Όσπρια: μια τροφή τόσο νόστιμη και θρεπτική! Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να τα τρώμε σαν σούπα. Αποτελούν όμως μια εξαιρετική βάση για σαλάτα. Βρασμένα al dente, αναμεμειγμένα με ό,τι τραβάει η όρεξή σας, μπορούν να μεταμορφωθούν σε ένα υπέροχο πιάτο σαν αυτό που σας προτείνω σήμερα! Μπορεί να σερβιριστεί και ως σαλάτα και ως κυρίως. Ο συνδυασμός οσπρίου και δημητριακού είναι άκρως θρεπτικός, γιατί μας δίνει πρωτεΐνη ισάξια με το κρέας, όπως σας έχω ξαναπεί. Η προσθήκη των μυρωδικών κάνει το πιάτο αρωματικό.Αυτή η Σαλάτα με πλιγούρι και ρεβύθια διατηρείται ωραιότατα στο ψυγείο για 3 μέρες.
Υλικά:
4 φλιτζ. βρασμένα ρεβύθια
1 φλιτζ. πλιγούρι
2 φλιτζ. ζωμός λαχανικών
1 κρεμμύδι
δεντρολίβανο
μαντζουράνα
ρίγανη
4 κ.σ. ελαιόλαδο
χυμός 1 λεμονιού
αλάτι κ πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βάζω το νερό με τον κύβο και όταν βράσει, ρίχνω το πλιγούρι, το κρεμμύδι, τη μαντζουράνα και το δεντρολίβανο.Αποσύρω από τη φωτιά όταν το πλιγούρι έχει απορροφήσει όλο το νερό. Σε μια πιατέλα βάζω τα βρασμένα ρεβύθια, το πληγούρι, λίγο ωμό κρεμμύδι (προαιρετικά) και πασπαλίζω με τη ρίγανη και το πιπέρι. Ανακατεύω καλά. Σε μπωλάκι χτυπώ το λεμόνι με το λάδι και περιχύνω τη σαλάτα. Τη δεύτερη φορά που το έφτιαξα, έβαλα και 1 κ.σ. δυνατή μουστάρδα στη σάλτσα κι έγινε εξαιρετικό. Καλή σας όρεξη!
I am a big fan of legumes! They are so tasty and healthy! They can be used in so many different ways!In Greece the most common way is to make soups with them. But I think that they are ideal for salads too. This recipe is really packed with nutrients:chickpeas (legume)+bulgur (cereal)=great source of protein! Herbs make this frugal dish fragrant.You can have it as a salad or as a main.
Take care, my dear friends!
Ingredients:
4 cups chickpeas, cooked
1 cup bulgur
2 cups vegetable stock
1 onion, chopped
rosemary
oregano
marjoram
4 Tbsp olive oil
juice of 1 lemon
salt and pepper
Directions:
In a pot bring vegetable stoc to a boil and add bulgur, onion, rosemary and marjoram. When bulgur absorbs all liquid, remove from heat. On a plate combine cooked chickpeas, bulgur, some extra raw onion slices (optional) and sprinkle with oregano and pepper. Mix well. Whisk olive oil with lemon juice and pour over salad. The second time I made it, I added mustard and it was wonderful! Buon appetito!
Μου άνοιξες την όρεξη κανονικά και με το νόμο!
I’m a big fan of legumes too! This salad sounds delicious! Take care!
Το φαγητό του φτωχού, μα τόσο πλούσιο σε οφέλη!
buoni e sani, adoro i ceci! Buona settimana…
che bella ricetta! adoro i legumi penso proprio che la farò!
avevo anch’io un blog di cucina “Pasticci in cucina”, all’epoca eri mia follower, adesso ne ho un altro, ti lascio il link se vuoi dare un’occhiata
backpacktravelgirl.blogspot.it
ciao ciao