Μετά τα πανεύκολα μπισκοτάκια της αδερφής μου ας περάσουμε σε μια πιο χρονοβόρα αλλά πεντανόστιμη παρασκευή! Μπισκότα με κανέλα και ζάχαρη, παραδοσιακή ιταλική συνταγή! Με το που τα έφτιαξα, εξαφανίστηκαν και ομολογώ ότι ήταν από τα πιο εύγευστα μπισκότα που έχω φάει και φυσικά θα τα ξαναφτιάξω!
Τα μπισκότα ή πιο σωστά τα μπισκότα του Πράτο είναι ένα σνακ διπλοφουρνιστό που έλκει την καταγωγή του από την ομώνυμη πόλη της Ιταλίας. Είναι μακρόστενα με αμύγδαλο, στεγνά και τραγανιστά. Όταν βγαίνει το μπαστούνι της ζύμης από τον φούρνο, όσο ακόμα είναι ζεστό, κόβεται σε φέτες και ξαναφουρνίζονται. Σε αυτή την τεχνική οφείλουν την τραγανή τους υφή και μπορούν μάλιστα να διατηρηθούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Για αυτόν το λόγο ήταν πολύ δημοφιλή στους πολεμιστές και τους ταξιδιώτες! Το όνομά τους πάντως μαρτυρεί τον τρόπο παρασκευής τους, αφού biscoctus στα λατινικά σημαίνει ο διπλοψημένος!(wikipedia)
Υλικά:
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1½ κ.γ. κανέλα (εγώ έβαλα 2 κσ κανέλα)
1 κγ baking powder (δεν είχα δεν έβαλα)
¼ κγ αλάτι
1 φλ ζάχαρη
6 κσ ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 μεγάλο αυγό και 1 μεγάλος κρόκος
1 κγ εκχυλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίτσες
Για την επικάλυψη:
1 κγ κανέλα (έβαλα 2κγ)
1 μεγάλο αυγό ελαφρά χτυπημένο
Χωρίζω την ζύμη στα δύο και φτιάχνω δυο μπαστουνάκια που τα τοποθετώ στην λαδόκολλα Χτυπάω το αυγό και αλοίφω τα μπαστουνάκια. Ψήνω μέχρι να χρυσίσουν και να σφίξουν περίπου για 50λεπτά. Αφήνω να κρυώσουν πάνω στη λαδόκολλα. Διατηρώ τη θερμοκρασία του φούρνου.
Ανακατεύω 3 κ.σ. ζάχαρη με 1 κ.σ. κανέλα σε ένα μικρό μπωλ. Με ένα κοφτερό μαχαίρι (πριονωτό) κόβω σε φέτες. Τοποθετώ τα μπισκότα, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Πασπαλίζω κάθε μπισκότο με 1/4 κ.γ. κανελοζάχαρη . Ψήνω ώσπου να ροδίσουν ελαφρά για περίπου 20λεπτά. Φυλάσσονται αεροστεγώς. Πηγή: epicurious.com
After my sister’s super easy cookies it is my turn to bake!I recently made the most delicious cookies I have ever eaten! Actually they are biscotti, not cookies. They vanished in a few hours! Everybody loved them and I am defiitely going to make them again.
Βiscotti, more correctly known as biscotti di Prato are twice-baked biscuits originating in the Italian city of Prato. The biscuits are oblong-shaped almond biscuits, made dry and crunchy through cutting the loaf of dough while still hot and fresh from baking in the oven. The word originates from the medieval Latin word biscoctus, meaning “twice-cooked/baked.” It defined oven baked goods that were baked twice, so they were very dry and could be stored for long periods of time. Pliny the Elder boasted that such goods would be edible for centuries. Such nonperishable food was particularly useful during journeys and wars, and twice baked breads were a staple food of the Roman Legions.(wikipedia)
Ingredients:
For the dough:
2 cups all-purpose flour
1½ tsp. ground cinnamon (2tbsp)
1 tsp. baking powder
¼ tsp. salt
1 cup sugar
6 tbsp. unsalted butter, at room temperature
1 large egg plus 1 large egg yolk
1 tsp. vanilla extract
For the topping:
¼ cup sugar
1 tsp. ground cinnamon (2tsp)
1 large egg, lightly beaten
Divide the dough into two halves. Shape each half into a log 9 inches long by 1½ inches wide on the prepared baking sheet, spacing the logs at least 3-4 inches apart. In a small bowl, combine the sugar and cinnamon for the topping and stir to blend well. Lightly brush the tops of the logs with the beaten egg, and sprinkle generously with some of the cinnamon sugar mixture.
I love this kind of biscuits, never made them with cinnamon, I must try!
Ciao bella!
Alessandra
Μανουσίνα μου και εγώ λατρεύω τα μπισκότι και δικά σου φαίνονται είναιι πολύ καλοφτιαγμένα !!!!
η συνταγή μπαινει στα υπ’οψιν !!!
σε φιλώ πολύ πολύ και καλό σ/κ
Μέχρι εδώ μοσχομύρισαν Μανουσίνα! Καλημέρα!
Πολύ ωραία και μοσχομυρωδάτα! Η κανέλα μου αρέσει πολύ!
Μου αρέσουν πολύ αυτά τα “παξιμαδένια” μπισκότα και ειδικά κάποια με γλυκάνισο που έβρισκα σε ένα φούρνο παλιότερα τα τσάκιζα μαζί με ελληνικό καφέ!
Τα καλύτερα είναι τα σπιτικά ασφαλώς, τα δικά σου τα κανελένια είναι ό,τι πρέπει για “βουτιές”! 🙂
Διπλοφουρνιστά και κανελένια!!
Ακούγονται σωστός πειρασμός!
Φιλάκια!
Πραγματικά ακαταμάχητα, μυρωδάτα και γευστικότατα σίγουρα!
Cantucci sienesi!! los adoro!! 😉
Oh, how I would love one, well maybe two or three of these delicious looking biscotti with my morning coffee. It would definitely start the day off on a wonderful note!
Ωραιότατα τα μπισκότα σου. Μοσχομύρισε ο τόπος.
Μπράβο για τη συνταγή.
Φιλιά
Μ’ αρέσει πολύ η κανέλα και απ’ ότι βλέπω δεν την τσιγκουνεύτηκες καθόλου! 🙂
Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που αναφέρεις στον πρόλογό σου!
Φιλιά πολλά καλό ΣΚ!
I love biscotti, yours do look irresistible! They look amazing.
Very interesting explanation of the origin of the word biscotti and delicious. Besos.
Che meraviglia adoro la cannella! Brava!
Πωπωπωπω και τρελαίνομαι για την κανέλα… η συνταγή, καταγράφτηκε…..
Καλό Σαβ/κο!!!
τελεια! γεια στα χερια σου!
ειρηνη
Μου άρεσαν πολύ τα διπλοφουρνιστά μπισκότα με την κανέλα, είναι για τον καφέ και το τσάι ό,τι πρέπει!!!
Conosco questi biscotti sono davvero buonissimi bravissima un abbraccio!!!
These sound delicious. I love biscotti with my coffee in the afternoon and this is a wonderful recipe. Thank you! Have a great day. Blessings…Mary
Squisiti, un abbraccio.
Πω πω biscotti! Μου αρέσουν πάααρα πολύ. Αλλά μια ερώτηση. Έχουν διαφορά από τα δικά μας γλυκά παξιμαδάκια;
Η γεύση της κανέλας είναι εκπληκτική, πρέπει να τα δοκιμάσω!
Καλό Σαββατοκύριακο!
Μάγδα μου, δεν έχει τύχει να φάω ποτέ παξιμαδάκια κανέλλας γι’ αυτό όταν είδα αυτή την συνταγή σκέφτηκα αμέσως ότι πρέπει να την φτιάξω.Πιστεύω ότι και τα δικά μας παξιμάδια με τον ίδιο τρόπο θα ψήνονται και απλά θα υπάρχει κάποια διαφορά στα υλικά. Αν κάποιος ξέρει κάτι παραπάνω, ας μας πει!
Φιλιά
ciao Lena,
sono bellissimi e very good!!
Bravissima!!
A presto le 4 apine
i can imagine how aromatic these biscottis are, irresistible! Happy weekend!
These really sound delicious and they will be wonderful with my afternoon coffee. You always have such nice recipes. It is a pleasure to visit here. I hope you have a great day. Blessings…Mary
sono veramente irresistibili questi biscotti Lenia, passa un felice weekend, un abbraccio….
ti sono venuti uno spettacolo complimenti
Ottimi questi biscotti hai delle bellissime ricette molto golose. Ti seguo molto volentieri.
Buonissimi!! Ottimi con un vino passito o il vin santo toscano!
what a fantastic recipe…
I love your stunning blog.
Dear Lenia, What a delicious biscotti, perfecto!! Blessings my dear, Catherine xoxo
i dolci alla cannella sono qualcosa di fantastico,troppo buoni!
biscotti..αχ τελεια!!!