Αν πριν μερικά χρόνια μου περιέγραφε κάποιος το πιάτο που σας παρουσιάζω σήμερα, θα κάγχαζα κοροιδετικά! Έλα, όμως, που ο χρόνος αλλάζει τις συνήθειες, τα γούστα μας, τη νοοτροπία των γευστικών μας καλύκων…Οι δικοί μου έχουν αποτινάξει προ πολλού τον συντηρητισμό τους κι έχουν γίνει πολύ προοδευτικοί και δεκτικοί σε πειραματισμούς.
Και ας περάσουμε στο…ψητό (μεταφορικά, γιατί από μένα ψητό δεν πρόκειται να δείτε σε αυτή τη ζωή !). Υπάρχουν κάτι φακούλες μαύρες κι άραχνες που λέγονται μπελούγκα (θυμίζουν το ομώνυμο μαύρο χαβιάρι). Βράζουν γρήγορα, είναι εύπεπτες κι έχουν τις χάρες όλες. Τις έκανα λοιπόν σαλάτα! Τους έβαλα ξερό βερικοκάκι για χρώμα και γλυκειά γεύση, τους πρόσθεσα και φιστίκι αιγίνης για τραγανό αποτέλεσμα και τις πασπάλισα με μπόλικο μαιντανό που πάει με όλα και είναι σούπερ υγιεινός. Για dressing χρησιμοποίησα κολοκυθέλαιο (έχει δυνατή, πυκνή και χαρακτηριστική γεύση) μαζί με σιρόπι σφενδάμου, μουστάρδα και μπαλσάμικο. Το αποτέλεσμα με δικαίωσε! Η σαλατίτσα ικανοποίησε τόσο τα μάτια μου όσο και τους γευστικούς μου κάλυκες!
Κλείνοντας θέλω να σας προτρέψω να πειραματίζεστε! Στη ζωή, στην κουζίνα, παντού! Γιατί να τρώμε τα ίδια και τα ίδια ή να μπλοκάρουμε τη δημιουργικότητά μας λέγοντας “αυτό δεν πάει, ας μην το βάλω”. Υπάρχει κάποια βίβλος με αυστηρά καθορισμένα όρια τα οποία δεν πρέπει επ’ουδενί να ξεπεράσουμε; Όχι, βέβαια! Πειραματιστείτε, νιώστε τη χαρά της δημιουργίας, έστω κι αν πρόκειται για ένα ταπεινό πιάτο με φακές!
Να είστε καλά!
Υλικά:
1 φλ. φακές beluga
3 ξερά βερίκοκα
1 χούφτα φιστίκια αιγίνης, τριμμένα
λίγα φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
για τη σάλτσα:
1 κ.σ. κολοκυθέλαιο
1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
1 κ.γ. μπαλσάμικο
1 κ.γ. μουστάρδα
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Μουλιάζω τα βερίκοκα σε νερό για 3 ώρες ώστε να μαλακώσουν. Κατόπιν τα κόβω σε μικρά κομμάτια. Ξεπλένω τις φακές και τις βράζω για περίπου μισή ώρα. Μην τις παραβράσετε, να κρατάνε και λίγο. Τις σουρώνω και τις βάζω σε μια πιατέλα. Πασπαλίζω με τα φιστίκια, τον μαϊντανό, προσθέτω τα βερίκοκα. Ανακατεύω τα υλικά της σάλτσας και περιχύνω τη σαλατίτσα μου. Καλή σας όρεξη!
I love cooking! I love being creative! I love letting my fantasy combine flavors and ingredients. It is a procedure I always enjoy…Experimenting and creating is the meaning of life. Otherwise we would stagnate and everything would be dull. I hate monotony, I hate eating the same stuff everyday, I hate being told “you can’t combine these ingredients because they are not compatible”. Really? Is there any Bible saying so? Nope! So this salad is the result of my latest experiment. Beluga lentils with dried apricots, fresh parsley and pistachios! Yummy! I used pumpkin seed oil for the first time. It has an intense nutty taste and is rich in polyunsaturated fatty acids.I hope you like it as much as I did.
Hugs and don’t forget: create and experiment!
Ingredients:
1 cup beluga lentils
3 dried apricots
1 handful of pistachios, chopped
parsley leaves, chopped
for the dressing:
1 Tbsp pumpkin seed oil
1 Tbsp maple syrup
1 tsp mustard
1 tsp balsamic vinegar
salt and pepper
Directions:
Soak apricots for 3 hours and then chop them. Rinse lentils and let cook for 1/2 hour. Don’t overcook them. Strain them and place them in a dish along with apricots, pistachios and parsley. Combine all dressing ingredients and pour over the salad. Enjoy!
Καλημέρα! Η αλήθεια είναι ότι το πιάτο σου αποτελείται από ιδιαίτερα υλικά, που φαίνονται αρμονικά συνδυασμένα μεταξύ τους.Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ κάτι τέτοιο, όμως why not? Έχεις δίκιο στο ότι πρέπει να πειραματιζόμαστε!!
Looks so tasty and good! Hugs to you!
θα τις ψάξω, ξέρεις οι πειραματισμοί εδώ μέσα δεν έχουν τελειωμό με αποτέλεσμα να μη θυμάμαι πότε έκανα και τι!!
Φιλιά
Che sapori curiosi!!! 🙂
Λένια συμφωνώ απολύτως για τους πειραματισμούς σε όλα! Χρειάζεται τόλμη και φαντασία! Πολύ όμορφη σαλάτα! Το ντρέσιγκ επίσης δεν μου πέρασε απαρατήρητο!
Φιλάκια
It looks very tasty and nutritious!
Ναι στους πειραματισμούς και μάλιστα με μπόλικη φαντασία!!! Νοστιμότατη σαλάτα και πολύ υγιεινή!!! Κολοκυθέλαιο υπάρχει στα καταστήματα με υγιεινές τροφές;;;;
Φιλάκια!
Φαντάζομαι,Κικίτσα μου, ότι θα υπάρχει. Εγώ το έχω φέρει από Γερμανία, Φιλάκια!
And I love your creativity that always brings us delicious and healthy dishes. Besos.
Νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια οι γευστικοί πειραματισμοί πάνε κι έρχονται στο σπίτι μας χα χα χααα
Πολύ ενδιαφέρουσα η σαλατίτσα, η αλήθεια είναι ότι δεν τις έχω πετύχει τις συγκεκριμμένες φακές. Πουλιούνται σε εξιδεικευμένα καταστήματα?? Η μπορώ να τις βρω σε κάποια μεγάλα σούπερ μάρκετς??
Φιλιά!
Εγώ,Έλενα μου, τις βρίσκω σε καταστήματα με βιολογικά. Δεν τις έχω πετύχει σε σούπερ μάρκετ, τουλάχιστον εδώ στη Ζάκυνθο. Αν τις βρεις, δοκίμασε τις. Είναι υπέροχες!
Πολλά φιλιά!
Great combination of textures and flavors.
Πολύ ιδιαίτερο το πιάτο σου, αλλά δελεαστικό! Και να σκεφτείς ότι οι φακές δεν μου αρέσουν καθόλου, όπως μαγειρεύονται παραδοσιακά
una splendida ricetta ! Un bacione…
Ιδιαίτερο πιάτο!
Με βρίσκουν σύμφωνη οι θέσεις σου για τα “θέσφατα” της Κουζίνας!
Φιλάκια Λένια μου!
Z.
Φακές μπελούγκα είχα συναντήσει πριν 3-4 χρόνια στην Ιταλία, και μετά τις βρήκα κι εδώ. Πραγματικά έχουν ωραία γεύση, ειδικά σε σαλάτα, που συχνά φτιάχνω κι’ εγώ.
Αλλά τέτοια σύνθεση σαν την δική σου Λένια μου, μέχρι σήμερα δεν έχω δοκιμάσει.
Μια δοκιμή λοιπόν και για μένα…
Χαιρετισμούς πολλούς.
Πολύ έξυπνη συνταγή! Επιτέλους η φακή όχι σε σούπα!