Χορτοφαγικό Παστίτσιο με φακές!

Print Friendly

For the recipe in English click here

Αγαπημένοι μου φίλοι, σήμερα φτιάχνουμε μια ακόμη συνταγή με Ελληνικά προϊόντα από την Yoleni’s, ένα φαγητό μαμαδίστικο, συνδεδεμένο με τα παιδικά μας χρόνια, δεν είναι άλλο από το παστίτσιο!  Όταν αποφάσισα να κόψω το κρέας, δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι δεν θα ξαναφάω παστίτσιο… Κι όμως ξαναέφαγα! Χορτοφαγικό Παστίτσιο ! Τον κιμά τον αντικατέστησαν νόστιμες φακές που μαγειρεύτηκαν, όπως συνήθιζα να φτιάχνω τον κιμά.  Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να «πασάρετε» στα παιδάκια σας τις φακές! Ο μικρός μου ανηψιός δεν πήρε χαμπάρι τις φακές και ζήτησε και δεύτερο κομμάτι «παστίτσιο». Ανέκαθεν προτιμούσα τα ελληνικά προιόντα και αυτό είναι που με ενθουσιάζει στον Yoleni’s, βρίσκεις πάντα εγγυημένα τους καλύτερους και σπάνιους Έλληνες παραγωγούς! Πάντως σας συνιστώ να προσέχετε τι αγοράζετε! Είχα αγοράσει στο παρελθόν φακές μεγάλης ελληνικής εταιρίας και στο σπίτι αντιλήφθηκα ότι ήταν φακές από τον Καναδά….. Δεν έχω κάτι με τον Καναδά, αλλά ας με συγχωρέσουν οι φίλοι Καναδοί, θα προτιμήσω να φάω φακές Φαρσάλων !

Να είστε καλά!

 Χορτοφαγικό Παστίτσιο με φακές!

Χορτοφαγικό Παστίτσιο με φακές!

Υλικά:
200γρ φακές ψιλές φαρσάλων «Αχελώος»
400γρ χυμό ντομάτας Spitiki
120γρ λαδοτύρι Άνδρου «Ασούτης»
1 φλ. κομμένα φρέσκα μανιτάρια πλευρώτους
1κγ πολτός σκόρδου με ελαιόλαδο «Δρίσκα»
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
6κσ ελαιόλαδο
2κγ αλάτι Κυθήρων σε νιφάδες
πιπέρι
10 ξυλάκια γαρύφαλλο
5 μπαχάρια
700γρ μακαρόνια για παστίτσιο

9κσ αλεύρι
6κσ βούτυρο
3 ποτήρια γάλα
5 αυγά
αλάτι Κυθήρων σε νιφάδες
μοσχοκάρυδο
μοτσαρέλα

 Χορτοφαγικό Παστίτσιο με φακές!

Χορτοφαγικό Παστίτσιο με φακές!

Εκτέλεση:

Ξεπλένω τις φακές και τις καθαρίζω από τυχόν πετραδάκια. Σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό βάζω τις φακές και τις αφήνω να πάρουν μια βράση. Τις σουρώνω. Σε μια κατσαρόλα βάζω το κρεμμύδι, τριμμένο, τον πολτό σκόρδου, τα σοτάρω, προσθέτω τα μανιτάρια και τις φακές, ανακατεύω και προσθέτω τον χυμό ντομάτας και νερό (διπλάσια ποσότητα από τον χυμό ντομάτας), ρίχνω αλάτι, πιπέρι, γαρύφαλλο και μπαχάρια, το αφήνω μέχρι να βράσει η φακούλα μου και να πιεί τα νερά.
Βράζω τα μακαρόνια και στην συνέχεια τα σουρώνω. Βάζω στο πυρέξ τα μισά μακαρόνια, τρίβω το λαδοτύρι πάνω από τα μακαρόνια και προσθέτω μερικές κουταλιές (6-7κσ) από την σάλτσα της φακής, προσθέτω τα υπόλοιπα μακαρόνια και από πάνω βάζω την φακή.
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνω το βούτυρο, προσθέτω το αλεύρι ανακατεύοντας συνέχεια με έναν αυγογδάρτη και στην συνέχεια προσθέτω το γάλα. Ανακατεύω συνέχεια! όταν αρχίσει να πήζει προσθέτω αλάτι και μοσχοκάρυδο, αποσύρω την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτω τα αυγά (ανακατεύοντας συνέχεια!).
Βάζω την μπεσαμέλ πάνω από την φακή. Ρίχνω λίγη μοτσαρέλα για γκραντινάρισμα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς αέρα για περίπου 30 λεπτά (μέχρι να έχει μια όμορφη χρυσαφένεια επιφάνεια) . Αφήνω το φαγητό να κρυώσει λίγο πριν το κόψω.

 Χορτοφαγικό Παστίτσιο με φακές!

Χορτοφαγικό Παστίτσιο με φακές!

 

  1. Λοιπόν είχα φάει πριν καιρό χορτοφαγικό παστίτσιο με κιμά λαχανικών στο σπίτι μιας φίλης και έπαθα πλάκα!
    Από αυτήν και μόνο την εμπειρία, είμαι διατεθειμένη να φάω και το χορτοφαγικό με τις φακές.
    Πολύ διαφορετική πρόταση!

  2. Ευχαριστώ για τη συνταγη!
    Thanks for the recipe! To be honest, I came here looking how to make a good faux «meat-filling» that contained both lentils AND mushrooms and I was not disappointed!!! I’ll try the recipe asap, but I will adapt it to my own liking.
    For example, the «beschamel» you’re using has (too many) eggs and cheese and that means it isn’t real beschamel (google it if you’re unsure). You’re using a Mornay sauce with eggs. I never liked eggs in pastitsio (I’m Greek) and my mom always made «real, authentic» beschamel with just butter, flour and milk; so sweet and light and delicious!
    But anyway, thank you very much, I appreciate the post! Now I know that my idea of using lentils and mushrooms can work! 😀