Καλμερούδια, αγαπημένοι μου φίλοι και φίλες! Σήμερα είναι μια πολύ ιδιαίτερη μέρα για μας! Γιορτάζει ο μικρούλης μας, ο Δημητράκης μας! Χρόνια πολλά, γλυκιέ μας πρίγκηπα! Χρόνια φωτεινά, ευλογημένα, χρωματισμένα με τα πιο όμορφα χρώματα! Γεμάτα υγεία, χαμόγελα, αγάπη και δημιουργικότητα! Γιορτάζει όμως και η Δημητρούλα, η αδερφούλα μου (και πρώην Veggie Sister), ο γαμπρός μου και ο πεθερός μου. Χρόνια πολλά και όμορφα σε όλους και σε όλες!
Ήθελα λοιπόν μέρα που είναι να σας τρατάρω ένα γλυκάκι, αλλά τι γλυκάκι; Ιδανικό για παιδάκια, αλλά και γονείς! Ήθελα να δώσω και στον μικρούλη μου να δοκιμάσει, οπότε αποφάσισα να φτιάξω μια τούρτα με αγνά υλικά και μάλιστα χωρίς ζάχαρη κι αλεύρι! Είναι ωμοφαγική, αφού δεν χρειάζεται ψήσιμο και πολύ θρεπτική, αφού περιέχει ξηρούς καρπούς, ξερά φρούτα, βρώμη, μπανάνα και πορτοκάλι. Και φυσικά vegan αφού δεν περιέχει ούτε βούτυρο, ούτε αυγά!
Είναι εύκολη στην παρασκευή, απλά χρειάζεται να μείνει αρκετές ώρες στο ψυγείο για να σφίξει. Η τούρτα αποτελείται από την βάση και δυο στρώσεις κρέμας: μιας λευκής και μιας με κακάο και συνδυάζει δυο αγαπημένες γεύσεις, την σοκολάτα με το πορτοκάλι. Παρ’όλο που δεν περιέχει σοκολάτα, έχει σοκολατένια γεύση. Ό,τ ι και να σας πω είναι λίγο! Μακάρι να μπορούσε να σας τα πει ο Δημητράκης που την τσάκισε! Είμαι σίγουρη ότι θα την αγαπήσετε κι εσείς!Δοκιμάστε την και θα με θυμηθείτε!
Αυτά τα ολίγα από το νησάκι μας! Σας στέλνω αγάπη και ευχές για ένα όμορφο Σαββατοκύριακο! Μάκια πολλά! Μουάτς!
Υλικά για τσέρκι 18cm:
για την βάση:
200 γρ. ξερά δαμάσκηνα, μουλιασμένα για 1 ώρα σε ζεστό νερό
50 γρ. νιφάδες βρώμης
90 γρ. καρύδια
1 κ.γ. κακάο
1 κ.γ. ξύσμα+ 1 κ.σ. χυμός πορτοκαλιού
για την γέμιση:
120 γρ. μπανάνα ώριμη
150 γρ. ωμά κάσιους, μουλιασμένα για 1 ώρα σε ζεστό νερό
200 γρ. χουρμάδες, μουλιασμένοι για 1 ώρα σε ζεστό νερό
15 γρ. λάδι καρύδας
1+1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
2 κ.γ. κακάο
Εκτέλεση:
Στο μπλέντερ πολτοποιώ τα υλικά της βάσης. Μετά τα ρίχνω σε ένα τσέρκι πάνω σε μια πιατέλα. Τα πιέζω με τα δάχτυλα και το βάζω στο ψυγείο. Κατόπιν πολτοποιώ τους χουρμάδες ώσπου να γίνουν πάστα. Αδειάζω το μπλέντερ μου και χτυπώ όλα τα υπόλοιπα υλικά της κρέμας εκτός από το κακάο. Όταν ομογενοποιηθούν, χωρίζω την κρέμα σε δύο μέρη. το ένα 210 γρ. και το άλλο 110 γρ. Το πρώτο το απλώνω πάνω στην βάση που έχει στο μεταξύ παγώσει στο ψυγείο. Το άλλο το ανακατεύω με το κακάο και τους αλεσμένους χουρμάδες και μετά το απλώνω και αυτό πάνω από την πρώτη στρώση κρέμας. Διακοσμώ με κοπανισμένο καρύδι. Σκεπάζω με αλουμινόχαρτο. Βάζω στο ψυγείο να σφίξει και απολαμβάνω την επόμενη μέρα! Πριν σερβίρω, γαρνίρω με φέτες πορτοκάλι. Καλή σας απόλαυση!
Να το χαίρεστε το μικρούλι σας Ελένη μου. Εύχομαι να είναι πάντα χαρούμενος, υγιής και τυχερός!
ποσα cm τσερκι χρειαζεται γα αυτη τη δοσολογια? εξαιρετικη συνταγη!
Ειρηνάκι μου, σε ευχαριστώ πολύ! Είναι όντως εξαιρετική! Περιμένω εντυπώσεις, αν την φτιάξεις!
Όπως γράφω πάνω στα υλικά, θέλει τσέρκι 18 cm.
Φιλάκια πολλά!
Ευχαριστώ πολύ!
Μπορώ να χρησιμοποιήσω την γέμιση σαν στρώση πάνω σε παντεσπάνι αντί για σαντιγί?
Φαντάζομαι πως ναι! Δεν το έχω δοκιμάσει βέβαια. Αν το φτιάξεις, ενημέρωσέ με για τα αποτελέσματα!
Φιλάκια πολλά!
Σημερα εφτιαξα την τουρτα αυριο θα την δοκιμασο και θα σας γραψω παντως φαινετε πολυ ωραιο
Ω, τέλεια! Περιμέω εντυπώσεις, κοριτσάκι μου! Καλοφάγωτη!
Η τουρτα ειναι τελεια τους αρεσε ολους θα την εχω παντα στη ζαχαροπλαστικη μου σας ευχαριστουμε κοριτσια μου
Τέλεια! Πόσο χαιρομαι! Αν την ξαναφτιάξεις, στείλε μου φωτογραφία να ανεβάσω στο fb!
Πολλά φιλάκια, γλυκιά μου Φρόσω!
Καλησπέρα! Σε λιγότερο από μήνα έχουμε τα πρώτα γενέθλια για τα διδυμάκια μας και ψάχνοντας ιδέες για τούρτες χωρίς ζάχαρη, η συνταγή σας μου φάνηκε η καλύτερη ιδέα. Για πόσα άτομα είναι η τούρτα με αυτά τα υλικά;
Ω, να χαίρεσαι τα αγγελουδάκια σου, γλυκιά μου Ελένη! Ο αριθμός των κομματιών εξαρτάται από το πόσο μεγάλα τα κόβεις. Σίγουρα βγαίνουν 8 μεγαλούτσικα κομμάτια. Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ χορταστικό το γλυκό αυτό, οπότε μπορείς να τα κόψεις και πιο λεπτά!
Αν το φτιάξεις, θα χαρώ πολύ να μου πεις εντυπώσεις!
Και του χρόνου με υγεία!!!!!
Εξαιρετικό γλυκό, ευχαριστούμε!! 🙂
Ω πόσο χαιρομαι που σας άρεσε, κοριτσάκι μου! Αν έμεινε κανένα κομμάτι, στείλε μου φωτογραφία!
Φιλάκια πολλά!!!!
Αντί για κάσιους?? Μπορώ οποιονδήποτε άλλο ξηρό καρπό, ή μιξ από κανα δυο είδη?? Επίσης, αντί για πορτοκάλι θα μπορούσα να αντικαταστήσω με λεμόνι?? Ευχαριστώ!
Τα κάσιους δεν μπορείς να τα αντικαταστήσεις, γιατί έχουν την ιδιότητα να γίνονται κρέμα, όταν τα μουλιάσουμε. Το λεμόνι δεν θα ταίριαζε!
Φιλάκια πολλά!
Πω πω….,ολα ειναι καταπληκτικα
Σε ευχαριστώ πολύ πολύ, Παναγιώτη μου!
Θα μπορούσα στη βάση αντί για δαμάσκηνα να βάλω χουρμάδες ή θα βγει πολύ γλυκό? Αν ναι την ίδια ποσότητα? Ευχαριστώ!
Νομίζω ότι θα βγει μια χαρά και με χουρμάδες στην ίδια ποσότητα φαντάζομαι. Αν το δοκιμάσεις, ενημέρωσέ με!
Φιλιά πολλά!
Καλησπέρα σας!Συγχαρητήρια για όλες τις συνταγές σας!Σκοπεύω να φτιάξω την τούρτα σήμερα καθώς αύριο έχει το αγοράι μου τα πρώτα του γενέθλια.Θέλω να ρωτήσω αν μπορώ ν’αντικαταστήσω τα καρύδια με φουντούκια.
Ναι, Ολγάκι μου, μπορείς να βάλεις φουντούκια, αν και πιστεύω ότι τα καρύδια ταιριάζουν περισσότερο!
Χρόνια πολλά και γλυκά στο αγγελούδι σου!
Φιλιά πολλά από το Τζάντε!
Μολις την εφτιαξα δεν μου βγηκε οπως την περιμενα δυστυχως. Η βαση δεν πολτοποιηθηκε τελειως ηθελε περισσοτερη υγρασία.επισης οι στρώσεις ειναι πολυ λεπτες,τα γραμμαρια της κρεμας δεν βγηκαν οπως στην συνταγη..σε 16εκ ισως ήταν καλυτερα.απο γευση δεν ξερω αυριο θα δοκιμάσουμε
Έλλη μου, λυπάμαι που δεν σου βγήκε καλή. Προφανώς ήταν πολύ ξερά τα δαμάσκηνά σου και δεν ενυδατώθηκαν αρκετά ώστε να υπάρχει υγρασία και συνεκτικότητα στην βάση. Είναι μια συνταγή που έχουν δοκιμάσει αναγνώστες και την έχουν αγαπήσει.
Φιλιά πολλά!