Καλοί μου φίλοι, γεια σας! Ελπίζω να είστε καλά και να απολαμβάνετε το καλοκαιράκι. Σήμερα μαγειρεύουμε μια απλή, αλλά πεντανόστιμη συνταγή του Μαμαλάκη που έλκει την καταγωγή της από την Κίμωλο. Θα φτιάξουμε λαδένια Κιμώλου! Μια πίτα εύκολη και φτηνή που γίνεται γρήγορα και μας βγάζει ασπροπρόσωπους, όταν έχουμε επισκέψεις! Το άρωμα του καλοκαιριού στο πιάτο μας! Ας μαγειρέψουμε λοιπόν!
Υλικά:
400-500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/2 +1/2 φλ. ελαιόλαδο
250 ml νερό (δηλ. 1 ποτήρι)
1 φακελάκι μαγιά
1 κ.γ. αλάτι
2 ντομάτες, σε ροδέλες
2 κρεμμύδια, σε ροδέλες
ρίγανη
Εκτέλεση:
Σε ένα μπωλ ανακατεύω το αλεύρι με τη μαγιά και το αλάτι. Σε ένα άλλο ανακατεύω το νερό με το μισό λάδι και σταδιακά προσθέτω το μείγμα του αλευριού. Ζυμώνω ελαφρώς μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη. Σκεπάζω με μια πετσέτα και αφήνω να φουσκώσει για μισή ώρα. Κατόπιν απλώνω τη ζύμη σε λαδωμένο μετρίου μεγέθους ταψί. Πασπαλίζω με ρίγανη. Απλώνω τις ροδέλες κρεμμυδιού και από πάνω της ντομάτας. Αλατίζω, ξαναβάζω ρίγανη και περιχύνω το υπόλοιπο λάδι. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για περίπου 50 λεπτά. Τρώγεται ωραιότατα και την επόμενη μέρα και μάλιστα κρύα από το ψυγείο. Μπορείτε να προσθέσετε και φέτες ελιάς ή πιπεριά ψιλοκομμένη! Επίσης μπορείτε να προσθέσετε στο αλεύρι ρίγανη και σκόνη σκόρδου!
Ladenia is a simple, quick, yet mouthwatering summer pie with humble ingredients: flour, tomatoes, onions. It is a traditional recipe of the aegean island of Kimolos. The taste of summer in this greek version of pizza is so intense. I hope you enjoy it as much as we did! Kisses and hugs!
Ingredients:
400 gr. self rising flour
1 cup olive oil
250 ml water
8 gr. dry yeast
1 tsp salt
2 tomatoes
2 onions
oregano
Directions:
In a bowl combine flour with yeast and salt.In another bowl combine 1/2 cup of olive oil with water. Combine the two mixtures gradually. Knead until you get a soft dough. Cover the bowl with a towel and set aside for 30 minutes. Then roll dough on a greased medium sized baking pan. Sprinkle oregano. Spread onion slices on the dough and then tomato slices. Season with salt and pour the rest of the oil. Bake in preheated oven at 180C for about 45 minutes.It is delicious even the day after served cold! Enjoy!
It looks great and I bet it’s tasty! Hugs!
Η ωραιότερη Ελληνική πίτσα.
Πολλά φιλιά
Υπέροχη και χορταστική η “ελληνική αυτή πίτσα”!!
Με υλικά τόσο καλοκαιρινά και ζυμαράκι λαδένιο και νόστιμο!! Μου αρέσει τόσο πολύ!!!
Oh this tart is so beautiful!!
Thanks for sharing.
xox
Se ve muy exquisita me encanta esta versión,saludos y abrazos.
Hmουν πέρισι στην Κίμωλο
και την καταευχαριστηθηκα!
http://beautyfollower.blogspot.gr/
Well I want some pizza now!!!!:)
I really love love the Mediterranean flavour of tomatoes and oregano in all kind of doughs. So yummy! Besos.
Oh yum, I could eat this every day, it looks SO good!
What a delicious looking pie! lovely ingredients – I would LOVE a large piece of this!! bookmarked and looking forward to tasting!!
Mary x
This is so seasonal and delicious!
Μου έδωσες πολυ ωραία ιδέα για σνακ παραλίας. Μπαίνει στα προσεχώς…
Είναι πραγματικά υπέροχη πίτα-τάρτα-πίτσα!
Απλά υλικά αλλά πολύ νόστιμο αποτέλεσμα!
Και εννοείται ότι την τσακίζω σ επεριόδους νηστείας!
Φιλιά!
It looks absolutely scrumptious! This tart is wonderful.
Cheers,
Rosa
Ωραιότατη η πιτούλα!
Molto piacevole questa tua versione di pizza estiva!!!
buon week end cara!
c’est bien appétissant, j’adore
bonne journée
Φανταστική η λαδένια. Δεν χρειάζονται πολλά υλικά για να φτιάξεις κάτι νόστιμο και καλοκαιρινό!
Yperoxi i ladenia sou!!!
Δεν την έχω κάνει ποτέ, γιατί μου φαινόταν πάντα πολλή η ποσότητα του λαδιού. Εδώ πάντως δείχνει δελεαστική!
voglio farla, mi piace questa pizza greca !
che bella questa pizza greca!da provare subito!!!complimenti!
‘Οτι πρεπει για όλες τις ώρες σνάκ πολύ νόστιμο και υγιενό,γρήγορο και εύκολο.
Καλησπέρα! Μια διευκρίνιση θα ήθελα! Το νερό μπαίνει κρύο ;☺
Καλησπέρα, γλυκιά μου! Το νερό έιναι βρύσης, ούτε ζεστό, ούτε κρύο.
Φιλάκια πολλά!!!
Καλημέρα. Παρατήρησα ότι στα ελληνικά η συνταγή γράφει απλά αλεύρι και στα αγγλικά γράφει self rising flour. Πιο από τα τα δύο είναι το σωστό; Λογικά το πρώτο γιατί η συνταγή λέει και μαγιά;
Γλυκιά μου Ζωή, έχεις δίκιο. Με αλεύρι που φουσκώνει μόνο του το κάνω, όντως πρέπει να το συμπληρώσω. Θα το δοκιμάσω ωστόσο την επόμενη φορά και με αλεύρι για όλες τις χρήσεις και θα επανέλθω στο ποστ με εντυπώσεις! Σε ευχαριστώ πολύ για την επισήμανση!
Φιλιά πολλά από την Ζάκυνθο!