Τον προηγούμενο μήνα που πήγα την μικρή Χαρά (15 μηνών) στον παιδίατρο, τον ρώτησα αν μπορώ να της δώσω όσπρια….. Η απάντησή του ήταν πως δεν πρέπει να βιάζομαι και όταν έρθει η ώρα της θα τα φάει!!! Ε και εγώ του απάντησα ό,τι βιάζομαι γιατί η δικιά μου η ώρα ήρθε στα 29 και ανυπομονώ το παιδάκι μου να τα γευτεί. Άργησα να τα δοκιμάσω τα όσπρια, αλλά τώρα που ξεκίνησα σταματημό δεν έχω!!!!!
Όπως λοιπόν σας έδειξα τα πρώτα μου ρεβύθια και την πρώτη μου φασολάδα, σας παρουσιάζω σήμερα τους πρώτους γίγαντες όχι που έφαγα αλλά που μαγείρεψα, αφού μέχρι χθες, τις λίγες φορές που τους είχα φάει ήταν από τα χεράκια της μαμάς μου!!
Υλικά:
500γρ γίγαντες
500γρ σπανάκι καθαρισμένο
μισό ματσάκι άνηθο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 πράσο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
3 καρότα
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες (ή 500 γρ. χυμός ντομάτας)
πελτέ ντομάτας προαιρετικά
ελαιόλαδο
αλατοπίπερο
Εκτέλεση:
Βάζω τους γίγαντες σε ένα μπολ με νερό για 10 περίπου ώρες (από το προηγούμενο βράδυ). Σε μια κατσαρόλα με νερό βάζω τους γίγαντες να βράσουν μέχρι να τρυπιούνται με το πηρούνι (ο χρόνος εξαρτάται από την ποιότητα του όσπριου).Πλένω καλά όλα μου τα υλικά. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 200 βαθμούς σε αέρα, ψιλοκόβω τα κρεμμύδια, το πράσο, τον άνηθο και τις ντομάτες. Σε ένα βαθύ ταψί βάζω το σπανάκι (χοντροκομμένο), τα κρεμμύδια, το πράσο, τον άνηθο, τα καρότα σε ροδέλες και τα ανακατεύω. Στην συνέχεια ρίχνω τους γίγαντες μαζί με το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν, στο ταψί και ανακατεύω όλα τα υλικά, προσθέτω ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και αν το θέλετε πιο κόκκινο βάλτε λίγο πελτέ (διαλύστε τον πελτέ μέσα στο νερό που έβρασαν οι γίγαντες). Μην βάλετε πάρα πολύ νερό, θα βγάλει και το σπανάκι τα υγρά του, δεν θέλουμε στο τέλος να έχει ζουμιά. Καλύτερα να παρακολουθείτε το φαγητό και άμα χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ζεστό νερό.
Θέλει περίπου 1,5 ώρα ψήσιμο.
Αργησες να τους φας και να τους φτιάξεις, όμως τους έκανες πλούσιους-πλούσιους και πεντανόστιμους!!!!
Φιλιά, καλό ΣΚ!!
Ελπίζω αυτή τη φορά όχι μόνο να τους μαγείρεψες πάρα πολύ ωραία αλλά να τους έφαγες κιόλας.
Ποτέ δεν είναι αργά!
Καλημέρα manousina!!
Τι σύμπτωση!! Κι εμάς σήμερα μας έφερε η πεθερά μου γίγαντες και τους έχει κάνει γλύκισμα με μπόλικο κρεμμυδάκι. Δεν έχει βέβαια όλα τα υλικά που έχεις βάλει εσύ αλλά έγινα λουκουμάκια!
Η δική σου εκδοχή θα είναι ακόμα πιο ν΄στιμη φαντάζομαι!!!
Καλό Σαββατοκύριακο!!!
Lenia, they look so good, so good that I could be tempted to try Lima’s again! My husband loves them, but not me!
Sai che non li conosco questi fagioli? Ma il Callistemo ce l’ho anch’io! Un abbraccio.
Ciao Lenia!!Grazie per esser passata e per i complimenti!Sfizioso questo piatto!Mi piacciono molto i fagioli!
Love your interesting recipe! It must be really tasty!
Ciao carissima!
Buono… mai provati con gli spinaci!
Buonissima questa qualita’ di fagioli e cucinati in un modo per me insolito ma molto gustoso!!!Bravissima Lenia e salutami la stupenda Grecia un bacione!!!
abbinamento interessante. da provare
νόστιμοι και μυρωδατοι
Ciao! Piacere!grazie per il tuo bel commento!
P.S I am your newest follower!
Legumes are so important to our diet yet I think we tend to forget or ignore them much too often. thank you for what looks like a great recipe, I intend to try.
Αγαπημενοι οι γιγαντες… από τα καλυτερα μου οσπρια!
Καλημέρα manousina μου, κρίμα που άργησες να δοκιμάσεις τόσο τα πεντανόστιμα όσπρια… παρόλα αυτά είμαι σίγουρη ότι τώρα θα αναπληρώσεις τον χαμένο χρόνο…χαχαχα! Το φαγάκι σου πρέπει να έγινε μούρλια… όσο για τη μικρούλα σου είμαι σίγουρη ότι θα τα τρώει από μικρή! Οι ανιψιές μου και οι δύο, τρελλαίνονται για όσπρια!! Φιλιά!
Io adoro i legumi,sono ottimi e hanno anche molte proprieta’ e questo piatto di fagioli deve essere veramente squisito!
Un piatto molto gustoso, lo adoro!!!! Bravissima, un abbraccio e felice giornata
Well done Lenia!!!This kind of beans are delious I love them don’t follow the doctor’s advices according to me it is even too much late!!!
This recipe looks amazing, it took my family a while to start eating legumes but now they love them. I can’t wait to try this.
Have a great day,
Mary
This looks amazing! LOVE Lima’s! Have a great week!
MANOYSINA MOY…ΥΠΕΡΟΧΗ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ!!!!!!ΖΗΤΩ ΤΑ ΟΣΠΡΙΑ!ΦΙΛΙΑ Χ 2
Υ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ..
Poly plousio gevma manousina!Mou aresei i idea twn epi pleon lahanikwn, prepei na einai poly nostimoi!Kali sou evdomada!
i legumi li mangiamo anche nella stagione bella per cui apprezzo tanto questa versione con gli spinaci
Grazie mille!!!!!!
io adoro i legumi!!!non li ho mai mangiati in questo modo,ma mi stuzzicano molto!!!!BUONA VITA E BUONA CUCINA!!!
ciao ho un regalino per te ,passa da me…………..
What a lovely recipe. The beans look delicious. This is my first visit here but I’ll be back. I like the food and recipes you share with your readers. I hope you have a great day. Blessings…Mary
I love gigantes! yours look yummy, you remind me I’ve not had them for a looong time :-))
filakia.
Anna x
Mmmmmmmmmmm qué rico. Un saludo
Υπέροχο φαγητό! Το έχω φτιάξει στην κατσαρόλα και πρόσθεσα επιπλέον μισό κιλό σταμναγκαθι ενώ δεν έβαλα καρότα. Υπέροχοι γίγαντες σε κάθε εκδοχή! 🙂
Συμφωνώ απόλυτα! Λατρεύω τους γίγαντες, θα μπορούσα να τους τρώω ασταμάτητα (αλλά είναι βαρούτσικοι οι άτιμοι). Πολύ ωραία η ιδέα με το σταμναγκάθι!
Φιλάκια,Ολυμπίτσα!