Πάει πολύς καιρός που ήθελα να δοκιμάσω αυτή την περιβόητη κινόα, μια υπερτροφή γεμάτη θρεπτικά συστατικά: υψηλή πρωτείνη, φυτικές ίνες, ωμέγα 3 λιπαρά, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο κ.α. Αυτό το ψευτοδημητριακό καλλιεργείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην περιοχή των Άνδεων. Οι Ίνκας μάλιστα θεωρούσαν τον καρπό αυτό ιερό. Μαγειρεύεται σαν το ρύζι και μπορεί να εμπλουτιστεί με λαχανικά και να γίνει σαλάτα ή πιλάφι. Κυκλοφορεί και σε μορφή νιφάδων, ιδανικό για ένα πρωινό γεμάτο ενέργεια!
Η πρώτη μου απόπειρα να φτιάξω κάτι με κινόα ήρθε ως έμπνευση από εδώ. Άλλαξα πολύ τη συνταγή, η αλήθεια είναι, αλλά κράτησα την αρχική ιδέα: κινόα ως βάση με λαχανικό από πάνω.
Ανυπομονώ να φτιάξω κι άλλη συνταγή με αυτό το δυναμωτικό καρπό.
Να είστε καλά και να προσέχετε τον εαυτό σας!
Υλικά:
1 φλ. κινόα
φούντες μπρόκολου
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
3 κ.σ. κουκουνάρι
1 ασπράδι αυγού
φύλλα βασιλικού
150 γρ. μοτσαρέλα
5 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι κ πιπέρι
Εκτέλεση:
Βράζω λίγο το μπρόκολο. Μην το παραβράσετε, θέλουμε να “κρατάει”. Το σουρώνω. Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε την κινόα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Κατόπιν ανακατεύω την κινόα με το ασπράδι, 2 κ.σ. λάδι, τον βασιλικό και το σκόρδο. Αλατίζω. Την τοποθετώ σε ένα λαδωμένο σκεύος και ψήνω ώσπου να πάρει χρώμα. Την βγάζω από τον φούρνο και προσθέτω το μπρόκολο, το κουκουνάρι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τη μοτσαρέλα. Πασπαλίζω με αλατοπίπερο και ψήνω ώσπου να λιώσει το τυράκι. Καλή σας όρεξη!
It has been such a long time since I heard of quinoa. This pseudocereal is really packed with nutrients: protein (14%!!!), magnesium, dietary fiber, iron, phosphorus, calcium etc. No wonder why it is called a superfood! It has been cultivated for thousand of years in the region of Andes. The Incas held this crop to be sacred.It is cooked like rice and you can make pilafs or salads. You can also have it for breakfast!
The initial idea belongs to sweet muppy, though I have changed it a lot. I hope you enjoy this tasteful and healthy dish.
Take care, my dear friends!
Ingredients:
1 cup quinoa
broccoli florets
2 garlic cloves
3Tbsp pinenuts
1 egg white
fresh basil leaves
150gr. mozzarella
olive oil
salt and pepper
Directions:
Cook quinoa per instructions. Cook broccoli florets al dente. Combine cooked quinoa with egg white, garlic, 2Tbsp olive oil, basil leaves. Season with salt. Place in a greased baking dish until toasted. Then add broccoli florets, pinenuts, the rest of the oil and mozzarella. Put back in the oven until cheese melts.Enjoy a perfect healthy meal!
I love quinoa, ate it last night 🙂 So delicious and healthy! Have a great day!
Καλέ Λένια μάγισσα είσαι;;; Κάνεις ακόμα και το φτωχό μπρόκολο να φαίνεται γκουρμεδιάρικα νόστιμο!!!!
Τι ωραία συνταγή! Πολύ διαφορετική από τα συνηθισμένα και φοβερά ευεργετική για τον οργανισμό!
Ενδιαφέρουσα πρόταση..
Την κινόα την είχα βάλει και σε ρυζόγαλο αντί ρυζιού!
mi piace molto la quinoa, grazie per questa gustosa ricetta, buon weekend, un bacione….
Quinoa is something that I love very much! With broccoli and mozzarella I can’t say ‘no’!! 😀 Mmmmh, so tasty dear!
Love quinoa and this with broccoli and cheese looks irresistible!
Ωραία ιδέα! Ευκαιρία να δοκιμάσω και την κινόα!
This looks so delicious, great way to adapt the recipe 😉 thanks so much for the mention. xoxox
stous posous bathmous psineis? posi wra peripou?
Καλή σου μέρα, Μαράκι μου! Ψήνω στους 180 C ώσπου να πάρει χρώμα η κινόα κ μετά ώσπου να λιώσει το τυρί.
Φιλάκια πολλά κ καλή επιτυχία!
Το έφτιαξα κι εγώ για απογευματινό, πολύ νόστιμο! Πρώτη φορά έκανα κάτι με κινόα! Τα τρία μου παιδάκια το καλό έφαγαν!!! Θα το ξανακάνω!!! Ευχαριστούμε
Βασιλικούλα μου, χαίρομαι πολύ που σας άρεσε! Σε αυτή την ανάρτηση έχω πολλές ιδέες για να φτιάξεις την κινόα.
https://theveggiesisters.gr/sintages-me-quinoa/
Φιλάκια πολλά!!!!!