The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές vegan συνταγές
Φακόρυζο με πορτσίνι και λιαστή ντομάτα
Κυρίως πιάτο Όσπρια

Φακόρυζο με πορτσίνι και λιαστή ντομάτα

“Λενάκι, να φτιάξουμε σήμερα φακές;” με ρώτησε πρόσφατα ο Κωστής. Η απάντησή μου ήταν μεν καταφατική, ωστόσο ενείχε μια ανησυχία…Δεν ήθελα να φτιάξω τις απλές, κλασικές φακές. Ήθελα να τις μεταμορφώσω σε κάτι άλλο. Αφού πήρα την άδειά του να πειραματιστώ, άνοιξα την τροφοθήκη μου για να εμπνευστώ. Μμμμ, λιαστή ντομάτα βλέπω, μμμ και πορτσίνι διακρίνω, και ρυζάκι στο παραπάνω ράφι…Δεν είν’κακό, δεν είν’ κακό…Λοιπόν, θα κάνω φακόρυζο με μανιτάρια και λιαστή ντομάτα, θα κρατήσω σκόρδο/κρεμμύδι της παλιάς συνταγής, αλλά για αρωματικό θα βάλω φρέσκια ρίγανη αντί για δάφνη. Το φαγάκι έγινε όνειρο! Δεν θυμίζει καθόλου τις κλασικές φακές και είναι πεντανόστιμο! Δοκιμάστε το, απολαύστε το αγαπημένο όσπριο με αυτή τη διαφορετική συνταγούλα.

 

Φακόρυζο με πορτσίνι και λιαστή ντομάτα
Φακόρυζο με πορτσίνι και λιαστή ντομάτα

Αυτά προς το παρόν από το νησάκι μας! Την άλλη εβδομάδα δεν θα ανεβάσω συνταγή. Θα μου δώσω ρεπό! Θα αναρτώ όσο μπορώ από το Instagram. Αν δεν έχετε λογαριασμό, φτιάξτε έναν. Για να μην χάνετε ιδέες, συμβουλές και επιπλέον υλικό που δεν ανεβάζω στο facebook.

Σας φιλώ γλυκά…Σας προτρέπω να απολαμβάνετε την ζωή, να είστε ευγνώμονες για όσα έχετε και να μην παραπονιέστε για όσα δεν έχετε…Και όσο κλισέ κι αν ακούγεται θα σας αποχαιρετήσω λέγοντας ότι η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό…Μάκια ζακυνθινά!

Φακόρυζο με πορτσίνι και λιαστή ντομάτα
Φακόρυζο με πορτσίνι και λιαστή ντομάτα

Υλικά για 2-3 άτομα:
150 γρ. φακές
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
5 λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
10 γρ. πορτσίνι
1 φλιτζανάκι ρύζι (50 γρ.)
4 κ.σ. ελαιόλαδο
φρέσκια ρίγανη
αλάτι και πιπέρι

Φακόρυζο με πορτσίνι και λιαστή ντομάτα
Φακόρυζο με πορτσίνι και λιαστή ντομάτα

Εκτέλεση:

Μουλιάζω για 3 ώρες σε ένα μπολάκι τα μανιτάρια σε λευκό κρασί ή νερό, αν δεν έχω κρασί. (το κρασί πάντως τα απογειώνει). Κατόπιν τα σουρώνω, τα ψιλοκόβω και τα βάζω στην άκρη. Βάζω σε μια κατσαρόλα τις φακές, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τη ρίγανη με νερό να καλύπτει τα υλικά. Αφού πάρουν μία βράση, ρίχνω τα μανιτάρια και το ρύζι. Χαμηλώνω τη φωτιά. Όταν είναι μαλακά, αλατοπιπερώνω, προσθέτω το λάδι και τη λιαστή ντομάτα. Αφού πάρουν μια τελευταία βράση όλα μαζί, αποσύρω από τη φωτιά. Καλή σας απόλαυση!

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 1.445 times, 1 visits today)

6 Comment

    1. Μαράκι μου, μπορείς να τις βράσεις για 5 λεπτά, να πετάξεις το πρώτο νερό και μετα να βάλεις καυτό νερό για να συνεχίσεις τη βράση. Ετσι θα γίνουν πιο ελαφριές. Διαλέγεις και παίρνεις! Φιλάκια πολλά!

      1. Έτσι τις κάνω πάντα, απλά νόμιζα ότι το πρώτο νερό είναι υποχρεωτικό να το πετάμε για κάποιον λόγο. Μάλιστα! Η συνταγή θα φτιαχτεί στο σπίτι σύντομα & θα σας στείλουμε feedback

  1. Τι δημιουργικές φακές είναι αυτές, μπράβο σου! Περίμενα πως θα τσιγαρίζεις πρώτα κρεμμύδι και σκόρδο αλλά εσύ έχεις φτιάξει το φαγητό και πολύ ελαφρύ βλέπω! Στα κλισέ υπάρχουν αλήθειες πολλές φορές, πόσο δίκιο έχεις για την υγεία, όταν κάτι το έχουμε δεδομένο δυστυχώς το ξεχνάμε. Καλά να περνάς, κι εσύ και οι αγαπημένοι σου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *