Οι κρεατοφάγοι μπορούν να το δοκιμάσουν λοιπόν και έτσι, εγώ το δοκίμασα με τις μελιτζάνες και οφείλω να ομολογήσω ότι μου άρεσε πολύ και εκτίμησα περισσότερο τα ρεβιθάκια. Είναι εύκολο, αλλά θέλει το χρόνο του, καθώς έχει τρεις διαφορετικές παρασκευές που στο τέλος ενώνονται και δημιουργούν ένα διαφορετικό φαγάκι με όσπριο.
Υλικά για 4 άτομα:
400γρ ρεβίθια
4 μέτριες μελιτζάνες
2 ξερό κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
500ml χυμό ντομάτας
4 κσ βασιλικός
8 κσ ελαιόλαδο
1 φλ. νερό από τα βρασμένα ρεβίθια
αλατοπίπερο
Εκτέλεση:
Το προηγούμενο βράδυ βάζω σε ένα βαθύ μπολ τα ρεβίθια να μουσκέψουν μέσα σε νερό. Το πρωί τα ξεπλένω και τα βάζω σε μια κατσαρόλα να βράσουν.
Ψιλοκόβω το κρεμμύδι και τα σκόρδα και τα σοτάρω με το ελαιόλαδο, προσθέτω τον χυμό ντομάτας και 1 ½ ποτήρι νερό και το αφήνω να βράσει, όταν θα έχει δέσει η σάλτσα προσθέτω και τον ψιλοκομμένο βασιλικό. Εν τω μεταξύ έχω κόψει σε φέτες τις μελιτζάνες και τις έχω ψήσει στο γκριλ (στους 200οC) σε λαδωμένο ταψί ή πάνω σε λαδόκολλα, άμα θέλετε μπορείτε να τις τηγανίσετε αλλά θα γίνει το φαγητό πολύ πιο βαρύ. Και τώρα το πάντρεμα: Ρίχνω τις μελιτζάνες στην κατσαρόλα με την σάλτσα, αλατοπιπερώνω και προσθέτω και τα βρασμένα ρεβίθια, ανακατεύω καλά και βάζω το μείγμα σε ένα πυρέξ, προσθέτω και μισό φλιτζάνι νερό (από αυτό μέσα στο οποίο έβρασαν τα ρεβίθια) και το βάζω σε προθερμασμένο φούρνο για 30 περίπου λεπτά στους 180 οC.
This recipe was given to me by a friend and colleague. It is a traditional dish from Epirus. The ideal comfort food for cold winter days! There is another version that can be made with sausages instead of eggplants. I really liked this dish, it is another way to enjoy legumes cooked in a different way. The only negative thing is that you need time to cook it because you have to prepare chickpeas, the sauce and the eggplants and then combine everything in a baking dish and bake for 30 minutes. But it is worth it!
Take care, my good friends!
Ingredients (serves 4):
400 gr chickpeas, soaked overnight and rinsed
4 medium eggplants, sliced
2 red onions, finely chopped
3 garlic cloves, minced
500ml tomato juice
4 Tbsp basil leaves
8 Tbsp olive oil
1 cup water in which chickpeas were cooked
salt and pepper
Directions:
Cook chickpeas in boiling water. Saute slightly onion and garlic, add tomato juice and 1 ½ glass of water and bring to a boil. Whe the sauce gets thick, sprinkle with basil leaves. Roast eggplant slices (at 200ο C ) on a greased baking tin. And now the assembly: place eggplants in the pot with the sauce, season with salt and pepper, add cooked chickpeas, stir well. Then empty everything in a baking dish, add 1/2 cup of the water in which chickpeas were cooked and bake in preheated oven at 180 οC for about 30 minutes.
Look delicious !!!
Πολύ μου άρεσε το πάντρεμα αυτό, και καθώς έχω διαθέσιμες μελιτζάνες, θα είναι ωραίο φαγητό για “αποτοξίνωση” τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Καλή Χρονιά σας εύχομαι Manousina & Lenia. Να σας φέρει πιο κοντά στα όνειρα και τους στόχους σας.
Δεν έχω ξαναδοκιμάσει τα ρεβίθια μαγειρεμένα έτσι! Θα πρέπει να είναι τέλεια! Looks so rich and delicious! Well done!
foodaki.gr – foodaki.eu
Looks homey and very tasty!
Muy delicioso Lenia fantàstico me encanta,Buen Año abrazos.
Σε ευχαριστώ για την τιμή να φιλοξενήσει το blog σου την συνταγή! Η δική μας οικογένεια τη λατρεύει.Σου εύχομαι καλή χρονιά, με πολύ έμπνευση για νόστιμα μαγειρέματα!
Looks so similar to the Lebanese Moussaka! Yes so delicious and it surely worth the time and effort! You have some great recipes over your blog!
I guess our cuisines have similarities since they are mediterranean! Thank you for your kind comment, dear!
Kisses from Greece!