθως με τα εξωτικά προιόντα πουλάνε γάλα και κρέμα καρύδας σε κονσέρβα. Φιλάκια πολλά!!!!!!
Να σας ρωτήσω. …χουρμάδες κ φουντούκια μουλιαζω σε νερό? ?????
Χρύσα μου, καλημέρα! Μουλιαζω τους χουρμάδες κ τα φουντούκια μόνο της γέμισης.
Φιλάκια πολλά!
Θα είναι εντάξει αν την κάνω απο την προηγούμενη μέρα; ή θελει αυθυμερον;
Φυσικά και μπορείς να την κάνεις από την προηγούμενη μέρα! Μια χαρά θα είναι!
Φιλάκια πολλά!!
Φαίνεται υπέροχη συνταγή ακόμη και για όσους καταναλώνουν γαλακτοκομικά αλλά αποφεύγουν τη ζάχαρη! Ανυπομονώ να τη φτιάξω! Μια ερώτηση μόνο. Μπορώ να αντικαταστήσω το γάλα σόγιας με γάλα αμυγδάλου ή, για μια όχι vegan εκδοχή, με γάλα αγελάδος; Στην τελευταία περίπτωση, πόσες μέρες λέτε να αντέχει στο ψυγείο; Ευχαριστω!
Βάλια μου, σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Είναι όντως πολύ νόστιμη και την έχουν φτιάξει πολλοί αναγν’ωστες.
Μπορείς να βάλεις γάλα αμυγδάλου ή αγελαδινό. Γενικά αυτού του είδους τα γλυκά κρατάνε μέρες. Σίγουρα 4-5.
Ενημέρωσέ με αν την δοκιμάσεις!
Σε γλυκοφιλώ!
Γεια χαρα και καλη χρονια!! Θα μπορουσαμε αραγε να αντικαταστησουμε τους χουρμαδες με σταφιδες??
Καλή χρονιά! Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση! Δεν θα το συνιστούσα! Καλά μαγειρέματα, κοριτσάκι μου!
Καλημέρα!Τι θα μπορούσα να βάλω αντι κρέμα καρυδας;
Γλυκό μου κοριτσάκι, αν τρως γαλακτοκομικά, θα μπορούσες να χτυπήσεις κρέμα γάλακτος σε σαντιγί/
Φιλάκια πολλά!
Λενακι μου καλησπερα ! Ηθελα να σε ρωτήσω ….. Μπορούμε σε αυτη την υπέροχη τουρτα να βάλουμε ζαχαροπαστα απο πάνω η δεν το σηκώνει ???
Ειρηνάκι μου γλυκό, καλή σου μέρα! Δεν θα το πρότεινα. Είναι τόσο γεμάτη γεύση που δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω! Άσε που θα πάρεις τσάμπα έξτρα θερμίδες!
Ενημέρωσέ με, αν την φτιάξεις!
Φιλάκια πολλά!!!
Αντί γάλα σόγιας αν βάλω γάλα καρύδας; Κσι αντί βρώμη φλεικς κινοα;;;;;
Τασούλα μου, μπορείς, αρκεί να μην είναι κονσέρβας, να είναι αυτό του ψυγείου το λεπτόρρευστο. (αν φυσικά δεν σε πειράζει η γεύση της καρύδας). Φαντάζομαι μπορείς να βάλεις νιφάδες κινόα.
Φιλάκια πολλά!
Καλησπέρα! Τέλεια φωτογραφία! Θα μπορούσα να τη φτιάξω με αλεύρι φουντουκιου αντί ολόκληρα φουντούκια; Επίσης οι χουρμάδες θέλουν μουλιασμα είτε φρέσκοι είτε αποξηραμένοι; Ευχαριστώ!
Γωγώ μου, σε ευχαριστώ πολύ! Είναι και πολύ νόστιμη η τουρτίτσα αυτή. Το αλεύρι φουντουκιού δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Οι φρέσκοι χουρμάδες φαντάζομαι ότι είναι μαλακοί, άρα δεν θα θέλουν μούλιασμα! Αξίζει να τη δοκιμάσεις! Είναι από τις δημοφιλέστερες συνταγές στο μπλογκ.Αν την φτιάξεις, περιμένω εντυπώσεις!
Φιλάκια πολλά και καλά μαγειρέματα!
Την έφτιαξα τελικά με αλεύρι φουντουκιου. Πολύ γρήγορη διαδικασία μιας και γλυτώνεις την πολτοποίηση. Έβαλα φρέσκους χουρμάδες και δεν τους μουλιασα. Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι η επικάλυψη βγήκε υγρή. Παρ’όλα αυτά ήταν πολύ νόστιμη και φαγώθηκε όλη σε μια μέρα! Ευχαριστούμε για τη συνταγή!
Να είσαι καλά, Γωγούλα μου! Χαίρομαι που σας άρεσε!
Πολλά γλυκά φιλάκια!
Αντι για φουντουκια στην.γέμηση μπορω να χρησιμοποιησω κασιους; ή μισα κασιους μισα φουντουκια;
Ναι, αλλά θα χάσει την φουντουκένια γεύση η τούρτα!
Σε φιλώ!!!
Ναι οκ γιατι σκεφτομουν μηπως ειναι βαρυα για καλοκαιρι!!
Ελένη μου σ’ευχαριστούμε για την συνταγή! Πρόκειται να την κανω για τα γενεθλια της κόρης μου το Σαββατοκυριακο, που θα ειμαστε εμεις κι εμεις λογω covid.
1. Μπορώ να χρησιμοποιήσω σιροπι αγαύης αντί σφενδάμου ή θα βγει λιγοτερο γλυκό?
2. Βγαίνει ας πουμε 1 κιλό τουρτα περιπου? Για να καταλαβω τι κομμάτια θα ειναι αυτα τα 8-10
Σ’ευχαριστώ και παλι!
Ανδρονίκη μου, χα χαίρεσαι την κορούλα σου!!! Ναι, μπορείς να το αντικαταστησεις με σφενδάμου.
Δεν έχω ζυγίσει την τούρτα για να σου πω κιλά, όμως σίγουρα είναι βαριά λόγω των υλικών της. Επίσης είναι πολύ χορταστική, με ένα μικρό κομμάτι χορταίνω ακόμα κι εγώ που κατάγομαι από το Λιχουδιστάν! Χαχαχα! Περιμένω εντυπώσεις, αν την φτιάξεις! Φιλιά πολλά!!!!!!
Καλησπέρα. Ευχαριστώ για την συνταγή!! Μπορώ αντί για σιρόπι σφενδάμου να χρησιμοποιήσω απλό σιρόπι με νερό και ζάχαρη ή κάποιο μέλι;
Καλησπέρα, Δημήτρη μου! Ναι, μπορείς να το αντικαταστήσεις με μέλι!
Περιμένω εντυπώσεις, αν την φτιάξεις!
Φιλιά πολλά από Ζάκυνθο!
Καλησπέρα❤️μπορω αντί για φουντούκια στην βάση να χρησιμοποιησω φουντοκοβουτυρο? Ευχαριστω
Όχι, Κατερινάκι μου! Δεν γίνεται!
Καλή Ανάσταση!
Χαίρεται! Έχω φτιάξει τη συγκεκριμένη τούρτα 3-4 φορές! Είναι υπέροχη! Τώρα στο μέρος που ζω,δεν βρίσκω ωμό φουντούκι, λέτε να υπάρχει θέμα αν βάλω ψημένη φουντουκόψιχα? Επίσης δεν βρήκα σιρόπι σφενδάμου, είναι οκ να βάλω αγαυη? Ευχαριστώ!!
Αννούλα μου, πολύ χαίρομαι που σου αρέσει! Δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα με τα φουντούκια! Η αγαύη είναι μια χαρά αντί για το σιρόπι σφενδάμου!
Καλά μαγειρέματα και πολλά φιλιά!!!!!!