For the recipe in English click here
Εδώ και αρκετό καιρό προσπαθώ να φτιάχνω γλυκά vegan, δηλ. να μην χρησιμοποιώ κανένα ζωικό παράγωγο: ούτε αυγά, ούτε βούτυρο, ούτε γιαούρτι ή αγελαδινό γάλα. Είναι μια ωραία πρόκληση κι ένα ωραίο ταξίδι που έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι ναι, μπορούν τα vegan γλυκά να είναι νοστιμότατα. Σήμερα σας παρουσιάζω ένα κέικ, για το οποίο είμαι πολύ περήφανη. Είναι αφράτο, πολύ γευστικό κ φυσικά πολύ ελαφρύ. Κέικ κολοκύθας, καρύδια κ μυρωδικά. Η υφή του, το άρωμά του, η γεύση του όλα πήραν άριστα! Φέτος για πρώτη φορά χρησιμοποίησα κολοκύθα κ έχω κατενθουσιαστεί. Η αρχή έγινε με αυτή την πράσινη σαλάτα με ψητή κολοκύθα, ρόδι κ καρύδια κ ακολούθησε αυτό το ρολό κολοκύθας με μανιτάρια κ καρύδι. Ήρθε λοιπόν κ η ώρα να μπει σε γλυκό κ να το απογειώσει χαρίζοντας του χρώμα κ αφρατοσύνη! (τι γλωσσοπλάστης που είμαι!)
Σας συμβουλεύω να πειραματιστείτε κι εσείς στην vegan ζαχαροπλαστική. Τα αποτελέσματα θα σας καταπλήξουν. Ας ξεκολλήσουμε λίγο από παλιές βλαβερές συνήθειες τύπο: ζάχαρη αβέρτα, βουτύρατα, κρέμες γάλακτος τίγκα στα λιπαρά κτλ…
Σας φιλώ γλυκά!
Υλικά:
1 φλ.(300 γρ.) πουρές κολοκύθας
1/2 φλ. γάλα (εγώ έβαλα σόγιας)
1/4 φλ. ηλιέλαιο
1 κ.σ. κοπανισμένος λιναρόσπορος+3 κ.σ. νερό
3/4 φλ. καστανή ζάχαρη
3 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γ. baking powder
2 βανίλιες
1 κ.γ. κανέλλα
1/2 κ.γ. γαρίφαλλο
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
100 γρ. καρύδια
Εκτέλεση:
Καθαρίζω την κολοκύθα κ την κόβω σε κομμάτια. Τη ρίχνω σε βραστό νερό κ τη βράζω ώσπου να μαλακώσει. Την στραγγίζω κ την πολτοποιώ σε μπλέντερ. Σε ένα μπολ ανακατεύω το αλεύρι με το baking powder, τις βανίλιες κ τα μπαχαρικά. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύω με σύρμα όλα τα υγρά υλικά μαζί με τη ζάχαρη. Κατόπιν ρίχνω σιγά σιγά το μείγμα με τα στέρεα υλικά σε αυτό με τα υγρά κ ανακατεύω καλά. Τέλος βάζω κ τα καρύδια. Αδειάζω το μείγμα σε μια φόρμα στρωμένη με λαδόκολλα. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 45 περίπου λεπτά. Καλοφάγωτο!
Looks so good. Hugs!
Και αναρωτιόμουν τι να κάνω τον πουρέ κολοκύθας που έχω καταψύξει…..
Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ το vegan υποκοτάσταστο αυγού αλλά είναι ευκαιρία να το κάνω τώρα, για αποτοξίνωση μετά τις γιορτές. Πολύ ωραίο το κέικ, θα δοκιμαστεί.
Θα το φτιάξω σίγουρα γιατί προτιμώ να μην χρησιμοποιώ αυγά και κυρίως το βούτυρο στα γλυκά μου.
Εξαιρετική η σημερινή σου πρόταση.
Φοβερή συνταγή! Έχω και πουρέ κολοκύθας οπότε πρέπει απλά να βρω λίγο χρόνο να το κάνω!Θα δοκιμαστεί σίγουρα^^
Ειμαι σιγουρη για την ορθοτητα των οσων γραφεις. Συμφωνω απολυτα σε ολα και προσυπογραφω οτι τα vegan γλυκα ειναι νοστιμοτατα!! Το κεικ θεικο! Μπραβο!!!
Γεια σας Κοριτσια!! Αχ…και να ειχα κολοκυθα!! Θα το ειχα ηδη φτιαξει!! Φαινεται τοσο υπεροχο κεκακι!!
Ποσο χαιρομαι που δεν εχει αυγα!!! Θα μοσχομυριζει με ολα αυτα τα μπαχαρικα!!!
Φιλακια πολλα!
Ευάκι, θα ξετρελαθείς! Με την πρώτη ευκαιρία που θα βρεις, φτιάξτο! Είναι τελειο!
Τα φιλιά μας!
Τέλειο φαίνεται !!!! Ο,τι πρέπει για αυτή την εποχή !!
Lovely, healthy bread for breakfast with tea or coffee. xo Catherine
καλή χρονιά και από εδώ γλυκά κορίτσια!!
γεμάτη με υγεία, πολλές πολλές χαρές και ακόμη πιο πολλές νόστιμες δημιουργίες από τα χεράκια σας!!
θα συμφωνήσω κι εγώ ότι τα vegan γλυκά μπορούν να γίνουν πολύ νόστιμα και αυτό είναι ένα από αυτά!
εξαιρετική πρόταση!!
Καλησπέρα και απο μένα! Ήθελα να ρωτησω αν μπορω να χρησιμοποίησω αλεύρι ολικής άλεσης αντί για λευκό και μάγια αντί για μπεικιν παουντερ. Δε με ενοχλεί αν δε γίνει πολύ αφρατο απλα να μην επηρεαστεί η γεύση. Ευχαριστώ!!
Υπέροχο!πολλά συγχαρητήρια!!!!Πολύ πιο ωραίο από τα “κανονικά”κεικ!
Γλυκιά μας Σωζία, πολύ χαιρόμαστε που σου άρεσε! Σε ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια!
Φιλάκια κ καλά μαγειρέματα!
Για άλλη μια φορά δεν βρίσκω λόγια.Έβαλα ζεα και πετιμεζι αντί για ζάχαρη αμύγδαλα με τα καρύδια και λέω να πάω να κάνω κανα χιλιόμετρο παραπάνω γιατί θα το φάω μόνη στο τέλος. 🙂
Δημητρούλα μου γλυκιά, πόσο χαίρομαι!!!!!!! Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Το ίδιο παθαίνω κι εγώ με τα γλυκά! Έχω την τάση να τα τσακίζω!!!!!
Φιλάκια πολλά πολλά!!!!!!!
Τις τρεις κ.σ. νερό τις βάζουμε με τα υγρά ή μουλιάζουμε τον λιναρόσπορο; Ευχαριστώ!!
Καλησπέρα, Νικόλα! Σε μπολάκι ανακατεύουμε τον λιναρόσπορο με το νερό, το αφήνουμε λίγα λεπτά κ μετά το ενσωματώνουμε στα υπόλοιπα υγρά. Σε ευχαριστώ για την ερώτηση! Θα το διευκρινίσω στο κείμενο, γιατί είναι λίγο ασαφές! Αν το δοκιμάσεις, περιμένω εντυπώσεις!
Φιλιά πολλά!!!!
Τέλειο… Πολύ νόστιμο και πολύ εύκολο..
Αχ, Πόσο χαίρομαι που σου άρεσε!!! Φιλάκια πολλά πολλά κ καλά μαγειρέματα, κοριτσάκι μου γλυκό!!!
Καλησπέρα!Μπορώ να αντικαταστήσω τον πουρέ κολοκύθας με πουρέ μηλου που έχω ετοιμο?
Φαντάζομαι πως ναι, αν και δεν το έχω δοκιμάσει!
Σε φιλώ!
Θα μπορούσα να αντικαταστήσω τη ζάχαρο με μέλι η σφενδαμο;
Δεν το εχω δοκιμάσει.Επειδή θα βγάλεις ένα στερεο υλικό και θα βάλεις ένα υγρό, θα πρέπει να αλλάξεις τις αναλογίες.
Φιλιά πολλά!
Το δοκιμασα σημερα, υπέροχη γεύση! Ευχαριστούμε!
Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε, αγαπημένη μου! Πολλά φιλιά από το Τζάντε!