For the recipe in English click here
Καλή σας ημέρα, αγαπημένοι μου αναγνώστες κ αναγνώστριες! Πριν λίγες μέρες στο σπίτι γινόταν πανικός λόγω ανακαίνισης κ δεν μπορούσα να δημιουργήσω. Όταν λοιπόν τελείωσε αυτό το κύμα εργασιών (αναμένεται κ άλλο σε λίγες μέρες, ουφ!), ήμουν κατενθουσιασμένη, γιατί επιτέλους θα είχα χώρο, χρόνο κ ησυχία για να μαγειρέψω. Κανόνιζα όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Ξυπνάω ορεξάτη κ αφού παίρνω πρωινό, κατευθύνομαι προς τα ντουλάπια μου για να αρχίσω να βγάζω υλικά. “Θα φτιάξω κάτι με πλιγούρι” ήταν η πρώτη σκέψη. Ανοίγω το βάζο κ βλέπω με μεγάλη μου απογοήτευση ότι το πλιγούρι δεν ήταν μόνο, αλλά είχε δεχτεί επισκέψεις μαμουνιών. Δεν πτοούμαι, το γυρίζω στο κεχρί. Έλα όμως που κι αυτό είχε παρέα (πολύ κοινωνικά αυτά τα μαμούνια, βρε παιδάκι μου!). Τα νεύρα μου αρχίζουν να τσιτώνονται κ όχι τίποτα άλλο δεν κάνει στην κατάστασή μου! Τεσπά, “κι ο κιμάς σόγιας θα με βολέψει” σκέφτηκα η δύσμοιρη! Ευτυχώς ήταν σώος κ αβλαβής! Πάω λοιπόν να ανάψω την κουζίνα κ διαπιστώνω ότι δεν λειτουργεί. Πλάκα μου κάνεις, αγαπημένο μου σύμπαν; Γιατί μου πας κόντρα; Μην σας τα πολυλογώ, έμεινα 2 μέρες χωρίς κουζίνα, να βράζω από θυμό, γιατί είχα άπλα κ όρεξη να μαγειρέψω κ δεν μπορούσα (να σημειώσω ότι μου είχε χαλάσει κ το blender, οπότε δεν μπορούσα να φτιάξω ούτε κάτι ωμοφαγικό)! Γκαντεμιά μην μου πείτε;
Όταν λοιπόν ήρθε ο ηλεκτρολόγος κ επιδιόρθωσε τη βλάβη, δημιουργήθηκαν αυτά τα καταπληκτικά κεφτεδάκια σόγιας με άρωμα πέστο, φωτογραφήθηκαν κ κατασπαράχτηκαν την ίδια μέρα. Αξίζει να τα δοκιμάσετε. Όταν βγουν ειδικά από τον φούρνο, είναι άπαιχτα! Σας φιλώ γλυκά!
Υλικά για 12-13 κεφτεδάκια:
1 1/2 φλ. κιμάς σόγιας
1 1/2 φλ. νιφάδες βρώμης (κουάκερ)
3/4 φλ. φύλλα βασιλικού
3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. διατροφική μαγιά (προαιρετικά)
2 κ.σ. κουκουνάρι
αλάτι κ πιπέρι
Εκτέλεση:
Μαγειρεύω τη σόγια σύφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τη στίβω πολύ καλά προτού τη χρησιμοποιήσω. Σε ένα μπολ βάζω τον κιμά, τη βρώμη, το σκόρδο, τη μαγιά κ τον ψιλοκομμένο βασιλικό κ ζυμώνω με τα χέρια. Προσθέτω το λάδι, το κουκουνάρι, αλάτι κ πιπέρι. Ανακατεύω καλά, ζυμώνω, καλύπτω με μεμβράνη κ βάζω τη ζύμη 1 ώρα στο ψυγείο για να σφίξει. Κατόπιν πλάθω κεφτεδάκια, τα βάζω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα κ ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για περίπου μισή ώρα. Στα μέσα του ψησίματος αναποδογυρίζω τα κεφτεδάκια για να πάρουν χρώμα κ από την άλλη πλευρά. Καλή σας απόλαυση!
Σημ1. Αν θέλετε, τα πασπαλίζετε με σουσάμι κ παπαρουνόσπορο πριν τα ψήσετε
Σημ2. Συνοδεύονται ωραία με πράσινη σαλάτα περιχυμένη με λάδι αρωματισμένο με σκόρδο κ βασιλικό!
Μην ακούω για ζημιές και μαστόρια!!
Καλημέρα!!
Νευράκια τσαταλάκια, αλλά μετά…τέλος καλό, όλα καλά, και τα κεφτεδάκια ακόμη καλύτερα!
Μμμμ ωραιότατα!
Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ κεφτεδάκια σόγιας, πάντοτε κάτι με προβλημάτιζε… αλλά οι δικές σου φωτογραφίες τα κάνουν πολύ δελεαστικά! Όσο για το σπίτι, κάθε εμπόδιο για καλό… που έλεγαν και οι παλιοί!
Αξίζει να τα δοκιμάσεις! Η αλήθεια είναι ΄ότι ο κιμάς σόγιας είναι παντελώς άνοστος κ θέλει ειδική μεταχείριση. Πάντως τα συγκεκριμένα βγήκαν πολύ νόστιμα.
Φιλάκια πολλά!
Mamma mia, Lenia, che scatti golosi!!! 🙂 Queste polpettine sono fantastiche!!!
Un abbraccio.