Το αλμυρό κέικ είναι μια ωραία λύση για μπουφέ ή σνακ. Το σημερινό που σας προτείνω το έφτιαξα για μια συγκέντρωση φίλων και έγινε ανάρπαστο! Η προσθήκη της φέτας και της λιαστής ντομάτας δίνουν μια μεσογειακή νότα, ενώ η γεύση του πέστο απλά το απογειώνει! Σε μια στιγμή πειραματισμού αποφάσισα να αντικαταστήσω τον βασιλικό με μαϊντανό και το κουκουνάρι με καρύδι και ομολογώ ότι η γεύση με εξέπληξε! Οι φίλοι μου ξετρελάθηκαν πάντως και δεν έμεινε ούτε ψίχουλο!
Υλικά:
3 φλιτζάνια αλεύρι
1/2 φλιτζανιού λάδι
1 φλιτζάνι γιαούρτι
2κ.γ. baking powder
4 αυγά
5 λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
2κ.σ. πέστο μαϊντανού
παπαρουνόσπορος
Εκτέλεση:
Χτυπώ τα αυγά. Προσθέτω το λάδι και το γιαούρτι. Κατόπιν ρίχνω σταδιακά το αλεύρι και το baking powder. Όταν όλα τα υλικά έχουν ενσωματωθεί καλά, προσθέτω το πέστο μαϊντανού. (χρησιμοποίησα τα ίδια υλικά όπως για το κλασικό πέστο, δηλ. λάδι, πεκορίνο, σκόρδο, μόνο που αντικατέστησα τον βασιλικό με μαϊντανό και το κουκουνάρι με καρύδι.Το αποτέλεσμα ήταν συγκλονιστικό!) Τέλος ρίχνω τη φετούλα και τις ντομάτες. Βουτυρώνω μια μεγάλη στενόμακρη φόρμα για κέικ, την πασπαλίζω με λίγο αλεύρι και αδειάζω μέσα το μείγμα. Πασπαλίζω με τον παπαρουνόσπορο. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C περίπου για 50 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα βουτηγμένη στο κέικ! Αφήνω να κρυώσει και μετά απολαμβάνω τους κόπους μου!!!
I love savory cakes. They are a perfect snack or appetiser! I improvised this one a few days ago when my friends gathered at my place and were all thrilled by this delicious cake! The use of feta and sun dried tomatoes give a mediterranean taste and the addition of pesto makes it really irresistible! The pesto I used is a bit different from the typical pesto genovese because it contains parsley instead of basil and walnuts instead of pine nuts! It was really scrumptious! Needless to say the cake was devoured in a few minutes!
Ingredients:
3 cups flour
1/2 cup oil
1 cup greek yogurt
2tsp baking powder
4 eggs
5 sun dried tomatoes, finely chopped
2 Tbsp parsley pesto
2,5 cups feta crumbs
poppy seeds
Directions:
Beat eggs. Add oil and yogurt. Then add gradually flour ad baking powder until well combined. Then add parsley pesto and mix. (for the parsley pesto I used the typical pesto ingredients, that is garlic, pecorino, olive oil, but I replaced pine nuts with walnuts and basil with parsley. The result was amazing!)Finally add sun dried tomatoes and feta crumbs. Grease with butter and dust flour a big cake tin. Empty the mixture inside and sprinkle with poppy seeds. Bake in preheated oven at 180C for about 50 minutes or until a toothpick inserted in the middle of the cake comes out clean. Set aside to cool. Serve and enjoy!
No wonder your friends were thrilled by this cake. I find the combination of feta cheese and sun dried tomatoes really delicious and so summer like!Me encanta. Besos.
It looks very moist. Greek yogurt and pesto..what’s not to love!
μ’ αρέσει πολύ!!!!πρέπει να δοκιμαστεί!!!
εξαιρετικη νοστιμια,φτιαχνω κι εγω ένα παρόμοιο με αμυγδαλα αντι πεστο και βρισκω πωςμαζί με τη λιαστη ντοματα και τη φετα, πανε ιδανικα στο κεικ
This looks really good! Would be great too with chilis or some warm soup! Lovely!
Ma che bella proposta, mi piace questa estiva torta salata molto gustosa!!!
Baci
Αφράτο και δελεαστικό σνακ. Το πέστο αλλά και ο παπαρουνόσπορος του δίνουν έξτρα γεύση!
Ευχαριστούμε για την ιδέα, δεν μένει παρά να τη δοκιμάσουμε…
Καλό απόγευμα!
Είμαι σίγουρη ότι δεν θα έμεινε ούτε ψίχουλο!
Φαίνεται λαχταριστό, με ένα σωρό νόστιμες γεύσεις!
Φιλιά!
Πολύ ωραίο μου φαίνεται! Η συνταγούλα φυλάσσεται για δοκιμή!
λαχταριστο πραγματι.
φιλακια
ειρηνη
Ωραία ιδέα για σχολικό κολατσιό!!
Great combination of flavours! Yummy cake indeed XX
Υπέροχο φαίνεται και με τα υλικά που έχει…
Αυτά τα αλμυρά κεικ είναι πολύ βολικά για μεζεδάκι.
Ωραία υλικά,σίγουρα έγινε πεντανόστιμο
Φιλιά
Πολύ μου αρέσουν τα αλμυρά κέικ! Φαίνεται υπέροχο!
uhmmm… mi piacciono le torte salate e spesso “risolvono” una cena informale. Proverò la tua sostituzione basilico/prezzemolo; mi piace sperimentare e non avevo mai pensato di farlo. Un abbraccio carissima amica greca… a presto
I know that I would enjoy this. I share your love of savory desserts and this really appeals to me.I hope you have a great day. Blessings…Mary
Your cake looks really good. I’d love it on the side with some soup or stew!
Mi piace molto questa torta salata ottima da porzionare!!
Un abbraccio dall’Italia!!
sembra fatta apposta per me, adoro tutti gli ingredienti, grazie Lenia! un bacione….
Amazing ingredients,such a great combination of flavours! Suddenly went hungry again..lol..XOXO
Καλημέρα Λένια! Αυτά τα αλμυρά κέικ είναι φανταστικά! Το συγκεκριμένο έχει πολύ ωραίο συνδυασμό υλικών και έντονα μεσογειακό χαρακτήρα!
Φιλιά!
I love love savory cakes and this one, yours, looks awesome!
Una torta salata davvero interessante, con tutti i suoi sapori e profumi mediterranei… 🙂 Da provare al più presto! Un abbraccio.
delicious doesn’t quite cut it! This cake is sun in a bite!
It looks and sounds delicious.
Τέλειο τέλειο τέλειοοοοο!!!!!!!!
Με ωραία υλικά… αγαπημένη φέτα!!!
Καλό απόγευμα!
Questa ricetta è proprio da copiare! Io adoro la feta, anche se qui da noi secondo me non ha mai il sapore della vostra…..voi avete un ingrediente che la rende magica!
Τα αλμυρά κέικ μου αρέσουν πολύ, είναι ιδανικό κολατσιό και για τα παιδιά!
Bravo this is perfection!
Ciao Lenia,
una vera delizia!!
Sei stata molto brava!
Un bacio dalle 4 apine
meraviglia se insisti ne mangio 2 porzioni
this must be beautiful with all that yoghurt and feta.
OMG Lenia, questa è una meravigliosa preparazione da picnic per queste prime giornate di primavera. Oggi che è uscito il sole, vorrei avere un cestino, qualche fettina di questo cake e una bella coperta per sdraiarmi su un prato. Bravissima. Un abbraccio, Pat
non immagini quanto mi piacciano le torte salate e con questa che hai preparato mi hai dato proprio una bella idea per come utilizzare la feta in modo un po’ diverso,grazieeeeeeeeeeee
Ottima questa torta salata con il pesto e la feta deve essere molto gustosa!!! Baci
Delicioso con piñones y pesto. Rico, rico.
Bellissimo e goloso cake mi piace tantissimo e adoro la feta^_^
bravissima un’abbraccio grande Anna
Questo cake dev’essere strepitoso… Una fetta??
Baci!
καλημέρα
I really like the taste of feta cheese in this cake with pesto and dried tomato
cant wait to giv this a try…awesome..:)
hi lenia, i’ve never come across using greek yogurt in breads and feta cheese sounds wonderful too!
SOOOOOOOO delicious – love the ingredients and so good!!!
Mary oxo
che bontà ti è venuto benissimo , ciao
Un cake davvero appetitoso con dentro tutto il profumo dell’estate. Un bacione, buona domenica
Dear Lenia, A delicious cake to serve with an antipasto dish. Blessings dear. Catherine xo
che delizia questa torta.molto ricca e saporita.
complimenti.
Ich liebe solche Cake, und freue mich immer wieder andere Zusammenstellungen zu finden ;o))
Liebe Grüße,
Irène