The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
Κέικ - Μάφινς Ορεκτικά - συνοδευτικά

Λαχταριστό αλμυρό κέικ με φέτα, πέστο μαϊντανού και λιαστή ντομάτα – Delicious feta-tomato-parsley pesto cake!

Print Friendly
POST 152

Το αλμυρό κέικ είναι μια ωραία λύση για μπουφέ ή σνακ. Το σημερινό που σας προτείνω το έφτιαξα για μια συγκέντρωση φίλων και έγινε ανάρπαστο! Η προσθήκη της φέτας και της λιαστής ντομάτας δίνουν μια μεσογειακή νότα, ενώ η γεύση του πέστο απλά το απογειώνει! Σε μια στιγμή πειραματισμού αποφάσισα να αντικαταστήσω τον βασιλικό με μαϊντανό και το κουκουνάρι με καρύδι και ομολογώ ότι η γεύση με εξέπληξε! Οι φίλοι μου ξετρελάθηκαν πάντως και δεν έμεινε ούτε ψίχουλο!
Λαχταριστό αλμυρό κέικ με φέτα, πέστο μαϊντανού και λιαστή ντομάτα
Υλικά:
3 φλιτζάνια αλεύρι
1/2 φλιτζανιού λάδι
1 φλιτζάνι γιαούρτι
2κ.γ. baking powder
4 αυγά
5 λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες

2κ.σ. πέστο μαϊντανού

2,5 φλιτζάνια τρίμμα φέτας
παπαρουνόσπορος


Εκτέλεση:


Χτυπώ τα αυγά. Προσθέτω το λάδι και το γιαούρτι. Κατόπιν ρίχνω σταδιακά το αλεύρι και το baking powder. Όταν όλα τα υλικά έχουν ενσωματωθεί καλά, προσθέτω το πέστο μαϊντανού. (χρησιμοποίησα τα ίδια υλικά όπως για το κλασικό πέστο, δηλ. λάδι, πεκορίνο, σκόρδο, μόνο που αντικατέστησα τον βασιλικό με μαϊντανό και το κουκουνάρι με καρύδι.Το αποτέλεσμα ήταν συγκλονιστικό!) Τέλος ρίχνω τη φετούλα και τις ντομάτες. Βουτυρώνω μια μεγάλη στενόμακρη φόρμα για κέικ, την πασπαλίζω με λίγο αλεύρι και αδειάζω μέσα το μείγμα. Πασπαλίζω με τον παπαρουνόσπορο. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους  180C  περίπου για 50 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα βουτηγμένη στο κέικ! Αφήνω να κρυώσει και μετά απολαμβάνω τους κόπους μου!!!
Λαχταριστό αλμυρό κέικ με φέτα, πέστο μαϊντανού και λιαστή ντομάτα



I love savory cakes. They are a perfect snack or appetiser! I improvised this one  a few days ago when my friends gathered at my place and were all thrilled by this delicious cake! The use of feta and sun dried tomatoes give a mediterranean taste and the addition of pesto makes it really irresistible! The pesto I used is a bit different from the typical pesto genovese because it contains parsley instead of basil and walnuts instead of pine nuts! It was really scrumptious! Needless to say the cake was devoured in a few minutes!

Λαχταριστό αλμυρό κέικ με φέτα, πέστο μαϊντανού και λιαστή ντομάτα Ingredients:
3 cups flour
1/2 cup oil
1 cup greek yogurt
2tsp baking powder
4 eggs
5 sun dried tomatoes, finely chopped
2 Tbsp parsley pesto
2,5 cups feta crumbs
poppy seeds

Directions:
Beat eggs. Add oil and yogurt. Then add gradually flour ad baking powder until well combined. Then add parsley pesto and mix. (for the parsley pesto I used the typical pesto ingredients, that is garlic, pecorino, olive oil, but I replaced pine nuts with walnuts and basil with parsley. The result was amazing!)Finally add sun dried tomatoes and feta crumbs. Grease with butter and dust flour a big cake tin. Empty the mixture inside and sprinkle with poppy seeds. Bake in preheated oven at 180C for about 50 minutes or until a toothpick inserted  in the middle of the cake comes out clean. Set aside to cool. Serve and enjoy!

Λαχταριστό αλμυρό κέικ με φέτα, πέστο μαϊντανού και λιαστή ντομάτα

48 Comment

  1. εξαιρετικη νοστιμια,φτιαχνω κι εγω ένα παρόμοιο με αμυγδαλα αντι πεστο και βρισκω πωςμαζί με τη λιαστη ντοματα και τη φετα, πανε ιδανικα στο κεικ

  2. Αφράτο και δελεαστικό σνακ. Το πέστο αλλά και ο παπαρουνόσπορος του δίνουν έξτρα γεύση!
    Ευχαριστούμε για την ιδέα, δεν μένει παρά να τη δοκιμάσουμε…

    Καλό απόγευμα!

  3. OMG Lenia, questa è una meravigliosa preparazione da picnic per queste prime giornate di primavera. Oggi che è uscito il sole, vorrei avere un cestino, qualche fettina di questo cake e una bella coperta per sdraiarmi su un prato. Bravissima. Un abbraccio, Pat