For the recipe in English click here
Καλή σας ημέρα, αγαπημένοι μου, από την ανεμοδαρμένη Ζάκυνθο! Θα μπω κατευθείαν στο “ψητό” (που λέει ο λόγος), γιατί δεν κρατιέμαι από τον ενθουσιασμό μου! Όταν στα πλαίσια του διαγωνισμού food blog awards που διοργανώνει το Βήμα Gourmet κ στα οποία είμαστε υποψήφιες στην κατηγορία Best Special Diet (αν θέλετε να μας στηρίξετε με την ψήφο σας πατήστε εδώ κ κατόπιν το Like for vote στο τέλος της σελίδας! Σας ευχαριστούμε πολύ πολύ:) μας ζητήθηκε να φτιάξουμε ένα πιάτο χωρίς καθόλου αλάτι, αλλά κ χωρίς υλικά που να το περιέχουν (π.χ. λιαστή ντομάτα, τυρί, κρέμα σόγιας, μουστάρδα, πάστα ελιάς κ.τ.λ.) κ να βρούμε τρόπους να το κάνουμε νόστιμο, ομολογώ ότι σαστίσαμε λίγο…Η πιο δύσκολη αλλά συνάμα κ η πιο ενδιαφέρουσα από τις 3 προκλήσεις! Το γεγονός ότι όχι απλά δεν πρέπει να βάλω αλάτι, αλλά κ να μην χρησιμοποιήσω υλικά που να το περιέχουν έκανε τα πράγματα λίγο δύσκολα. Ήταν λοιπόν μεγάλη η χαρά μου, όταν ετοίμασα αυτό το πιάτο κ ο Κωστής ούτε που κατάλαβε την απουσία του αλατιού! Τουναντίον εξύμνησε το πιάτο λέγοντας ότι είναι πεντανόστιμο! Πώς έγινε λοιπόν το θαύμα; Η πληθώρα λαχανικών, κυρίως τα πορτσίνι κ το φινόκιο, το ούζο, ο αρωματικός άνηθος έδωσαν γεύση στο φαγάκι μας κ το απογείωσαν! Σας παρουσιάζουμε λοιπόν ένα πιάτο που μπορεί να σταθεί υπέροχα κ στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι γεμάτο γεύση κ αρώματα! Νηστίσιμα κανελόνια με λαχανικά κ υπέροχη “τυρένια” κρέμα από…ηλιόσπορους! Ένα πιάτο που θα εντυπωσιάσει με τη φίνα γεύση του! Μην αποθαρρυνθείτε από τη μακρά λίστα υλικών αγορασμένα από τον ΑΒασιλόπουλο (είναι απλά κ πολλά αναφέρονται διπλά γιατί περιέχονται κ στα κανελόνια κ στην κρέμα). Σας φιλώ γλυκά!
Υλικά για 3-4 άτομα:
1 πακέτο κανελλόνια
400 γρ. μανιτάρια λευκά, ψιλοκομμένα +15 γρ. πορτσίνι
400 γρ. πράσα, καθαρισμένα κ κομμένα σε λεπτές ροδέλες
1 μικρό φινόκιο, ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1/2 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
2 φλ. (φυτικό) γάλα
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ούζο
πιπέρι
από 1 κ.σ. μαύρο σουσάμι κ παπαρουνόσπορο
2 κ.σ. διατροφική μαγιά (προαιρετικά)
για την κρέμα ηλιόσπορου
1 φλ. ηλιόσπορος, μουλιασμένος αποβραδίς
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
1/3 ματσάκι άνηθος
3 κ.σ. χυμός λεμονιού
7 κ.σ. νερό στο οποίο μούλιασαν
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. διατροφική μαγιά (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Μουλιάζω για 2 ώρες τα πορτσίνι στο 1 φλ. γάλα. Κατόπιν τα ψιλοκόβω κ κρατώ το γάλα. Τα βάζω σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι μαζί με όλα τα υπόλοιπα λαχανικά σε μέτρια φωτιά να μαλακώσουν. Προσθέτω το λάδι κ αφού τα σοτάρω 2-3 λεπτά, σβήνω με το ούζο. Ρίχνω μπόλικο πιπέρι, ανακατεύω κι όταν εξατμιστούν όλα τα υγρά, αποσύρω από τη φωτιά. Στο μεταξύ φτιάχνω την κρέμα απλά βάζοντας στο μπλέντερ όλα τα υλικά κ πολτοποιώντας τα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Περνάω τα υλικά από το τηγάνι στο μπλέντερ και τα πολτοποιώ (όχι πολύ, μη γίνουν νιανια!), απλά για να γεμίσω πιο εύκολα τα κανελόνια. Τέλος στη γέμιση προσθέτω και 3 κ.σ. από την κρέμα ηλιόσπορου κ ανακατεύω καλά. Λαδώνω ένα πυρέξ κ αραδιάζω ένα ένα τα κανελόνια κολλητά, αφού τα έχω γεμίσει με τη γέμιση. Αραιώνω την κρέμα με το φλιτζάνι γάλα κ περιχύνω τα κανελόνια. Μετά περιχύνω κ με το δεύτερο φλιτζάνι γάλα, πασπαλίζω με τον παπαρουνόσπορο, το σουσάμι κ τη διατροφική μαγιά, καλύπτω το πυρέξ με αλουμινόχαρτο κ ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για περίπου 30 ώρα ώσπου να μαλακώσουν τα ζυμαρικά. Αφαιρώ στο τέλος το αλουμινόχαρτο κ ψήνω άλλα 5-10 λεπτά να πάρει χρώμα το φαγάκι. Βγάζω από τον φούρνο, αφήνω να κρυώσει λίγο κ σερβίρω με φρεσκοκομμένο άνηθο κ φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Καλή σας απόλαυση!
Καλημερα Λενια μου!! Πω πω πολυ δυσκολη η προκληση..κ στο πιο απλο πραγμα αλατι κ ζαχαρη βαζουν, ειναι απιστευτο.κ ..τρομακτικο συναμα!! Η συνταγη σας ομως δινει ρεστα!! Πραγματικα φαινεται λαχταριστη, γευστικοτατη κ ομολογω τα σαλια μου εχουν φτασει στο πατωμα!! Εισαστε genius!!! Οι φωτο σας παραμιλανε ακομα μια φορα!!! Μπραβο σας!!! Φιλακια πολλαααα!! :-)))))
Να είσαι καλά, Ευάκι μας γλυκό! Ευχαριστούμε πολύ πολύ! Να τα δοκιμάσεις, είναι πολύ νόστιμα!
Φιλάκια γλυκά!
Σούπερ!!!!!!!!! θα τη φτιαξω!!!!
Ευχαριστούμε , Πεπούλα μας! Αξίζει να τα δοκιμάσεις! Τα φιλιά μας!
Καλά, δεν έχω λόγια!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Τετραγωνισατε τον κύκλο στη διατροφή!!!
Μπράβο κορίτσια. Είστε πλασμένες για τα δύσκολα τελικά!!!
Το αποδείξατε. Και το παράξενο είναι οτι το πιάτο δείχνει εξαιρετικά, εξαιρετικά νόστιμο!!!!
Ω, μας κάνεις κ κοκκινίζουμε, Χρυσαυγούλα μας γλυκιά! Σε ευχαριστούμε πολύ για το υπέροχο σχόλιο! Όχι να το παινευτούμε πάντως, αλλά ήταν όντως πεντανόστιμο κ ήταν όντως εντυπωσιακό ότι δεν είχε ίχνος αλατιου!
Φιλάκια πολλά!
Πολύ πρωτότυπη ιδέα!! Μπράβο
Ευχαριστούμε πολύ, Ξανθούλα μας! Γλυκά φιλιά!
τι άλλο να πω? Πολλά μπράβο για την φαντασία και την δημιουργικότητα!!!!! Είναι σαν να το έχω γευτεί το φαγητό! (amazing food styling also!!!!!)
Γλυκό μας Μαράκι, σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια! Είναι όντως ένα νοστιμότατο πιάτο! Πολλά φιλάκια, κοριτσάκι!
Ε, εντάξει, τι έχετε κάνει πάλι! Φανταστική ιδέα! Πολυ αρωματικό φαγάκι!
Μην το ξεχάσω, Λένια, πες αλεύρι, ένα δωράκι σε γυρεύει!
Ευχαριστούμε πολύ, γλυκό μας κορίτσι! Τρέχω να δω τι με περιμένει!!!!!!!!!! Φιλάκια πολλά!
Φαινεται τέλειο! Καλη επιτυχια!
Σε ευχαριστούμε πολύ, γλυκιά μας Σταυρούλα!
Φιλάκια πολλά!
Το έφτιαξα σε παραλλαγή, αντί για κανελόνια έβαλα κρέπες με τις οποίες εχω φάει κόλλημα τωρα τελευταία γιατι ειναι εύκολες και με υλικά που πάντα εχουμε στο σπίτι. Κορίτσια, περιμένω συνταγές για vegan κρέπες, κατα προτίμηση αλμυρές!!!
Τα μαγείρεψα, έγιναν τέλεια!Εδώ και ενάμισυ χρόνο είμαι vegan.Επισκέπτομαι τη σελίδα σας συχνά και παίρνω πολλές ιδέες.Δε μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι με τη χορτοφαγία το φαγητό θα έπαιρνε τόσο φίνα γεύση!
Αχ Κυριακή μου, τι υπέροχο σχόλιο είναι αυτό! Χαιρόμαστε πολύ που σου αρέσουν οι συνταγές μας κ που ευχαριστήθηκες τα κανελλόνια! Υπάρχει δυστυχώς ο μύθος ότι η χορτοφαγία ισοδυναμεί με βοσκή! Εμείς προσπαθούμε να αποδείξουμε το αντίθετο! Φιλιά γλυκά κ την επόμενη φορά που κάνεις συνταγή μας, τράβα φωτογραφία να την ανεβάσουμε στο fb! Μουάτς!
το εφτιαξα ,μονο που αντι για πρασα εβαλα σπανακι κ ηταν πραγματικα κ αναπάντεχα υπεροχο!
Αχ Φωτεινούλα, τι καλά! Πολύ χαιρόμαστε που σου άρεσε! Μου αρέσει η αντικατάσταση με το σπανάκι! Θα δοκιμαστεί!
Φιλάκια πολλά!
Έκανα τη συνταγή σήμερα. Ακολούθησα τις οδηγίες σας κατά γράμμα και έγιναν τέλεια! Πολύ νόστιμα! Θα προσπαθήσω να ανεβάσω μια φωτογραφία στο fb. Ευχαριστώ πολύ για την υπέροχη αυτή συνταγή, αλλά και τις πολλές άλλες δικές σας συνταγές, που έχω δοκιμάσει και βγήκαν τέλειες.
Λενάκι μου, σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Πραγματικά χαίρομαι πολύ που σου αρέσει το μπλογκ! Να είσαι καλά!
Καλή χρονιά με πολλά νόστιμα κ υγιεινά μαγειρέματα!!!!