The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
Γεμιστά με φαγόπυρο και φακές
Ζυμαρικά - Ρύζι - Δημητριακά Κυρίως πιάτο

Γεμιστά με φαγόπυρο και φακές

Print Friendly

Καλημερούδια, γλυκά μου πλάσματα! Καλή εβδομάδα να έχουμε! Πριν λίγες μέρες εμείς περάσαμε μια βαρβάτη γαστρεντερίτιδα που έβγαλε κι εμένα και τον Κωστή νοκ άουτ! Ευτυχώς δεν νόσησε ο μικρούλης μας! Πάλι καλά! Αχ κάτι τέτοιες ώρες πόσο μου λείπει η μανούλα μου, πόσο αισθητή γίνεται η απουσία της…Κακά τα ψέματα μάνα είναι μόνο μία κι όταν αρρωσταίνουμε, ακόμα κι αν είμαστε γαιδάρες ετών 43, το μητρικό χάδι αποζητάμε… Αλλά όταν μένεις σε άλλη πόλη, έχεις μάθει δυστυχώς να το στερείσαι και να ζεις χωρίς αυτό. Μιας και μιλάω για την μανούλα μου, να σας πω ότι κάνει τα καλύτερα γεμιστά του κόσμου. Είναι πράγματι με διαφορά τα καύτερα που έχω φάει ποτέ!

Στη σημερινή συνταγή σας παρουσιάζω  μια πειραγμένη εκδοχή του παραδοσιακού πιάτου, η οποία είναι πολύ θρεπτική και πλούσια σε πρωτεΐνη! Αντί για ρύζι χρησιμοποίησα φαγόπυρο και επιπλέον πρόσθεσα  φακές. Έτσι το φαγάκι μας συνδυάζει λαχανικά+όσπριο+δημητριακό κι είναι ένα πολύ νόστιμο και γεμάτο θρεπτικά συστατικά πιάτο! Ο Δημητράκης μάλιστα το τίμησε δεόντως! Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε αυτά τα γεμιστά με φαγόπυρο και φακές!

Φιλάκια πολλά! Να περνάτε όμορφα και να προσέχετε τους εαυτούς σας!

Γεμιστά με φαγόπυρο και φακές
Γεμιστά με φαγόπυρο και φακές

Υλικά για 7 γεμιστά:

5 μεγάλα στρογγυλά κολοκύθια
2 ντομάτες
500 γρ. πατάτες
100 γρ. φαγόπυρο
100 γρ. φακές
2 πιπεριές. ψιλοκομμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
300 γρ. ντομάτα, στιμμένη
4+3 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
δυόσμος, μαϊντανός, βασιλικός, ψιλοκομμένα
1 1/2 φλ. νερό
Γεμιστά με φαγόπυρο και φακές
Γεμιστά με φαγόπυρο και φακές

Εκτέλεση:

Βράζω το φαγόπυρο και τις φακές ξεχωριστά και προσέχω να μην μαλακώσουν πάρα πολύ. Αφήνω να κρυώσουν. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το βρασμένο φαγόπυρο και τις σουρωμένες φακές. Προσθέτω το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά, τα μυρωδικά κι ανακατεύω. Κόβω τα καπάκια από τα λαχανικά, τα βάζω στην άκρη και με ένα κουταλάκι τα «σκάβω»για να βγάλω τη σάρκα τους. Την ψιλοκόβω και την προσθέτω στο μπολ με το φαγόπυρο. Αλατοπιπερώνω, ρίχνω 3 κ.σ. λάδι και τη στυμμένη ντομάτα. Τοποθετώ τα λαχανικά σε ένα πυρέξ/ταψάκι και τα γεμίζω με την γέμιση. Καλύπτω με τα καπάκια. Σε ένα μπολ βάζω τις κομμένες πατάτες, τον πελτέ, το νερό, το υπόλοιπο λάδι, φρέσκια ρίγανη, αλάτι και πιπέρι κι ανακατεύω. Τα προσθέτω στο ταψάκι. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 90 λεπτά. Αν σας μείνει γέμιση, βάλτε τη σε ένα πυρεξάκι και ψήστε την σκέτη. Γίνεται υπέροχη! Καλή σας απόλαυση!

4 Comment

  1. Καλά δεν το συζητώ πόσο τέλεια ιδέα είχες! Αυτά τα πειραγμένα, παράξενα γεμιστά θέλω σίγουρα να τα δοκιμάσω, τι το ‘χω το όνομα εξάλλου? :) Φυσικά, ομοίως δε λέω ποτέ όχι και στα εντελώς κλασικά γεμιστά της δικής μου μαμάς που πράγματι είναι τα καλύτερα του κόσμου! Ελπίζω τώρα να είστε καλύτερα όλοι στη υγεία σας, φιλάκια πολλά!

    1. Χαχαχα! Πρέπει να προασπιστείς τον τίτλο σου λοιπόν! Σε ευχαριστώ πολύ, δόξα τω Θεώ είμαστε όλοι καλά!
      Φιλάκια πολλά!!!

    1. Φωτεινή μου, προφανώς δεν φταις εσύ, αλλά το κολοκύθι! Τα δικά μου ψήθηκαν, άρα φταίει η ποιότητα του κολοκυθιού! Ελπίζω η γέμιση να έγινε ωραία! Φιλάκια πολλά!