The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
Vegan βασιλόπιτα
Γλυκά Κέικ - Μάφινς Νηστίσιμα Γλυκά

Vegan βασιλόπιτα

Print Friendly

Τα Χριστούγεννα τα αγαπάω ιδιαίτερα! Από μικρό παιδί ήταν η αγαπημένη μου γιορτή! Θαλπωρίτσα στο αναμμένο τζάκι, κάλαντα, μουσικές, κατάνυξη, γλυκά, στολίδια, Και τώρα που έχουμε και τον πρίγκηπά μας είναι ακόμα ωραιότερα!

Μου είχατε ζητήσει πέρσι συνταγή για vegan βασιλόπιτα κι έτσι το περασμένο Σάββατο μπήκαμε στην κουζίνα με τον Κωστή για να την φτιάξουμε. Αφού καταλήξαμε στα υλικά, ξύπνησε ο Δημητράκης κι ο σύζυγος αποφάσισε να αρχίσει την εκτέλεση εν τη απουσία μου! Κάτι μου λέει ότι θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη και να μου κλέψει τη δόξα! Χαχαχα! Μην σας τα πολυλογώ, εγώ ασχολήθηκα με το παιδί, ο Κωστής με το γλυκό και το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο! Σας παρουσιάζουμε λοιπόν μια αφράτη, πεντανόστιμη, νηστίσιμη βασιλόπιτα, ελαφριά χωρίς αυγά και βούτυρο. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με ζάχαρη καρύδας και το αλεύρι με το αντίστοιχο ολικής που φουσκώνει μόνο του. Για να είμαι ειλικρινής προτίμησα να μην χρησιμοποιήσω τα παραπάνω για να είναι πιο φωτογραφίσιμη η vegan βασιλόπιτα μας! Βίτσια μιας food blogger, το ομολογώ!

Σας φιλώ γλυκά και σας εύχομαι μια υπέροχη εβδομάδα! Μουάτς!

Vegan βασιλόπιτα
Vegan βασιλόπιτα

Υλικά για ταψί διαμέτρου 24 cm:
450 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
100 γρ. χυμός πορτοκαλιού
200 γρ. (φυτικό) γάλα
80 γρ. ηλιέλαιο
300 γρ. ζάχαρη
60 γρ. καρύδι, χοντροαλεσμένο
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
2 βανίλιες
1 1/2 κ.γ. σόδα
Για τη διακόσμηση: λίγη άχνη κ ξύσμα σοκολάτας

Vegan βασιλόπιτα
Vegan βασιλόπιτα

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ χτυπώ το λάδι με το γάλα, το ξύσμα, τις βανίλιες και τη ζάχαρη. Κατόπιν ρίχνω τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύω ώσπου να αφρίσει. Ρίχνω αυτό το μείγμα στο μείγμα του λαδιού κι ανακατεύω. Προσθέτω σταδιακά και το αλεύρι. Στο τέλος ενσωματώνω και το καρύδι.  Αδειάζω το μείγμα στο λαδωμένο ταψί. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 45-50 λεπτά. Βγάζω από τον φούρνο κι όταν κρυώσει, πασπαλίζω με την άχνη και διακοσμώ με τα ξύσματα σοκολάτας. Καλή σας απόλαυση!

(Σημ. μπορείτε να προσθέσετε ένα σφηνάκι κονιάκ στο μείγμα των υγρών υλικών για άρωμα)

6 Comment

  1. Καλημέρα
    Χρησιμοποιώ στεβια . Πως μπορώ να αντικαταστήσω την ζάχαρη με αυτη αλλά να γίνει αφράτο το μίγμα μου. Συνήθως μου γίνεται λαστιχωτο

    1. Βασιλικούλα μου, τη στέβια την έχω χρησιμοποιήσει μόνο σε γλυκά χωρίς ψήσιμο (μους, cheesecake) κ δεν έχω γνωμη για τη συμπεριφορά της στο ψήσιμο!
      Φιλάκια πολλά!!!

  2. Καλημέρα θα ήθελα να ρωτήσω μπορούμε να αντικαταστισουμε το γάλα με κάτι άλλο?Λόγω αλλεργίας και στα φυτικά και στην σόγια. Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    1. Αν είσαι vegan κ δεν πίνεις ζωικό γάλα, μπορείς να το αντικαταστήσεις με χυμό πορτοκαλιού (απλά θα είναι πιο έντονη η πορτοκαλένια γεύση) ή νερό.
      Φιλάκια πολλά!!!

    1. Παναγιώτα μου, η βασιλόπιτα δεν έχει αυγα και βούτυρο! Ζάχαρη κι αλεύρι έχει. Σου προτείνω να την φτιάξεις! Είναι υπέροχη!
      Πολλά φιλιά!!!