Πριν λίγες μέρες αγόρασα για πρώτη φορά λαχανάκια Βρυξελλών. Μου αρέσει να δοκιμάζω νέες γεύσεις και να πειραματίζομαι με κάθε λογής παντρέματα υλικών. Κάπως έτσι προέκυψε αυτή η σαλατούλα. Τα λαχανάκια αυτά είναι πολύ θρεπτικά, αφού περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μέταλλα, ενώ συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου! Μικρά, αλλά θαυματουργά! Συνδυασμένα με αρωματικά και πλιγούρι δημιούργησαν μια χορταστική κ νόστιμη χειμωνιάτικη σαλάτα που μπορεί να αποτελέσει κ ένα ελαφρύ γεύμα.!
Η αλήθεια είναι ότι στη διάρκεια των εορτών ακολούθησα τη “δίαιτα των γλυκών” (δεν τρως τίποτα εκτός από…γλυκά!χαχαχα, τι βασανιστική δίαιτα!). Μου άφησε αναμνηστικά 1-2 κιλά, τα οποία θέλω να ξεφορτωθώ, γιατί είμαι της άποψης ότι δεν πρέπει να αφήνουμε τα κιλά να συσσωρεύονται. Άτιμη ζυγαριά, τι μεγάλος δυνάστης που είσαι! Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν για λίγο καιρό, θα το ρίξω στις σαλάτες και τα σμούθις!
Σε εσάς άφησαν οι εορταστικές ατασθαλίες αναμνηστικά ή αντισταθήκατε σθεναρά στους πειρασμούς;
Υλικά:
1/2 κιλό λαχανάκια Βρυξελλών
1/2 φλ. πλιγούρι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
σέλερι, ψιλοκομμένο
1 χούφτα σταφίδες
2 σκόρδα, ψιλοκομμένα
δεντρολίβανο
μάραθος, ψιλοκομμένο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
χυμός 2 λεμονιών
αλάτι κ πιπέρι
Εκτέλεση:
Μουλιάζω σε νερό το πλιγούρι. Μετά από 2-3 ώρες θα το έχει πιει και θα έχει μαλακώσει. Το στίβω με τα χέρια και το βάζω σε ένα μπολ. Προσθέτω τη σταφίδα, το κρεμμυδάκι, τον μάραθο, το σέλερι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το χυμό ενός λεμονιού κ αλατοπιπερώνω. Ανακατεύω καλά κ αφήνω στην άκρη. Σε ένα ταψί αλειμμένο με 2 κ.σ. λάδι τοποθετώ τα λαχανάκια, αφού πρώτα τα έχω καθαρίσει και κόψει στα 2. Τα αλατοπιπερώνω. Σκορπώ το δεντρολίβανο, το σκόρδο και περιχύνω με το χυμό ενός λεμονιού. Ψήνω στους 180C μέχρι να πάρουν χρώμα από τη μια και τα γυρίζω από την άλλη για λίγα ακόμα λεπτά. όταν είναι έτοιμα τα ανακατεύω στο μπολ με τοπ πλιγούρι κ σερβίρω. Τρώγεται ωραιότατα κ ζεστή κ παγωμένη αυτή σαλατίτσα.
Brussel sprouts is a new ingredient in my kitchen. They are extremely healthy since they are packed with nutrients: vitamins, fiber, antioxidants and they have anticancer properties.
I like trying new flavors and trying to combine things. Lately I have been trying to eat a little less than usual because I have gained 1-2 kilos during Christmas holidays. I ate so many sweet treats! Can’t resist to sweet stuff,guys!
What about you? Did you put on weight or were you able to resist to temptations?
Ingredients:
1/2 kg Brussel sprouts, halved
1/2 cup bulgur
2 scallions, finely chopped
celery, finely chopped
a handful of raisins
2 garlic cloves
rosemary
fennel, finely chopped
4 Tbsp olive oil
juice of 2 lemons
salt and pepper
Directions:
Soak bulgur in water for 2-3 hours until soft. Then squeeze it with your hands and place it in a bowl. Seaon with salt and pepper. Add scallions, celery, fennel, raisins, the juice of one lemon and 2Tbsp olive oil. Mix well and set aside. Grease a baking pan with 2 Tbsp olive oil and place brussel sprouts.Bake until soft and toss them around so that they are baked from both sides. When done, add them in the bulgur mixture and mix. Enjoy!This salad can be served either hot or cold. It is delicious either way!
It looks delicious.
Νόστιμη πρόταση σαλάτας και τα λαχανάκια αν και “ιδιότροπα” στην επίγευση κάνουν όντως καλό στον οργανισμό.
Φιλιά!
Z.
Λαχανάκια Βρυξελλών είχα φάει μια φορά μικρούλα και δεν μου άρεσαν καθόλου.Τώρα πια που μεγάλωσα μήπως πρέπει να αναθεωρήσω? Η συνταγή που μας δείχνεις φαίνεται πλούσια σε γεύση και αρωματική και ίσως πρέπει να ξαναδοκιμάσω! Σε φιλώ και καλώς σε βρήκα!
Τι ερώτηση??
Σου φαινόμαστε από αυτές που αντιστέκονται σθεναρά στις ατασθαλίες?? χα χα χααα
Την ίδια …. δίαιτα κάναμε κι εμείς.
Μόνο οι σαλάτες μας σώζουν τώρα!
Φιλιά!
Ένα κυρίως γεύμα αποτελεί η σαλάτα σου Λένα!!
Καλό Σ/Κ
Dear Lenia, This is healthy and very good too. Delicious. Blessings dear. Catherine xo
io adoro i cavoletti di bruxelles mi piace un sacco l’idea di crearne un piatto unico così invitante!!!! buon week end
Λαχανάκια Βρυξελών δεν έχω ακόμα δοκιμάσει αλλά λατρεύω το πλιγούρι καθώς και τα υπόλοιπα υλικά οπότε είμαι σίγουρη ότι η σαλάτα σου είναι εξαιρετική!!!!
Καλό βράδυ!!! Φιλιά!
great brussels sprout recipe and healthy