Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ταχίνι μαζί με το ρούμι, το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε την κουβερτούρα, αφού προηγουμένως την έχουμε λιώσει σε μπεν μαρί. Στο τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε το μείγμα σε μία φόρμα λαδωμένη και ζαχαρωμένη. Πασπαλίζουμε και την επιφάνεια με ζάχαρη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 20-30 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος της φόρμας. Διατηρείται εκτός ψυγείου και αν θέλουμε μπορούμε να ζεσταίνουμε ελαφρώς το κάθε κομμάτι που πρόκειται να σερβίρουμε.
Today we are making a delicious, moist cake with tahini, scented with rum and orange. I always make it during Lent and it is a big hit! Tahini is a paste of ground sesame seeds used in North Arican, Greek, Turkish and Middle Eastern cuisine. It is served as a dip on its own or as a major component of hummus and halva. (wikipedia). In Greece we also use it as a spread on bread either alone or topped with honey. It is packed with nutrients and therefore really healthy! Try this tasteful cake along with a glass of cold milk or topped with vanilla ice cream and I bet you will enjoy it as much as we did! (recipe by Parliaros)
Directions:
In a bowl combine tahini with rum, orange juice and sugar. Add dark chocolate (which you have already melted over a bain marie). In the end add flour and baking powder. Stir well and empty the mixture in a greased and sprinkled with sugar baking tin. Sprinkle the surface of the cake with sugar too and bake in preheated oven to180ºC for 20-30 minutes depending on the size of the baking tin. Allow to cool before serving. Keep out of the fridge. It is nice to warm slightly the slice before serving.
Che bella e originale questa torta!! Non sapevo assolutamente che si potesse usare la tahini anche in preparazioni dolci! e poi i liquori nei dolci mi piacciono tantissimo, la proverò sicuramente: deve essere buonissima!
brava Lenia, complimenti davvero, è proprio una bellissima ricetta!
un bacione grandissimo
Mi sembra una torta buona, soffice.Brava!!!
Interesting cake with tahini.I’ve never added tahini to a cake. I like it. Besos.
Ciao carissima. Una torta magnifica. Sembra un fondent e mi fa venire una voglia incredibile di provarla. Adoro i dolci con consistenza umida e cremosa al centro. Solo che adesso dovrei guardarli solo da lontano cercando di ricordarmi che fra poco dovrò infilarmi il costume (aiuto!). Ti abbraccio Lenia bella! Pat
Buonissima questa torta. Una vera squisitezza. Me la mangerei tutta!
νόστιμο που φαίνεται!!!
This sounds delicious and interesting! Have a great day!
What a great way to start the day!
Καλημέρα!!!Φαίνεται καταπληκτικό, κρατώ τη συνταγή!!!
Φιλιά!!!
και εγω το εφιαξα πριν καπου 2 μηνες. πολυ ομορφο.
καλη σου μερα
ειρηνη
Che bella! E chissà che buonaaaa!! ^_^
questa torta e’ golosa!!! e la cioccolata e’ buonissima!!! baci
Αν και δεν συμπαθώ ιδιαίτερα το ταχίνι, το κεκάκι φαίνεται ζουμερό και νόστιμο!
Και με την υπογραφή του Παρλιάρου, σίγουρα θα αξίζει!
Φιλιά!
Oh, divine! I love tahini and it cakes it is just wonderful.
Cheers,
Rosa
Πολύ ωραία ιδέα, φαντάζομαι και πόσο αρωματικό θα είναι!!!
mjamjam!!! die sieht ja so richtig LECKER aus! 😀
Liebe Grüße zu dir,
Sarah Maria
Molto interessante, ho trovato un negozio dove vendono la pasta di sesamo, finalmente…ora so anche che cosa farne!! slurp
Une vraie tuerie ce joli gâteau;) Bon mardi!!xxx
Chocolate and tahini, it looks like a great great combination. I have to try this, Have a nice day!
Το έχω φτιάξει αυτό το νηστίσιμο κέικ του Παρλιάρου, είναι όντως μαλακό και νόστιμο αλλά παραφαίνεται το ρούμι, ακόμα και για μένα που μου αρέσουν τα “μεθυσμένα”! 🙂
Νομίζω πως αν βάλουμε λιγότερο ρούμι και περισσότερο χυμό πορτοκαλιού θα βγαίνει καλύτερο -γνώμη μου πάντα!
Φιλιά, καλό μεσημέρι!
Δεν έχω φτιάξει ποτέ κεικ με ταχίνι, αλλά φαίνεται νοστιμότατο!!
Φιλιά πολλά.
To cake αυτό έχει τα υλικά που λατρεύω σοκολάτα και ταχίνι!!!Θα το φτιάξω σύντομα!!!ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ!!!
La tahini in una torta?!?!? Sono curiosissima ^_^ L’aspetto è proprio goloso. Un bacione
Είναι πράγματι πολύ ωραίο κεκάκι Manousina μου!
Το φτιάχνω κι εγώ στη νηστεία και του αλλάζουμε τα φώτα!
Φιλάκια!
It looks pretty and delicious.
Μμμμ υπέροχη ιδέα για νηστείες!
I had this recipe pending of reading since I´ve read ¨tahini¨ in a chocolate cake, it must be an incredible texture and wonderful taste. Hugs!
Αγαπημένο νηστίσιμο κέικ! Καλύτερο από πολλά αρτύσιμα!
Ce gâteau doit avoir une texture très moelleuse.
A tester très vite.
J’ai regardé la vidéo aussi. Je ne comprends pas la langue mais la présentation était très claire.
A très bientôt
I’d never think to use tahini in cake, it looks fabulous! Have a great week!
Non ho mai usato la tahini in una torta, dev’essere deliziosa!Ciao
une combinaison qui doit être délicieuse ça donne très envie
bonne journée
This really does sound lovely. It would be perfect with a cup of tea or espresso. Have a wonderful day.Blessings…Mary
Lenia look and sounds really nice!and original!
oh this looks so good – i love that you tahini in the cake – I can just imagine how great it tastes!
Mary xoxo
ma che torta goduriosaaaaaa
Dear Lenia, This cake looks like a wonderful treat…I would love a slice! I sure it is just delightful! I hope you are well my friend. Blessings to you, your friend, Catherine xo
Ciao lenia grazie per la visita e complimenti per il tuo dolce
deve essere una vera delizia , ciao
una magnifica torta al cioccolato
ένα υπέροχο κέικ σοκολάτας
ciao Lenia, mai sentita una torta col tahin; per me è una novità! L’ho segnata subito e la proverò, mi incuriosisce molto! Un abbraccio
Caspita che torta! Squisita! Mi ispira tantissimo…
Un abbraccio.
woooww..de chococlate una delicia muy exquisita me llevo un trozo,abrazo0s y abrazos.
Lenia, this looks wonderful and sounds delicious. You can’t ask for more than that :-). My family would love this treat. Have a wonderful day. Blessings…Mary
deve essere buonissima, passa un felice weekend!
i think i;ve havent come across cakes using tahini …this is new to me, thanks for sharing! it’s interesting to know! Have a happy weekend!
com’è invitante questo dolce!complimenti!
Something new for me – I’ve never used tahini except in hummus. Never thought of using it in sweet recipes but it makes sense, sort of like peanut butter! Thanks this looks wonderful !
stupenda questa cake. La vorrei per le mie colazioni 😉 Baci!
300 grams of sesame past! wow the cake must have tasted divine!
i’d be interested to taste a tahini cake, sounds a bit strange!
Oh my goodness…. can I please have a slice to go with my coffee!