Είμαι ψωμού, τ’ομολογώ ανερυθρίαστα! Δεν μπορώ να αντισταθώ σε ένα καλοψημένο καρβέλι ζυμωτό ψωμί…Α, είμαι και εκλεκτική. Δεν μπορώ δηλαδή να συμβιβαστώ με εκείνα τα άσπρα φουσκωτά λαστιχόψωμα που κυκλοφορούν ευρέως στις μέρες μας. Προτιμώ να μην τα αγγίξω καν. Από τότε που διορίστηκα στην Ζάκυνθο έχω ευχαριστηθεί πεντανόστιμο ζυμωτό ψωμί! Οι περισσότεροι φούρνοι φτιάχνουν υπέροχα καρβέλια και δεν ξέρεις ποιο να πρωτοδιαλέξεις. Καμιά φορά φτιάχνει κι ο Κωστής στον αρτοπαρασκευαστή με αλεύρι ολικής, το οποίο είναι πολύ συμπαθητικό. Εγώ δεν είχα ψήσει ποτέ το δικό μου ψωμάκι μέχρι πριν λίγες μέρες που δοκίμασα μια συνταγή από ένα γερμανικό περιοδικό μαγειρικής. Ο τίτλος ήταν δελεαστικός “τραγανιστό ψωμί χωρίς γλουτένη”. Βλέπω τα υλικά και παθαίνω σοκ! Μόνο σπόροι και καθόλου αλεύρι! “Οκ, αυτό πρέπει να το φτιάξεις, Ελένη”, αναφώνησα μεμιάς! Το γεγονός ότι η συνταγή ήταν αναγνώστριας με έκανε να πιστεύω ακόμα περισσότερο ότι θα ήταν καλό. Αυτοί οι Γερμανοί εξάλλου φημίζονται για τα εναλλακτικά ψωμιά τους! Κι έτσι αποφάσισα να δοκιμάσω το ψωμί χωρίς αλεύρι!
Και μπήκα με την πρώτη ευκαιρία στην κουζίνα κι έφτιαξα μέσα σε ελάχιστα λεπτά το πιο εύκολο και υγιεινό ψωμί! Χωρίς ζύμωμα, χωρίς αναμονή, χωρίς καμία δυσκολία! Απλά αλέθεις όλα τα υλικά, ανακατεύεις με νερό και ψήνεις. Τόσο απλά…Θα σας φανούν πολλά τα υλικά. Να σημειώσω ότι βγαίνει ένα καρβέλι λίγο λιγότερο από 1,5 κιλό. Επίσης διατηρείται πολλές μέρες (την πέμπτη μέρα ήταν ακόμα φρέσκο) και το πιο σημαντικό: είναι τόσο μεστό γεύσης και τόσο θρεπτικό που με δυο λεπτές φέτες ή μια μπαμπάτσικη χορταίνεις. Σε μας άρεσε και σκέτο σαν σνακ, αλλά κυρίως το απολαύσαμε στο πρωινό μας με μαρμελάδα ή φιστικοβούτυρο. Επιβάλλεται να το φτιάξετε! Είμαι σίγουρη ότι θα ενθουσιαστείτε! Δεν είναι ένα συνηθισμένο ψωμί, είναι ένα σούπερ ντούπερ τραγανιστό πολύσπορο ψωμάκι ΧΩΡΙΣ ΑΛΕΥΡΙ!
Άλλα αγαπημένα ψωμάκια είναι αυτό το ψωμί ολικής άλεσης και αυτό το σπιτικό ψωμί!
Σας φιλώ γλυκά και σας εύχομαι καλή εβδομάδα! Κι όπως λέω και στο Instagram να κάνετε την κάθε μέρα γιορτή! (το αγαπημένο μου hashtag #καθεμεραγιορτη). Μουάτς!
Υλικά για ένα καρβέλι σχεδόν 1.5 κιλό:
290 γρ. βρώμη
270 γρ. ηλιόσπορος
180 γρ. λιναρόσπορος
65 γρ. σουσάμι
65 γρ. κολοκυθόσπορος
4 κ.γ. σπόροι chia
8 κ.σ. ψύλλιο
2 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. σιρόπι αγαύης ή μέλι για τους μη vegan
6 κ.σ. ελαιόλαδο
700 ml ζεστό νερό
Εκτέλεση:
Αλέθω όλα τα υλικά. Κατόπιν τα βάζω σε μια λεκανίτσα και τα ανακατεύω. Σε μπολάκι ανακατεύω το λάδι με την αγαύη και τα χύνω στα στερεα υλικά. Ρίχνω σιγά σιγά και το νερό στο κι ανακατεύω με προσοχή. (στη συνταγή έλεγε ότι μπορεί να χρειαστεί και λιγότερο, ωστόσο εγώ το έβαλα όλο). Αδειάζω το μείγμα σε μια φόρμα μακρόστενη του κέικ, την οποία έχω στρώσει με λαδόκολλα. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στπυς 200C για περίπου 45 λεπτά. Τραβώ τη λαδόκολλα και αφήνω το ψωμάκι να κρυώσει. Υπομονή για μισή ώρα μέχρι να κρυώσει για να το κόψω. Καλοφάγωτο!
Σημ. το τυλίγω με μια πετσέτα και το φυλάω στον φούρνο. Διατηρείται έτσι για τουλάχιστον 5 μέρες.
Τέτοιου τύπου ψωμί έχω φάει έτοιμο, αγορασμένο δηλ. από βιολογικά, κτλ. Πολύ καλή ιδέα να το φτιάξουμε μόνοι μας φυσικά! Όλα καλά κι όλα τα υλικά γνώριμα και αγαπημένα, μέχρι που είδα το ψύλλιο.. Δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ και το “φοβάμαι” κάπως. Γίνεται το ψωμί και χωρίς αυτό?
Σπόροι ενός φυτού είναι, κάνει καλό στο γαστρεντερικό. Δεν το έχω δοκιμάσει χωρίς αυτό. Αξίζει να το δοκιμάσεις πάντως το ψωμάκι. Φιλάκια πολλά!!!
Φαντάζομαι ναι είναι σπόρος από πεντανευρο και κάνει καλό στο εντερο δεν θα έχει διαφορά στην γεύση
Ίσως γίνεται αν αυξήσουμε το λιναρόσπορο ο οποίος δίνει επίσης συγκολλητικές ιδιότητες στο μείγμα
Γεια σας
Τελεια ιδεα και όντας διαβιτικη θέλω να το φτιάξω…αυτό που δεν γνωρίζω…
Το ψυλλιο τι είναι;
Σπόροι ενός φυτού είναι, κάνει καλό στο γαστρεντερικό. Φιλάκια πολλά, κοριτσάκι μου γλυκό!
Συγνώμη να ρωτήσω. 8 κουταλιες της σούπας ψύλλιο? Δεν ειναι υπερβολικο? Μήπως ειναι άλλη η δοσολογία?
Ελένη μου, τόσο έγραφε η συνταγή. Αναγνώστρια το έφτιαξε με λιγοστές ή καθόλου και μου ειπείν οτιδήποτε βγηκε μια χαρα. Φιλάκια πολλά!
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την βρώμη με φαγόπυρο που δεν έχει γλουτένη;
Υπάρχει βρώμη χωρίς γλουτένη. Δεν το έχω δοκιμάσει με νιφάδες φαγοπυρου. Πιθανόν να γίνεται. Φιλάκια πολλά!!!
Μήπως γίνεται χωρίς αγαύη η μέλι;
Δεν ξέρω, δεν το έχω δοκιμάσει! Φιλάκια πολλά πολλά!
Ναι απλά δεν θα σου βγει γλυκό θα αλλάξει την γεύση και μπορεί να σου αρέσει όμως
Αρκεί να τα αλέσω στο μιξερ? ή θελει μυλο?
Ναι, αρκεί! Με απλό μπλέντερ τα άλεσα! Φιλάκια πολλά!
Τέλειο,πεντανόστιμο.Το έφτιαξα ,μου πήρε περισσότερο νερό από ότι έλεγε η συνταγή αλλάλόγω κάποιας εμπειρίας που διαθέτω το έφτιαξα στα μέτρα μου..Είναι απ΄έξω με κρούστα και μέσα ζουμερό,υγρό και τέλειο για τις “βούτες” μας στη σαλάτα
Πόσο χαίρομαι που σου άρεσε, Ευάκι μου! Είναι όντως πολύ ιδιαίτερο ψωμάκι!
Καλοφάγωτο!! Φιλάκια πολλά!
Όσο το φτιαχνα σκεφτόμουν ότι αποκλείεται να μου αρέσει. Τελικά και παραδόξως ειναι πολύ νόστιμο και δεν μπορώ να το πιστέψω ακομα
Χαχχα! Σε καταλαβαίνω! Είναι απροσδόκητα απίθανο!!!
Καλοφαγωτο και φιλάκια πολλά!!
Συγχαρητήρια κ απο μένα
Σε ευχαριστώ πολύ, Τολη μου!!!
Πολύ γευστικό και νόστιμο το ψωμάκι! Γίνεται πολύ γρήγορα και είναι θρεπτικότατο! Ευχαριστώ για.τη συνταγή!
Βάσια μου, χαίρομαι πολύ που σού άρεσε!
Φιλάκια πολλά και καλά μαγειρέματα!
Με τι άλλο μπορούμε να αντί καταστήσουμε το ψύλλιο;
Αναγνώστρια ανέφερε ότι το παρέλειψε χωρίς πρόβλημα. Ίσως να αύξησε κάποιο άλλο υλικό. Φιλάκια πολλά πολλά !!!
Οταν λέτε να τα αλεσουμε ενοεις να γίνουν σαν αλεύρι ? γιατι βλεπω πως στο ψωμάκι σου φαίνονται οι διάφοροι σπόροι
Ευχαριστω !
Γεωργία μου, η βρώμη γίνεται σκόνη. Τα σπόρια όχι εντελώς. Μην σε ανησυχεί! Είναι υπέροχα και τραγανιστά! Φιλιά πολλά!
Στην κατάψυξη μπαίνει για να διατηρηθεί και να βγαίνουν μερίδες ή χάνει σε γεύση και διατροφικά άραγε;
Σωτηρία μου, συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση! Ναι, μπορείς να το καταψυξεις σε μερίδες. Δεν ξέρω αν μειώνεται η διατροφική αξία πάντως. Φιλάκια πολλά πολλά!!!
ωραίο ψωμάκι..το κάνεις χωρίς να βγάλουν φύτρο οι σπόροι;;
χωρίς να μουσκέψεις τους σπόρους;;;
αντι για βρώμη μπορώ να βάλω κάποιο άλλο σπόρο;;
Ναι, χωρίς να βγάλουν φύτρες και χωρίς μπούσκεμα. Δεν το έχω δοκιμάσει με κάτι άλλο. Φιλάκια πολλά και καλό Πάσχα!
Καλημέρα! Επειδή δεν έχω ζυγαριά ακριβείας, υπάρχει πουθενά μια κατά προσέγγιση αντιστοιχία γραμμαριών με κουταλιές, κούπες κλπ; Θα ήθελα να δοκιμάσω το ψωμάκι, αλλά χωρίς ακρίβεια θα βγει… πουρές! Ευχαριστώ!
Δεν μου φουσκωσε καθολου
Δεν φουσκώνει καθόλου;;;;
Στέφανέ μου, δεν φουσκώνει, αφού δεν έχει μέσα καμία διογκωτική ύλη!
Lenia σε ευχαριστούμε πολύ! τη δοκίμασα τη συνταγή και έπαθα πλάκα από το αποτέλεσμα!!
Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε, Γιάννη μου!
Πολλά φιλιά από το Τζάντε!
Τέλεια η συνταγή. Λέω να τη βάλω στο μαγαζί. Ευχαριστώ.
Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε, Αννούλα μου!
Φιλιά πολλά!
Καλησπέρα σας,
δε κατάλαβα η ζύμη τι μορφή πρέπει να έχει. Σαν κέικ ή ποιο πηχτή? Σας Ευχαριστώ❤
Έχω καιρό να το κάνω, αλλά νομίζω ότι ήταν πηχτή. Συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση!
Φιλιά πολλά, Ντινάκι μου!
μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ψυλλιο με αλεύρι φυτικών ινων no carb mix de fibre 1 που είναι για ψωμί;
Παναγιώτα μου, δεν γνωρίζω αυτό το υλικό. Αναγνώστρια έχει παραλείψει το ψύλλιο και της βγήκε καλό το ψωμάκι!
Φιλιά πολλά!
Καλή σας μέρα.
Είναι εξαιρετική εναλλακτική για ψωμί χωρίς αλεύρι σιταριού.
Πόσο καλά θα ήταν αν μπορούσατε να μάς προσδιορίσετε και τις θερμίδες.
Καλές εμπνεύσεις πάντα!
Χρήστο μου, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Πόσες θερμίδες έχει δεν ξέρω, αλλά δύο πράγματα μπορώ να σου πω με βεβαιότητα: ότι είναι καλής ποιότητας θερμίδες κι ότι με μια φέτα χορταίνεις! Καμία σχέση με τα ψωμιά του εμπορίου που τρως ένα καρβέλι για να χορτάσεις!
Πολλά φιλιά και συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση!