Καλημερούδια, αγαπημένοι μου φίλοι και φίλες! Πριν λίγες μέρες σκεφτήκαμε με τον Κωστάκη να φτιάξουμε ένα κέικ εμπνευσμένο από την ζακυνθινή κουλούρα. Το ζητούμενο δηλ θα ήταν να γίνει ένα πλούσιο αρωματικό κέικ με βασικά υλικά της κουλούρας (σταφίδες, καρύδια, κρασί, ξύσμα πορτοκαλιού, γλυκάνισος, κανελογαρύφαλλο). Το φτιάξαμε δύο φορές: την πρώτη με σόδα, αλλά άφηνε επίγευση και δεν μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι, και την δεύτερη φορά με baking powder και μας άρεσε περισσότερο. Είναι ένα πολύ πλούσιο κέικ, αφράτο και πεντανόστιμο. Η υφή του λόγω της σταφίδας και των καρυδιών δεν είναι συμπαγής, όπως είναι αναμενόμενο. Αν το θέλετε πιο σφιχτό, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητά τους. Το όνομα “ζακυνθινό κέικ” προέκυψε λοιπόν από την ομοιότητά του με την κουλούρα, αλλά και τα ζακυνθινά παξιμάδια!
Αυτά για σήμερα! Σας εύχομαι μια υπέροχη εβδομάδα! Φιλιά πολλά! Μουάτς!
Υλικά για τσέρκι διαμέτρου 24 cm:
420 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
190 γρ. ζάχαρη
100 γρ. κόκκινο κρασί
200 γρ. γάλα σόγιας
80 γρ. ηλιέλαιο
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
2,5 κ.γ. baking powder
2 κ.γ. κανέλα
από 1 κ.γ. γαρίφαλο και γλυκάνισο
70 γρ. σταφίδα ξανθή
70 γρ. σταφίδα μαύρη
50 γρ. καρύδι, χοντροκοπανισμένο
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύω το αλεύρι με το baking powder και τα μπαχαρικά. Σε άλλο μπολ χτυπώ καλά το γάλα με το λάδι, τη ζάχαρη, το κρασί και το ξύσμα. Στο μείγμα των υγρών προσθέτω σταδιακά τα στερεά σιγά σιγά. Ανακατεύω αρχικά με σύρμα και μετά με μαρίζ. Στο τέλος προσθέτω τα καρύδια και τις σταφίδες κι ανακατεύω καλά. Αδειάζω το μείγμα σε τσέρκι στρωμένο με λαδόκολλα, του οποίου τα τοιχώματα έχω αλείψει με λάδι. Ισιώνω με μια μαρίζ. Ψήνω σε φούρνο προθερμασμένο στους 180C αντιστάσεις για 45-50 λεπτά. Βγάζω από τον φούρνο και περιμένω να κρυώσει καλά για να κόψω. Προαιρετικά, όταν κρυώσει, πασπαλίζω με λίγη άχνη. Καλοφάγωτο!