The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές vegan συνταγές
Ψωμί

Νόστιμο σπιτικό ψωμί για τοστ – Tasty homemade toast bread

 DSCN1688

Για αυτό το ψωμάκι είμαι πολύ περήφανη, όχι απλά επειδή έγινε πολύ νόστιμο, αλλά επειδή ήταν το πρώτο ζύμωμα που έκανε η Χαρούλα μου! Ζύμωσε ψωμάκι το κοριτσάκι μου, τι συγκίνηση η χαζομαμά! Μπήκαμε μάλιστα και στο Skype να την δει η γιαγιά στην Κρήτη να ζυμώνει, να την καμαρώσει!!!
Μοσχοβόλησε το σπίτι φρέσκο ψωμάκι και θυμάρι. Πολύ δύσκολα θα ξαναγοράσω ψωμί του τοστ …
Δοκιμάστε το! Αν θέλετε το ψωμάκι σας για γλυκές αμαρτίες (τοστ με σοκολατένιο άλειμμα) μην βάλετε, εννοείται, θυμάρι, βάλτε μια κουταλιά της σούπας σιρόπι σφενδάμου/ μέλι και λίγα ψιλοκομμένα φουντούκια ή καρύδια ή και λίγη κανέλα, παίξτε φίλοι μου με το νόστιμο ψωμάκι σας και θα το ευχαριστηθείτε! Σηκώστε μανίκια και πάμε για ζύμωμα!

Νόστιμο σπιτικό ψωμί για τοστΥλικά: (22 φέτες περίπου)

4,5 φλ. αλεύρι
1,5 φλ. γάλα σόγιας χλιαρό
0,5 φλ. νερό χλιαρό
2κ.σ. ελαιόλαδο
8 γρ ξερή μαγιά
1κσ αλάτι
2 χούφτες ξερό θυμάρι

2 χούφτες σπόρους (ηλιόσπορος, κουκουνάρι..)
λίγο σουσάμι

Εκτέλεση:

Μέσα στο νερό διαλύω την μαγιά μου, ανακατεύω το αλεύρι με τους ξηρούς καρπούς, το θυμάρι, το αλάτι και προσθέτω το νερό (και την μαγιά), το ελαιόλαδο και το γάλα , ζυμώνω καλά για περίπου δέκα λεπτά. Αν το ζυμάρι κολλάει προσθέτω αλεύρι ή αν χρειάζεται επιπλέον υγρό προσθέτω γάλα. Αφήνω την ζύμη μου να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 1,5 ώρα, σκεπασμένη με μια πετσέτα. Ζυμών πάλι για πέντε περίπου λεπτά. Λαδώνω λίγο μια στενόμακρη φόρμα (του κέικ) και στρώνω την ζύμη σαν φραντζολάκι, το μαχαιρώνω και το πασπαλίζω με σουσάμι, το αφήνω πάλι για 30 λεπτά σκεπασμένο με πετσέτα. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά στους 220 βαθμούς. Όταν είναι έτοιμο, το βγάζω από την φόρμα και περιμένω να κρυώσει πριν το κόψω.

Θέλει λίγο προσοχή στο κόψιμο, ώστε να κοπούν αρκετά λεπτές φέτες για τοστ.

Όταν το ψωμάκι μας έχει κρυώσει το κόβω σε λεπτές φέτες και τις βάζω μέσα σε σακουλάκια για τρόφιμα και τις βάζω στο ψυγείο.

Νόστιμο σπιτικό ψωμί για τοστ

I am really proud of this bread, not only because it is absolutely delicious but also because it was the first time my little daughter patrecipated in kneading! I was so moved watching her knead that I wanted to share it (through Skype) with her grandmother who lives in Crete!
The perfume of homemade fresh baked bread and thyme lingered all over the house! I think I will never again buy toast slices from a super market!
Do try it! If you want to accompany your bread with sweet tastes, do not use thyme. Add a tablespoon of maple syrup/honey, cinnamon and finely chopped walnuts or hazelnuts! Let’s roll up our sleeves and get down to work, my friends!

Νόστιμο σπιτικό ψωμί για τοστIngredients for 22 slices:

4,5 cups flour
1,5 cups lukewarm soy milk
0,5 cup lukewarm water
2Tbsp olive oil
8 gr yeast
1Tbsp salt
2 handfuls of dried thyme
2 handfuls of seeds (sunflower seeds, pine nuts etc)
Sesame seeds

Directions:

Dissolve yeast in water, mix flour with seeds, thyme, salt and add water with the dissolved yeast,olive oil and milk. Knead well for about 10 minutes. If dough is sticky, add flour. If it needs moreliquid, add milk. Set dough aside and let it rest and rise for 1,5 hour covered with a towel. Knead again for about 5 minutes. Grease a bread loaf tin and place dough in it, stab it with a knife and sprinkle with sesame seeds. Set aside for another 30 minutes covered with a towel. Bake inpreheated oven for 30 minutes at 220˚C. When ready, remove from tin and allow to cool before cutting.

Νόστιμο σπιτικό ψωμί για τοστ
Print Friendly, PDF & Email
(Visited 1.570 times, 1 visits today)

47 Comment

  1. Την επόμενη φορά θέλω κι εγώ να δω τη Χαρούλα να ζυμώνει!! Η Άρτεμις θυμάται ακόμη να ζυμώνει με τη γιαγιά όπως και να ανοίγει φύλλο με το αδράχτι πάνω σε ένα σκαμνάκι. Σκέψου λοιπόν τη Χαρούλα μεγάλη να θυμάται το ζύμωμα.
    Πολλά φιλάκια!!!

  2. Ψωμάκι ζυμωμένο από τα χεράκια της Χαρούλας είναι δυνατόν να μην είναι νόστιμο???
    Τρέμε μαμά, σε βλέπω σε λίγο καιρό να σε εκτοπίζει από την κουζίνα χα χα χααα!
    Πολλά φιλάκια!

  3. Θα συμφωνήσω με την Έλενα, Μανουσίνα μου ζυμωμένο απο παιδικά χεράκια ειναι δυνατον να μην ειναι νόστιμο?
    Φιλάκια πολλά!

  4. Manousina μου, είδες τί χαρά και συγκίνηση νιώθεις που ζύμωσε η μικρή σου Χαρούλα;;;; Εεεε λοιπόν, είναι τέλειο το ψωμάκι σαν τα χεράκια που σε βοήθησαν και το ζύμωσαν και σαν εσένα! Εξάλλου, το μήλο κάτω απ΄τη μηλιά πέφτει… έτσι έλεγε η γιαγιά μου!!! Το ψωμάκι θα το φτιάξω το Σ/Κ!!! Πολλά φιλιά και στις δύο νοικοκυρούλες!!!

  5. @Carissima Titty,nessun problema!Te li traduco in Italiano subito!Allora:
    4,5 tazze di farina
    2,5 tazze di latte fresco (tepido)
    0,5 tazza di acqua (tepida)
    2 cucchiai di olio d’oliva
    1 cucchiaio di sale
    8gr.lievito
    una manciata di timo secco
    due manciate di semi (di zucca,etc)
    semi di sesamo

    Spero di averti aiutata!Un bacio forte da Grecia!
    lenia

  6. Ας το ξαναπιάσω από την αρχή. Είχα αφήσει σχόλιο αλλά δεν ξέρω που πήγε…

    Φαντάζομαι τη συγκίνηση της γιαγιάς να βλέπει την εγγονή να ζυμώνει!
    Τέλειο Μανουσίνα και τόσο αφράτο! Έγινε ζηλευτό.
    Ζ.

  7. Τί γλυκειά ανάρτηση! :))))))))))))))))))))
    Είδες τη μικρούλα σου;
    Να την χαίρεσαι!!!

    Θα φτιάξω το ψωμάκι σας το Σάββατο, να έχουμε για σάντουιτς μέσα στη βδομάδα.

    πολλά φιλιά

  8. Hi Lenia, you are such a sweet, thanks for visiting me and for lovely comments dear, I have been out of blogging for quite sometime now!, back again, your bread has come out perfectly, I love baking breads…, good job well done.. good clicks too…
    hugs & kisses
    Jayasri

  9. Φαίνεται τέλειο! Αν βάλουμε μισό μισό το αλεύρι (άσπρο και ολικής) είναι η ίδια διαδικασία;

  10. Καιρό τώρα ψάχνω μια συνταγή για ψωμί του τοστ γιατι στο σπίτι καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες! Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το γάλα σόγιας με κατι αλλο;
    Φιλιά πολλά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *