For the recipe in English click here
Έχω μια θεία λατρεμένη, τη Δέσποινα ή Δεσπουλίνι όπως μου αρέσει να την αποκαλώ. Όταν ήμουν φοιτήτρια στην Αθήνα έτρωγα συχνά σπίτι της. Ήταν της υγιεινής διατροφής κ μαγείρευε υπέροχα. Το αγαπημένο μου ήταν μπακαλιάρος παστός λεμονάτος με πράσα κ σέλινο. Τρελαινόμουν κυριολεκτικά για αυτό το πιάτο. Πρόσφατα λοιπόν το ανέσυρα απ’ τη μνήμη μου αυτό το πιάτο κ αναρωτήθηκα πώς θα μπορούσα να το αναβιώσω χωρίς φυσικά το ψάρι…Η έμπνευσή μου απεδείχθη πολύ σωστή: κράτησα όλα τα υλικά κ στη θέση του ψαριού έβαλα γίγαντες! Το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό κ πήρε τη θέση του στο διαιτολόγιο μας. Σήμερα λοιπόν μαγειρεύουμε γίγαντες πρασοσέλινο! Δεν θέλω γέλια! Ναι, ναι, ξέρω, συνήθως χοιρινό πρασοσέλινο φτιάχνει ο κόσμος θα μου πείτε…Όμως σας το υπογράφω πως αυτό το πιάτο αξίζει να το δοκιμάσετε. Εξάλλου “όλα τα λεφτά” σε αυτή τη συνταγή είναι τα πράσα κι όχι το χοιρινό ή ο μπακαλιάρος. Το κρέας κ το ψάρι χρωματίζονται γευστικά από τα λαχανικά κι όχι το αντίθετο! Ας ξεφύγουμε κιόλας από τους κοκκινιστούς γίγαντες. Παλιότερα είχα φτιάξει κι αυτούς τους λεμονάτους γίγαντες κι ήταν πολύ νόστιμοι! (Παρακαλώ δείξτε κατανόηση για την χαμηλή ποιότητα εκείνων των παλιών φωτογραφιών, ήμουν μικρή κ ανόητη! Χαχα)
Σας εύχομαι να έχετε μια υπέροχη ημέρα! Φιλάκια!
Υλικά για 2-3μερίδες:
250 γρ. γίγαντες
4 πράσα, χοντροκομμένα
2 καρότα, σε φέτες
3 σέλινα, σε φέτες
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
χυμός 1 λεμονιού
9 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι κ πιπέρι
Εκτέλεση:
Βράζω σε μια κατσαρόλα τους γίγαντες μέχρι να τσιμπιούνται. Μετά τους μεταφέρω σε ταψάκι, προσθέτω τα πράσα, τα καρότα, το κρεμμύδι, το σέλινο. Αλατοπιπερώνω, βάζω το λάδι κ τον χυμό λεμονιού κ ανακατεύω καλά. Πρόσθέτω ζεστό νερό (περιπου 1,5 ποτήρι)κ ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C μέχρι να βράσουν καλά οι γίγαντες κ να απορροφηθούν τα υγρά. (Ανάλογα με την ποιότητα των οσπρίων κ τον φούρνο σας μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε νερό, οπωσδήποτε ζεστό!). Καλή σας όρεξη!
Οι γίγαντες με τα λαχανικά ταιριάζουν υπέροχα.
Επίσης και το πρασοσέλινο από μόνο του μπορεί να σταθεί.
Εσύ τα πάντρεψες ωραία.
Καλημέρα
Καλημέρα αγαπημένη μας Ξανθή !
Πραγματικά μου άρεσε πάρα πολύ τούτη η εκδοχή για τους γίγαντες που αρέσουν σε όλους μας μέσα στο σπίτι.
Θα δοκιμαστούν σύντομα.
Περιμένουμε εντυπώσεις!!!!
Γέλια; Μόνο για γέλια δεν είναι αυτό το πιάτο!
Βρίσκω την ιδέα σου φοβερή, γιατί οι γίγαντες να γίνονται συνέχεια πλακί;
Μπακαλιάρος παστός με πράσα, πάπρικα και με λεμόνι φυσικά ήταν για μένα ένα από τα φαγητά της μαμάς που λάτρευα -και λατρεύω!
Την καλημέρα μου!
Σε ευχαριστούμε Σκοτεινουλα μας ! Οι γεύσεις της μαμάς είναι πάντα αγαπημένες!
Μόνο εσείς θα μπορούσατε να κάνετε ένα τόσο υγειηνό και νόστιμο πιάτο ! Εξαιρετικό!!
Το πιάτο αυτό το απολαύσαμε την Καθαρά Δευτέρα .
Ήταν καταπληκτική και νοστιμότατη ιδέα !
Χαιρόμαστε πολύ Παναγιώτη μου που το απολαύσατε ! Να είσαι καλά!
Τους έχω μαγειρέψει και ξετρελάθηκε ο άντρας μου είναι παρα πολύ νόστιμα τα φασόλια έτσι δεν περιγράφετε μπράβο σου για την τέλεια συνταγή σου καλό Πάσχα