Τα Χριστούγεννα τα αγαπάω ιδιαίτερα! Από μικρό παιδί ήταν η αγαπημένη μου γιορτή! Θαλπωρίτσα στο αναμμένο τζάκι, κάλαντα, μουσικές, κατάνυξη, γλυκά, στολίδια, Και τώρα που έχουμε και τον πρίγκηπά μας είναι ακόμα ωραιότερα! Μου είχατε ζητήσει πέρσι συνταγή για vegan βασιλόπιτα κι έτσι το περασμένο Σάββατο μπήκαμε στην κουζίνα με τον Κωστή για να την φτιάξουμε. Αφού καταλήξαμε στα υλικά, ξύπνησε ο Δημητράκης κι ο σύζυγος αποφάσισε να αρχίσει την εκτέλεση εν τη απουσία μου! Κάτι μου λέει ότι θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη και να μου κλέψει τη δόξα! Χαχαχα! Μην σας τα πολυλογώ, εγώ ασχολήθηκα με το παιδί, ο Κωστής με το γλυκό και το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο! Σας παρουσιάζουμε λοιπόν μια αφράτη, πεντανόστιμη, νηστίσιμη βασιλόπιτα, ελαφριά χωρίς αυγά και βούτυρο. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με ζάχαρη καρύδας και το αλεύρι με το αντίστοιχο ολικής που φουσκώνει μόνο του. Για να είμαι ειλικρινής προτίμησα να μην χρησιμοποιήσω τα παραπάνω για να είναι πιο φωτογραφίσιμη η vegan βασιλόπιτα μας! Βίτσια μιας food blogger, το ομολογώ! Πάντως ήταν πιο νόστιμη από αυτή την παλιά βασιλόπιτα που υπάρχει στο μπλογκ!
Σας φιλώ γλυκά και σας εύχομαι μια υπέροχη εβδομάδα! Μουάτς!
Υλικά για ταψί διαμέτρου 24 cm:
450 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
100 γρ. χυμός πορτοκαλιού
200 γρ. (φυτικό) γάλα
80 γρ. ηλιέλαιο
280 γρ. ζάχαρη
60 γρ. καρύδι, χοντροαλεσμένο
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
2 βανίλιες
1 1/2 κ.γ. σόδα
Για τη διακόσμηση: λίγη άχνη κ ξύσμα σοκολάτας
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ χτυπώ το λάδι με το γάλα, το ξύσμα, τις βανίλιες και τη ζάχαρη. Κατόπιν ρίχνω τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύω ώσπου να αφρίσει. Ρίχνω αυτό το μείγμα στο μείγμα του λαδιού κι ανακατεύω. Προσθέτω σταδιακά και το αλεύρι. Στο τέλος ενσωματώνω και το καρύδι. Αδειάζω το μείγμα στο λαδωμένο ταψί. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 45-50 λεπτά. Βγάζω από τον φούρνο κι όταν κρυώσει, πασπαλίζω με την άχνη και διακοσμώ με τα ξύσματα σοκολάτας. Καλή σας απόλαυση!
(Σημ. μπορείτε να προσθέσετε ένα σφηνάκι κονιάκ στο μείγμα των υγρών υλικών για άρωμα)
Ενημέρωση! Φέτος (31/12/2020) κάναμε μια τσαχπινιά στην βασιλόπιτά μας! Προσθέσαμε 40 γρ. σταγόνες σοκολάτας στο μείγμα και την καλύψαμε με μια σοκολατένια γκανάς. Απογειώθηκε πραγματικά! Την γκανάς την κάναμε αφού ζεστάναμε 200ml κρέμα σόγιας και μετά ρίξαμε μέσα 170 γρ. κομματιασμένη σοκολάτα. Ανακατέψαμε, η σοκολάτα έλιωσε, ενώθηκαν τα υλικά και περιχύσαμε την βασιλόπιτα με την σοκόλαση! Η πρώτη έκδοση είναι για τους συνετούς και εγκρατείς, η δεύτερη για τους άφρονες και ασυγκράτητους! Και του χρόνου με υγεία!
Καλημέρα
Χρησιμοποιώ στεβια . Πως μπορώ να αντικαταστήσω την ζάχαρη με αυτη αλλά να γίνει αφράτο το μίγμα μου. Συνήθως μου γίνεται λαστιχωτο
Βασιλικούλα μου, τη στέβια την έχω χρησιμοποιήσει μόνο σε γλυκά χωρίς ψήσιμο (μους, cheesecake) κ δεν έχω γνωμη για τη συμπεριφορά της στο ψήσιμο!
Φιλάκια πολλά!!!
Καλημέρα θα ήθελα να ρωτήσω μπορούμε να αντικαταστισουμε το γάλα με κάτι άλλο?Λόγω αλλεργίας και στα φυτικά και στην σόγια. Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Αν είσαι vegan κ δεν πίνεις ζωικό γάλα, μπορείς να το αντικαταστήσεις με χυμό πορτοκαλιού (απλά θα είναι πιο έντονη η πορτοκαλένια γεύση) ή νερό.
Φιλάκια πολλά!!!
Μπερδευτηκα λιγο.χωρισ ζαχαρη κ αλευρι πως?γτ ηδη εχω κανει τα ωμοφαγικα μελομακαρονα κ εχουν τρελαθει
Παναγιώτα μου, η βασιλόπιτα δεν έχει αυγα και βούτυρο! Ζάχαρη κι αλεύρι έχει. Σου προτείνω να την φτιάξεις! Είναι υπέροχη!
Πολλά φιλιά!!!
Χρόνια Πολλά!!! Αν βάλουμε αλεύρι βρώμης ή αμυγδάλου λέτε να πρέπει να αλλάξουμε κάτι στις αναλογίες?
Πιθανόν. Δεν μπορώ να ξέρω την ακριβή ποσότητα. Βλέποντας κ κάνοντας! Χρόνια πολλά και φωτεινά, κοριτσάκι μου γλυκό!!!
Έκανα την συνταγή με γάλα βρώμης (1:1 αντικατάσταση) και βγήκε μια χαρά.
Καλημερα! Χρονια σας πολλα! Θα φουσκωσει αν θα βαλω κανονικο λευκο αλευρι μαζι με μπεικιν πουντερ;
Εικάζω ότι αφού θα βάλεις απλό αλεύρι, αν βάλεις 1 φακελάκι baking θα είναι εντάξει. Με επιφύλαξη στο λέω, Γιατί δεν το έχω κάνει. Θα βγάλεις όμως τη σόδα. Χρόνια Πολλά!!!
δηλαδη τα 200 γρ. γαλα μπορουμε να τα αντικαταστησουμε με 200 γρ. νερο?
Ναι, Ερη μου. Μπορείς λογικά! Καλή επιτυχία κ Χρόνια Πολλά !!!
ευχαριστω πολυ!!! καλη χρονια!!! <3
Καλησπέρα!!! Αντί γιατί για ζάχαρη μπορώ να βάλω μέλι;;; Φλκ πολλά!!!
Κορίνα μου, Ναι, αλλά θα πρέπει να αλλάξεις τις αναλογίες με το αλεύρι γιατί θα έχεις αντικαταστήσει ένα στερεό υλικό με ένα υγρό. Φιλάκια πολλά!!!
Ευχαριστώ πολύ!!! Καλημέρα!!!!
Ευχαριστουμε θα δοκιμασουμε την συνταγη σας
Καλο κι ευτυχισμενο 2019
Περιμένω εντυπώσεις! Φιλάκια πολλά κ Καλή χρονιά!!!
Αν παραλείψω τα καρύδια (είμαστε ειδική κατηγορία-ας την ονομάσουμε vegan plus), απλα να προσθέσω λίγο αλεύρι; Ευχαριστώ προκαταβολικά και καλή Πρωτοχρονιά!!
Δεν χρειάζεται να βάλεις Κάτι αλλο. Παράλειψέ τα! Φιλάκια πολλά κ καλή χρονιά!!!
Αντι για γαλα καρυδας μπορω ν χρησιμοποιησω γαλα καρυδας κονσερβα ;
Χριστίνα μου, στη συνταγή χρησιμοποιώ συνήθως γάλα σόγιας ή βρώμης ή αμυγδάλου. Το καρύδας δεν θα το συνιστούσα ούτε στη χάρτινη όυτε στη τσίγκινη συσκευασία. Χρόνια πολλά!!!!!
Μόλις την έφτιαξα! Έβαλα ζάχαρη καρύδας και λίγες σταφίδες μέσα ☺️ είναι πολύ νόστιμη!
Δοκίμασα ένα κομματάκι δεν άντεξα
Σε νιώθω! Μιλάς στην αρχιλιχούδω των food blogger! Χαχαχα!
Και του χρόνου με υγεία, αγαπημένη μου! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε!
ΣΕ γλυκοφιλώ!
Zαχαρη καρυδας σε ιση ποσοτητα με την κανονικη??
Ναι! Δεν έχω χρησιμοποιήσει εγώ, αλλά μια αναγνώστρια μου είπε ότι έβαλε. Χρόνια πολλα!
Σε ίση ποσότητα είναι μια χαρά ναι. Εγώ έβαλα λιγότερη ζάχαρη καρύδας, γιατί δεν τη θέλω πολύ γλυκιά, μην ξεχνάς ότι και από πάνω θα βάλεις ζάχαρη άχνη ή (εγώ έβαλα) αλεύρι καρύδας που και αυτό είναι γλυκό. ☺️
Καλή χρονιά!
Η βασιλόπιτα είναι φανταστική! Απίστευτη γεύση χωρίς περιττές θερμίδες! Εγώ έβαλα 100γρ. ζαχαρη κρυσταλλική και 200γρ.
καρυδας…και μας άρεσε πολύ πολύ!!!!
Ένα χαρούμενο και φωτεινό 2020 εύχομαι απο καρδιάς για όλον τον κόσμο!!Και με πολλή έμπνευση!!!
Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε, αγαπημένη μου! Χρόνια πολλά, φωτεινά και πολύ νόστιμα! Σε γλυκοφιλώ!!!
Καλησπέρα αν χρησιμοποιήσω αντί για ζάχαρη χουρμάδες που θα τους μαλακώσω μουλιαζοντας τους σε ζεστό νερό και έπειτα τους χτυπήσω μαζί με το γάλα στο μπλεντερ θα βγει το ίδιο πιστευετε ή να προσθέσω παραπάνω αλεύρι? Επίσης πήρα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του αλλά χωρίς γλουτένη, θα χρειαστεί μικρότερος χρόνος ψησίματος τι λέτε?
Σοφία μου, δεν μπορώ να ξέρω πώς θα συμπεριφερθεί το αλεύρι και αν οι αναλογίες θα είναι οι ίδιες. Ίσως να χρειαστεί περισσότερο αλεύρι…
Όσο για τους χουρμάδες, αλλάζει άρδην η συνταγή, αφού αντικαθιστάς ζάχαρη με υλικό διαφορετικής υφής.
Η συνταγή πάντως ως έχει είναι από τις πιο πετυχημένες στο μπλογκ.
Φιλιά πολλά και καλές γιορτές!
Καλώς, θα κάνω μια δοκιμή και θα δείξει σ’ευχαριστω! Καλές γιορτές να έχουμε!
καλησπερα κ χρονια πολλά!
Αντί για καρύδι μπορώ να βάλω για παράδειγμα μαύρη σταφιδα? η θα αλλαξει κάτι στη συσταση της?
Χρόνια πολλά, αγαπημένη μου! Ναι, μπορείς να βάλεις 50 γρ. σταφίδες, όχι περισσότερες όμως.
Φιλιά πολλά!
Γεια σου και χρόνια πολλά! Μία διευκρίνιση θα ήθελα αν έχεις την καλοσύνη: χρησιμοποιείς μίξερ για αυτή τη συνταγή;
Μαιρούλα μου, χρόνια πολλά και φωτεινά! Όχι, χωρίς μίξερ την κάνω και βγαίνει μια χαρά!
Πολλά φιλιά!!!!
Ευχαριστώ πολύ!
Καλησπέρα και χρονια πολλά. Ερώτηση: το κουταλάκι σόδας κοφτό η γεμάτο?
Και αν βάλω γάλα με γεύση βανίλια θα είναι καλύτερο? Πρέπει να βάλω λιγότερη ζάχαρη αν το κάνω αυτό?
Γεια σου, Χρήστο μου και χρόνια πολλά και φωτεινά! Η σόδα πρέπει να είναι ένα κουταλάκι γεμάτο, ούτε λειψό, ούτε να κάνει και βουναλάκι! Χαχαχα!
Το γάλα φαντάζομαι μπορείς να βάλεις και βανίλια, δεν θυμάμαι πόσο γλυκό είναι…Πάντως η βασιλόπιτα είναι ισορροπημένη, δεν είναι πολύ γλυκιά, οπότε δεν ξέρω αν πρέπει να αφαιρέσεις ζάχαρη (εκτός κι αν είναι πολύ γλυκό το γάλα)
Φιλιά πολλά από το νησί!
Καλησπέρα και χρόνια πολλά!
Για τι διαστάσεων φόρμα είναι η συνταγη ☺️;
Χρόνια πολλά, κοριτσάκι μου! όπως αναφέρω και στην συνταγή, είναι για ταψί διαμέτρου 24cm.
Φιλιά πολλά από το Τζάντε!
Α, συγγνωμη! Δεν το πρόσεξα!
Ευχαριστώ πολύ!
Δεν πειράζει καλέ! Φιλιά πολλά!!!!!
Χρόνια πολλά και χαρούμενα 🙂
Ήθελα να ρωτήσω τι γάλα είναι προτιμότερο να βάλω.σογιας ή αμυγδάλου; Επίσης,αν βάλω λίγο μαχλεπι, γαρύφαλλο και κονιάκ θα υπάρχει πρόβλημα;
Ευχαριστώ πολύ πολύ
Καλή Χρονιαααα ✌️✌️
Καλησπέρα και χρόνια πολλά, αγαπημένη μου! Προτιμώ το σόγιας. Στα μπαχαρικά βάλε αφού σου αρέσουν τα συγκεκριμένα. Κονιάκ βάζω κι εγώ λίγο, όπως γράφω στην συνταγή! Φιλιά πολλά
Το τσέρκι μου είναι 26 cm. Είναι οκ ή θέλει οπωσδήποτε 24;
Συγνώμη για το σπαμ αλλά τι να κάνω που θέλω να φτιάξω αυτή τη λαχταριστή Βασιλόπιτα
Θα σου βγει λίγο πιο λεπτή! Δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα.
Και του χρόνου με υγεία!
Βγηκε φανταστική! Αφράτη ! Μυρωδάτη! Απλά αντί για 280 εβαλα 200 γρ ζάχαρης. Ήταν σούπερ! Ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή!
Να είσαι καλά, Γεωργία μου! Και του χρόνου με υγεία!!
Έβαλα ζάχαρη και γάλα καρύδας, και αλεύρι ολικής.Η γεύση και η υφή ήταν τέλεια!
Μπράβο, κοριτσι γλυκό! Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε! Χρόνια πολλά!!!
Φοβερή! Πρόσθεσα 30gr drops μαύρης σοκολάτας και κράτησα όλα τα gr καρυδιού στη μισή δόση (βασιλόπιτα για 3x) και βγήκε τέλεια! Ευχαριστούμε για τη συνταγή!
Ναι, κι εγώ στην φετινή έβαλα σταγόνες σοκολάτες και βγήκε τέλεια! Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε! Και του χρόνου με υγεία!
Καλημέρα και καλή χρονιά!!Αν αντικαταστήσω ηλιελαιο με λάδι καρύδας λιωμένο είναι οκ?
Χρόνια πολλά, Σταύρο μου! Λογικά γίνεται, δεν το έχουμρ δοκιμάσει. Απλά αν δεν είναι άοσμο το λάδι σου, θα έχει γεύση καρύδα η βασιλόπιτα, αν δεν σε πειράζει!
Φιλιά πολλά από Ζάκυνθο!
Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια!! Συγχαρητήρια για το εξαιρετικο σάιτ σας!!Με έχει βοηθήσει πάρα πολύ!!Καλή χρονιά να έχετε!!Φιλιά από Κρήτη!!
Το φλουρί το βάζουμε στο τέλος αφού ψηθεί? Η μέσα στη ζύμη πριν ψηθεί?!
Νικόλα μου, χρόνια πολλά και χίλια συγγνώμη για την κατόπιν εορτής απάντηση. Το σωστό είναι να μπαίνει μετά το ψήσιμο το φλουρί για λόγους υγείας (να μην ψηθεί το αλουμινόχαρτο μέσα στην ζύμη)
Φιλιά πολλά και καλή χρονιά!
Καλή χρονιά! Έφτιαξα τη βασιλόπιτα, ήταν πραγματικά υπέροχη! Ήταν και το πρωινό μου για κάποιες μέρες μετά. Μια ερώτηση μόνο, στο μάσημα, φαινόταν σαν να είναι ελαφριά λασπωμένη. Τι να έφτιαξε; Μήπως ήθελε παραπάνω ψήσιμο; Την άφησα 50 λεπτά στους 180°C στις αντιστάσεις και έλεγξα-τρύπισα και με οδοντογλυφίδα πριν τη βγάλω και βγήκε καθαρή. Ή μήπως κάτι με τις αναλογίες δεν πήγε καλά;
Ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή!
Δημήτρη μου, καλή χρονιά! Οι αναλογίες είναι δοκιμασμένες άπειρες φορές, μιας και είναι από τις δημοφιλέστερες συνταγές στο μπλογκ. ίσως να ήθελε λίγο παραπάνω ψήσιμο, οι φούρνοι διαφέρουν!
Φιλιά πολλά και καλά μαγειρέματα!
Ναι, εντάξει, πολύ ωραία συνταγή, αλλά δεν γράφει πουθενά τα βασικά, όπως ότι, αν τη φτιάξεις 2 μέρες πριν την Πρωτοχρονιά, μυρίζει τόσο υπέροχα όλο το σπίτι και είναι τόσο γευστικά τα ψίχουλα που μένουν στη φόρμα, που μπορεί να δοκιμάσεις μια ακρούλα και μετά να μην προλάβει να δει ολόκληρη η βασιλόπιτα τη νέα χρονιά και να χρειαστεί να κάνεις και δεύτερη στις 31 το μεσημέρι . Την έφτιαξα χθες για 4η φορά, μου τη ζήτησε ο γιος μου για να την παίρνει στο σχολείο. Καταπληκτική συνταγή, τι άλλο να πω. ❤
Το πόσο χαίρομαι που την έχετε αγαπήσει τόσο, αγαπημένη μου!
Καλή χρονιά και καλά μαγειρέματα!!!
Καλησπέρα σας. Αντί για ηλιέλαιο μπορώ να το αντικαταστήσω με άλλο λάδι;
Ίσως με ένα πολύ ελαφρύ ελαιόλαδο. Το αποφεύγω το ελαιόλαδο στη ζαχαροπλαστική γιατι έχει βαριά επίγευση.
Εγινε υπεροχη! Ευχαριστώ πολυ για την συνταγή, Οι σταγονες σοκολατας και τα καρυδια της πανε πολυ οντως !Εγω απο πανω εβαλα ζάχαρη αχνη και κανελα γιαμμμ!
Καλη χρονιά!
Πολύ χαίρομαι που σας άρεσε! Καλή χρονιά με υγεία και κάθε καλό!!!
Γεια σας και καλή χρονιά με υγεία! Αυτή είναι η βασιλόπιτά μας πλέον! Θα ήθελα να τη φτιάξω για περίπου 20 άτομα, στο κλασσικό τετράγωνο ταψί του φούρνου. Πόσες φορές να πολλαπλασιάσω τα υλικά; Ευχαριστώ πολύ!
Καλή χρονιά, Αλίκη μου! Χαίρομαι πολύ που είχε σουξέ η βασιλόπιτα! Δεν την έχω φτιάξει τόσο μεγάλη, οπότε θα πρέπει να πειραματιστείς.
Φιλιά πολλά!!!!!