Αγαπημένοι φίλοι και φίλες, γεια σας! Μετά από διάστημα μακράς απουσίας επέστρεψα επιτέλους στο μπλογκοσπιτάκι μας! Εύχομαι σε όλους έναν καλό χειμώνα και τα του καλοκαιριού θα σας τα διηγηθώ σε επόμενες αναρτήσεις!
Σαν πολλές άγνωστες λέξεις δεν μαζεύτηκαν θα αναρωτηθείτε διαβάζοντας τον τίτλο. Μην ανησυχείτε, θα εξηγηθώ! Πριν λίγο καιρό η αγαπημένη μου φίλη Αγγελικούλα που ζει μόνιμα με τον υπέροχο Ιταλό σύζυγό της στο Τορίνο μου έφερε αυτά τα πρωτότυπα ζυμαρικά (ταγιαρίν) φτιαγμένα από ένα επίσης πρωτότυπο αλεύρι (ενκίρ) και μου πρότεινε να τα συνοδεύσω με την εν λόγω σαλτσούλα! Παρακάτω παραθέτω πληροφορίες:
Το Ενκίρ είναι ένα πανάρχαιο δημητριακό που καλλιεργείται στην εγγύς Ανατολή εδώ και 10 με 12.0000 χρόνια! Θεωρείται ο πατέρας των δημητριακώνκαι εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να φυτρώνει από μόνο του σε περιοχές της εύφορης ημισελήνου (Τουρκία και Ιράν). Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτείνες και καροτενοειδή, τα οποία είναι αποτελεσματικά αντιοξειδωτικά και παίζουν σημαντικό ρόλο στην λειτουργία των κυττάρων. Το αλεύρι που παράγεται από το ενκίρ έχει ένα φυσικό κίτρινο χρώμα.
Τα Taglieriniείναι ένας τύπος ζυμαρικών. Μοιάζουν με τις ταλιατέλες αλλά σε μια πιο λεπτή εκδοχή τους. Είναι παραδοσιακή συνταγή του Πιεμόντε. Εκεί τα ονομάζουνTajarin.
Η σάλτσα με καρύδια (salsaainoci) είναι μια εύκολη νοστιμιά που έλκει την καταγωγή της από την περιοχή της Λιγουρίας στη Β. Ιταλία. Χρησιμοποιείται ως σάλτσα ζυμαρικών και ταιριάζει τέλεια με τα διάσημα «pansottiallaGenovese».
500γρ. ταγιαρίν ή άλλο ζυμαρικό
250γρ. καρύδια
250mlγάλα
30γρ. κουκουνάρι
40γρ. παρμεζάνα
½ ποτήρι ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
40γρ.Ψίχα ψωμιού
1 κλωναράκι ματζουράνα
Αλάτι
Εκτέλεση:
Ρίχνω σε βραστό νερό τα καρύδια για τουλάχιστον 10 λεπτά έτσι ώστε να τα ξεφλουδίσω με ευκολία. (για να είμαι ειλικρινής ξεφλούδισα τα μισά! Ήταν τόσο βαρετό!) Τα σουρώνω και τα αφήνω να κρυώσουν. Στο μεταξύ βάζω την ψίχα του ψωμιού σε ένα μπωλ, ρίχνω το γάλα και όταν το ψωμάκι μαλακώσει και έχει παπαριάσει, το στραγγίζω και αφήνω στην άκρη το γαλατάκι μου. Ξεφλουδίζω τα καρυδάκια και τα βάζω στο μούλτι (ή στο γουδί) μαζί με το σκόρδο, το κουκουνάρι, το τυρί και το λάδι. Προσθέτω και το ψωμάκι και τη μαντζουράνα και τα πολτοποιώ. Ρίχνω σιγά σιγά και λίγο γάλα τόσο όσο να μου δώσει μια πυκνή κρεμώδη υφή. Συνοδεύω τη σαλτσούλα με ζυμαρικά της αρεσκείας μου. Τα ταγιαρίν πάντως ήταν υπέροχα!
Hello,everybody! My dear blogfriends, I hope you are fine and that you have had a wonderful summer! I have been absent for such a long time and I have really missed you! In my next posts I will tell you all about my summer adventures!
Youmayhave unknown words here! Don’t worry, I will explain everything. My dear friend Angelica who lives permanently in Turin with her wonderful husband brought me this original kind of pasta (tajarin) made with this strange kind of flour (enkir) and suggested that I should make this great sauce (walnut sauce). Below I have cited some information to make everything clear:
Enkir is a cereal domesticated in the Near East 10-12000 years ago. Itisconsideredthefatherofcerealsandstillgrowsspontaneously nowadays in some regions of the fertile half-moon (Turkey and Iran.) It has a high protein content and a high quantity of carotenoids, which are efficient antioxidants and have an important role in the function of cells. Enkir flour has a natural yellow colour.
Taglieriniis a type of ribbonpastanoodles. It is liketagliatellebut is a thinner version. It’s a traditional recipe in Piedmont where it’s calledTajarin.
Thewalnutsauceisaverysimpleandyummysaucetypical of the region of Liguria (N.Italy). It goes astonishingly well with the famous “pansotti alla Genovese”
500 gr tajarin or any other kind of pasta
250gr. walnuts
250mlmilk
30gr.Pine nuts
40gr. Parmesan, grated
½ glass olive oil
1garlicclove
40gr. Bread crumb
1 marjoram spring
Salt
Directions:.
Place walnuts in boiling water for at least 10 minutes, so that it’s easier to peel them. (To be honest I peeled only half of them! It was so boring!). When ready, drain them and let cool. In the meantime dip bread crumb in the milk. When bread has soaked milk, drain it. Set milk aside. Peel walnuts and place them in a food processor (or a mortar) along with garlic, pine nuts, parmesan and olive oil. Add bread and marjoram. Blend to a puree. Pour milk enough to give a creamy and dense texture to the sauce.
Choose the pasta you want and here you are: an easy and palatable pasta dish is ready!
(Visited 123 times, 1 visits today)
ciao Lenia, ben ritrovata!Che ricetta fantastica, mi piacciono molto le noci nei sughetti per la pasta, me la segno subito! un abbraccio!
I really love these simple pastas. I bet these are really good! Have a good weekend!
bentornata!
καλο χειμωνα.
ωραια η συνταγη σου.
Oh, that looks good!
it’s nice to see you back – I’ve missed you!
Ciao Lenia! Che invitante questo piatto e che carina la prima foto con il micio 🙂
Να και καινούρια, ενδιαφέροντα πράγματα!! Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ ζυμαρικούλια με σάλτα καρυδιών!
Εφη
Dear Lenia, Sounds healthy and delicious. Also I wish your beautiful Angel a Happy Blessed Birthday. Catherine xo
Un tocco italiano! Ottime le noci con la pasta… Un abbraccio
Bentornata!!!! ci sei mancata sai???
Questa ricetta è proprio l’anello di congiunzione della mia zono d’origine tra il Piemonte (i mitici Tajarin) e il sugo di noci tipico della Liguria….grazie lo considero un regalo!!!
Agapiti manousina, na’mai ki ego!:-) Opos vlepis den exasa xrono na episkefto to blog sou. Kalos se vrika loipon kai polla bravo gia ti sigekrimeni sidagi alla kai ti genikoteri emfanisi tou blog:-) Kali synexia efxomai kai ta leme!
Πολύ μ’ αρέσει αυτή η συνταγή Λένια! Κομματάκι δύσκολο να βρούμε τα ταγιαριν αλλά η σάλτσα τους φαίνεται θαυμάσια και για άλλα ζυμαρικά.
Υπέροχη ανάρτηση Λένια ,με πληροφορίες που ούτε είχα ακούσει!!!!! Βέβαια φαίνονται υπέροχα και πεντανόστιμα!!
Συμπλήρωματικό: Καλή εβδομάδα, χαχαχα!
Welcome back we have missed you. This looks really interesting but I am not sure how easy it will be to find these grains in the US. Sounds like it is worth tracking down the ingredients. Thanks
Il sugo di noci dalle mie parti è un must! Un bacione.
I love this idea – what wonderful flavors with the walnuts – YUM
Mary
absolutely divine..
In my blog, a cute triple award is waiting for you..:)
love,
Jay
Tasty Appetite
Καλώς το κορίτσι! Πολύ ωραία η πρώτη σου φθινοπωρινή ανάρτηση!
Καλή εβδομάδα:)
Εντυπωσιακή και πρωτόγνωρη ανάρτηση
Φιλιά πολλά σε όλο το blog 🙂
καλό απόγευμα
Ciaoooo bentornata!A poco a poco si ricomincia tutto,ormai le vacanze sono terminate!Bello questo piatto di pasta,veloce(a parte sbucciare le noci) e gustoso!
this sounds great, and the cat so cute 🙂
Looking forward to hearing of your adventures! The pasta dish looks delicious. I’ve been having a nice blog break and just came back.
FAINETAI POLY NOSTIMO !!!
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΕΙΜΑΙ Η ΕΦΗ. ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΑΥΤΟ.ΑΜΑ ΒΡΩ ΘΑ ΠΑΡΩ.
Ιδιαίτερο φαγητό, μου αρέσει πολύ η σάλτσα καρυδιών!!
Μμμμμμ ωραίο φαγητό!!!! θέλω πολύ να το δοκιμάσω 🙂
Ciao, con che bel piatto ti ritrovo….molto gustoso e invitante!!!
Baci
Κάποτε είχα ακούσει κάτι σχετικό.Η συνταγή σου φαίνεται και πρέπει να είναι ξεχωριστή.Φιλιάααααααααα
Υπέροχη συνταγή, όταν ξαναφτιάξω ταγιαρίν θα τα δοκιμάσω μ΄αυτό τον τρόπο!!!!
Φιλάκια πολλά πολλά!!!
Καλό φθινόπωρο!