For the recipe in English click here
Καλή σας ημέρα, αγαπημένοι μου φίλοι κ φίλες! Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και σίγουρα ήδη πολλοί θα έχετε αρχίσει να φτιάχνετε γλυκάκια! Από μικρό παιδί αγαπούσα τα μελομακάρονα. Λόγω όμως της οξείας λιχουδοσύνης που με διακρίνει αποφεύγω να τα φτιάξω, γιατί τα τσακίζω χωρίς κόπο! Σκέφτηκα λοιπόν να φτιάξω την υγιεινή εκδοχή τους ώστε να μπορώ να τα απολαύσω χωρίς τύψεις κ χωρίς να μεγαλώσει η επιβαρυμένη από την καισαρική κοιλίτσα μου…Η έμπνευση ήρθε από τα τρουφάκια καρύδας, στα οποία πρωταγωνιστεί ο λατρεμένος χουρμάς. Εκτός από γλυκαντικό αποτελεί κ το βασικό “σώμα” στο γλυκάκι μας. Συνδυασμένος με βρώμη κ τα υλικά των κλασικών μελομακάρονων δηλ. καρύδι, ξύσμα-χυμός πορτοκαλιού, κανελλογαρίφαλο κ μοσχοκάρυδο έδωσε τα πιο ελαφριά μελομακάρονα που μπορείτε να φανταστείτε. Δεν πρόσθεσα γλυκαντικό, αφού ο χουρμάς είναι αρκετά γλυκός από μόνος του. Δοκίμασα να ψήσω για να δω πώς θα γίνουν, αλλά θεωρώ ότι η ωμοφαγική εκδοχή τους είναι καλύτερη. Μπορείτε να τα βουτήξετε σε λιωμένη σοκολάτα ή απλά να τα περιχύσετε. Ο Κωστής, όταν τα δοκίμασε, αναφώνησε “Καλέ, τι έχεις κάνει εδώ; Έφτιαξες όντως μελομακάρονα;” Μμμμ, πολύ ικανοποιητική η απάντησή του! Να προσθέσω ότι τρώγοντας 2 είσαι χορτάτος (αυτό είναι το καλό με τα υγιεινά γλυκά) κι ακόμη και εγώ, η αρχιλιχούδω, δεν τρώω παραπάνω!
Πρέπει να τα δοκιμάστε κ να τα δώσετε και στα παιδάκια σας! Θα γλιτώσετε τόνους ζάχαρη κ θερμίδες χωρίς να θυσιάσετε την γεύση! Σας το εγγυώμαι!
Φιλιά πολλά και καλά μαγειρέματα! Μουάτς!
Υλικά για 13 μελομακάρονα:
1 φλ. χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι
1 1/2 φλ. (130 γρ.) νιφάδες βρώμης Bauckhof
1 1/4 (125 γρ.)καρύδι
2 κ.σ. χυμός πορτοκαλιού κ λίγο ξύσμα
2 κ.γ. κανέλα Κευλάνης Cook
1 κ.γ. γαρίφαλο
1/2 κ.γ μοσχοκάρυδο
50 γρ. vegan σοκολάτα Vivani
Εκτέλεση:
Μουλιάζω τους χουρμάδες για 1 ώρα σε ζεστό νερό. Πολτοποιώ τα καρύδια κ τις νιφάδες στο μπλέντερ, Προσθέτω τα μπαχαρικά κ το ξύσμα. Τα βγάζω από το μπλέντερ κ ρίχνω μέσα τους στραγγισμένους χουρμάδες κ τον χυμό. Τους πολτοποιώ ώσπου να λιώσουν κ να γίνουν μια πάστα. Προσθέτω το μείγμα της βρώμης κ τα χτυπώ όλα μαζί ώσπου να ομογενοποιηθούν. Βγάζω το μείγμα κ το πλάθω σε 13 μελομακάρονα. Τα βάζω σε ένα μπολ. Λιώνω την σοκολάτα σε μπενμαρί κ την περιχύνω από πάνω. Πασπαλίζω με λίγο καρυδάκι. Κλείνω το μπολ αεροστεγώς κ φυλάσσω στο ψυγείο. Καλή σας απόλαυση!
Κορίτσια μπορώ να αντικαταστήσω την βρώμη με κάτι άλλο; αλεύρι αμυγδάλου; με χουρμάδες κ καρύδι μόνο θα δέσουν τα υλικά; φιλία!!!
Καλησπέρα, κοριτσάκι! Νομίζω πως γίνεται, αν αυξήσεις την ποσότητα του καρυδιού για να καλύψεις την απουσία βρώμης. Δεν τα έχω δοκιμάσει, αλλά εικάζω ότι μπορείς! Αν τα κάνεις, ενημέρωσέ με για τα αποτελέσματα! Σε φιλώ! Μουάτς!
μπορω να βάλω λίγο κονιάκ μέσα?
Βεβαίως, Αγγελικούλα! Θα ταιριάξει τέλεια!
Αν τα φτιάξεις, ενημέρωσέ με! Φιλάκια πολλά!
Τελειαααα….ηδη εχω φτιαξει τρεισ φορες.ποσεσ θερμιδες να εχει αραγε το ενα???
Χαίρομαι πολύ που σου αρέσουν! Υπολογίζω γύρω στις 150 θερμίδες (με τη σοκολάτα).
Στείλε και φωτογραφία να ανεβασω στο facebook!
Φιλάκια πολλά!!!!!
Αν χρησιμοποιήσω βασιλικούς χουρμάδες πρέπει και πάλι να τους μουλιασω;
Θαρρώ πως ναι, δεν είναι και πολύ μαλακοί. Φιλάκια!!!
Μπορείς να δοκιμάσεις τους φρέσκους χουρμάδες
Δεν τους βρίσκω εδώ στην Ζάκυνθο δυστυχώς!
Το 1 φλυτζάνι χουρμάδες πόσα γραμμάρια είναι; Ευχαριστώ!!!
Περίπου 150 γρ. Φιλιά πολλά!
Πολύ όμορφη ιδέα !
Μία εναλλακτική της σοκολάτας είναι η χαρουπόσκονη
Σε ευχαριστώ πολύ για την συμβουλή κ τα καλά σου λόγια, Γιάννη μου!
Πόση ώρα μουλιάζουμε τους χουρμάδες;
Ή αποβραδίς σε τρεχούμενο νερό ή για μια 1 ώρα σε καυτό.
Φιλιά πολλά!!!