The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
DSC_0098-001
Γλυκά Νηστίσιμα Γλυκά Πρωινό

Νηστίσιμο τσουρέκι

Print Friendly
Νηστίσιμο τσουρέκι χωρίς μίξερ
Νηστίσιμο τσουρέκι χωρίς μίξερ

For the recipe in English click here

Τσουρέκι δεν έχω φτιάξει ποτέ!  Γνωρίζω ότι έχει πολύ κόπο κ διαδικασία για να το φτιάξεις, είναι «μπελαλίδικο» που λένε! Τις προάλλες λοιπόν λέω στον Κωστή «γίνεται άραγε ένα τσουρέκι νηστίσιμο;», η απάντησή του ήταν θετική κι αυτό ήταν! Τον προκάλεσα να μου φτιάξει ένα νηστίσιμο τσουρέκι για το μπλογκ! Μετά από 6 διαφορετικές δοκιμές κατέληξε στη σημερινή που σας παρουσιάζω! Η μόνη συμμετοχή μου ήταν να βγάζω τα υλικά στον πάγκο κ να φωτογραφίσω το τελικό αποτέλεσμα, άρα τα εύσημα του ανήκουν! Το τσουρέκι αυτό είναι ελαφρύ πεντανόστιμο, αφράτο κι όχι επειδή το έκανε ο άντρας μου, αλλά το δοκίμασαν κ φίλοι κ ξετρελάθηκαν! Έχει φασαρία, αλλά αξίζει να το δοκιμάσετε. Δεν είναι ανάγκη να το κάνουμε μόνο το Πάσχα. Τα ατομικά τσουρεκάκια είναι ιδανικά για σνακ, για να τα δώσουμε στα παιδάκια μας στο σχολείο. Ρίχτε μια ματιά στα υλικά των τσουρεκιών του εμπορίου κ δεν θα θέλετε να τα ξανααγοράσετε!

Φιλάκια πολλά!

Νηστίσιμο τσουρέκι χωρίς μίξερ
Νηστίσιμο τσουρέκι χωρίς μίξερ

Υλικά για 10 ατομικά τσουρεκάκια:

500 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
160 γρ. πουρές μήλου (apple sauce)
120 γρ. χλιαρό γάλα σόγιας
100 γρ. φυτικό βούτυρο
125 γρ. καστανή ζάχαρη
ξύσμα ½  πορτοκαλιού
15 γρ. ξερή μαγιά
1/2 κ.γ. αλάτι
5 γρ. μαχλέπι τριμμένο
1/4 κ.γ. μαστίχα τριμμένη
αμύγδαλα φιλέ για διακόσμηση κ λίγο γάλα για επικάλυψη

Νηστίσιμο τσουρέκι χωρίς μίξερ
Νηστίσιμο τσουρέκι χωρίς μίξερ

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το αλεύρι, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το ξύσμα, το αλάτι κ ανακατεύω καλά. Σε ένα τηγάνι λιώνω σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο κ ρίχνω κ τη ζάχαρη. Ανακατεύω να ενωθούν τα υλικά. Όταν αποσύρω από τη φωτιά, ρίχνω κ τον πουρέ μήλου κ ανακατεύω καλά. Προσθέτω το μείγμα αυτό στο αλεύρι. Διαλύω τη  μαγιά στο χλιαρό γάλα με σύρμα κ ρίχνω κι αυτά τα υλικά στο αλεύρι. Ανακατεύω τα υλικά με το χέρι μου μέσα στο μπολ με κυκλικές κινήσεις. Αρχικά το μείγμα είναι υδαρές και κολλώδες, όσο όμως το δουλεύω αποκτά μεγαλύτερη συνεκτικότητα. Θα είναι έτοιμο μετά απο περίπου είκοσι λεπτά ζυμώματος και όταν δεν θα κολλάει στα τοιχώματα του σκεύους. Αφήνω τη ζύμη να φουσκώσει μέσα στο φούρνο, στους 50 βαθμούς και για δυόμιση περίπου ώρες, μέχρι να τριπλασιάσει σχεδόν τον όγκο της. Τη βγάζω από το φούρνο και την δουλεύω ξανά, όμως αυτή την φορά την μερίζω σε πέντε λωρίδες. Τις τοποθετώ σε ταψί και τις αφήνω στο φούρνο για μιάμιση ώρα, μέχρι να φουσκώσουν. Κατόπιν πλάθω κάθε λωρίδα σε κορδόνια με τα οποία μπορώ να δώσω στο τσουρέκι μου όποια μορφή θέλω. Για ένα μεγάλο παραδοσιακό τσουρέκι προτιμώ την πλέξη με τρία ή τέσσερα κορδόνια, ενώ για ατομικές μερίδες την σπειροειδή μορφή (κάθε κορδόνι το κόβω σε δυο κομμάτια κ πλάθω έναν σαλίγκαρο ή οχτάρι). Τοποθετώ τα τσουρέκια μου σε ταψί με λαδόκολλα και τα βάζω και πάλι στο φούρνο για δυο ώρες μέχρι να φουσκώσουν. Ναι το τσουρέκι είναι παιδί της υπομονής αν αναλογιστούμε ότι τα διαδοχικά φουσκώματά του διαρκούν περίπου έξι ώρες!

Νηστίσιμο τσουρέκι χωρίς μίξερ
Νηστίσιμο τσουρέκι χωρίς μίξερ

Όταν φουσκώσουν και διπλασιάσουν τον όγκο τους, χρησιμοποιώντας πινέλο τα αλείφω με γάλα σόγιας το οποίο φροντίζουμε να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου. Διακοσμώ με φιλέ αμυγδάλου και τα ψήνω στον αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και για δεκαπέντε λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Καλοφάγωτα!

Νηστίσιμο τσουρέκι χωρίς μίξερ
Νηστίσιμο τσουρέκι χωρίς μίξερ

17 Comment

    1. Να είσαι καλά, κοριτσάκι! Εμείς το φτιαξαμε με του εμπορίου κ θα σου συνιστουσα να κάνεις το ίδιο για να πετύχεις την ίδια συνεκτικότητα. Αν και έχουμε συνταγή για σπιτικό πουρέ μήλου (αντικαθιστά τα αυγά σε γλυκά). Φιλακια πολλά, Λιλάκι!
      http://theveggiesisters.gr/poures-milou-spitikos/

  1. Είναι καταπληκτική και η συνταγή και η παρουσίαση! Έψαχνα μια καλή συνταγή για τσουρέκι οπότε μου ήρθε κουτί! Θα το φτιαξω για το Πάσχα και ίσως -λέω ίσως- το κάνω γεμιστό με μαρμελάδα κάστανο… Θυμάμαι πριν γίνω βέγκαν κάτι απίθανα τσουρέκια με μαρμελάδα κάστανο και σοκολάτα…

    1. Σε ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια! Είχε πολύ κόπο μέχρι να καταλήξουμε, αλλά τελικά το αποτέλεσμα άξιζε! Αν το φτιάξεις, ενημέρωσέ μας για τα αποτελέσματα! Η μαρμελάδα θα πηγαίνει ΤΕΛΕΙΑ!
      Γλυκιές καλημέρες!

      1. Λοιπόν, θα φτιάξεις μια μακρόστενη λωρίδα με τον πλάστη πάχους 1,5-2 εκατοστά και θα βάλεις την μαρμελάδα στη μέση προσέχοντας να αφήσεις 2 εκατοστά σε κάθε άκρη χωρίς μαρμελάδα. Στη συνέχεια θα το τυλίξεις σε ρολό, και θα σχηματίσεις την πλεξούδα σου! Από ποσότητα μαρμελάδας δεν μπορώ να σου πω γιατί το κάνω με το μάτι. Να μην το παρακάνεις όμως :) Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!!!

  2. Τέλεια συνταγή!!! Θα την φτιάξω αύριο! Μια απορία έχω μόνο: αν θέλω να βάλω το μείγμα στο μίξερ (kitchenAid) με τον γαντζο, θα το αφήσω να ζυμωσει λιγότερο από 20′ έτσι δεν είναι ?? Ή μήπως δεν γίνεται στο μίξερ ?!

    1. Δημητρούλα μου, σε ευχαριστούμε πολύ! Εμείς το κάναμε με το χέρι, οπότε δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει με το μίξερ…Με μαρμελάδα δεν το έχουμε δοκιμάσει. Καλή επιτυχία! Περιμένουμε εντυπώσεις! Φιλιά πολλά κ καλή Ανάσταση!

  3. Φαίνεται φανταστικό! Μια ερώτηση: Αν δεν έχω απλ σος και μπορω να βαλω αυγά, πόσα θα προτείνατε; Ευχαριστώ πολύ!

    1. Σε ευχαριστούμε,Ανούλα! Είναι όντως πεντανόστιμα κ αφράτα!
      Νομίζω 2 αυγά θα είναι καλά! Ενημέρωσέ μας για τα αποτελέσματα!
      Φιλιά πολλά κ καλή Κυριακή!