Καλημερούδια, γλυκά μου πλάσματα! Τα πράγματα δυστυχώς όλο και χειροτερεύουν στο νησί… Κάθε μέρα νέα κρούσματα και μάλιστα από σχολεία του νησιού. Ο φόβος και η ανησυχία επικρατούν για το τι μέλλει γενέσθαι…Πολλοί γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο αγωνιώντας για την όλη κατάσταση! Ας ελπίσουμε να βελτιωθούν τα πράγματα…Πριν μερικά χρόνια που λέτε τις ελιές δεν τις αγαπούσα καθόλου, καθώς μου ήταν παγερά αδιάφορες! Έλα όμως που οι γευστικοί μας κάλυκες αλλάζουν γούστα με την πάροδο του χρόνου και σήμερα μου αρέσουν ιδιαιτέρως! Το Μαρουλόνι (λατρεμένη μου φίλη και νονά του πρίγκηπά μας) έχει δικές τις ελιές από την ευλογημένη γη της Μεσσηνίας και μας προμηθεύει αρίστης ποιότητας ελιές Καλαμών. Τις βάζω σε σαλάτες, σάλτσες, συνοδεύουν πιάτα με όσπρια. Θέλοντας λοιπόν να τις αξιοποιήσω με έναν άλλο τρόπο τις έκανα vegan ταπενάντ. Αυτό είναι ένα άλειμμα από την Προβηγκία με βασικά υλικά την ελιά, την κάπαρη και την αντζούγια. Φυσικά στην δική μου εκδοχή απουσιάζει το ψάρι, στην θέση του έβαλα πιπεριά Φλωρίνης από βάζο. Είναι πραγματικά υπέροχο, μακράν καλύτερο από την πάστα ελιάς του εμπορίου! Φτιάξτε το, ψήστε ψωμάκι χωριάτικο και απλώστε μια γενναία ποσότητα και τσακίστε το! Απλά τέλειο!!! Ή φτιάξτε το ανοιχτό μεσογειακό σάντουιτς της τελευταίας φωτογραφίας και απολαύστε ένα υπέροχο και ελαφρύ σνακ!
Αν αγαπάτε τις ελιές, δοκιμάστε και αυτήν την υπέροχη ελιόπιτα! Φιλιά πολλά, αγαπημένοι μου φίλοι και φίλες! Να προσέχετε!
Υλικά για 1 βαζάκι:
130 γρ. ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι
115 γρ. μεγάλη ψητή πιπεριά
35 γρ. κάπαρη ξαλμυρισμένη
2 σκελίδες σκόρδο
7 γρ. μαϊντανός ρίγανη
1/2 κ.σ. χυμός λεμονιού
μια τσιμπιά αλάτι κ πιπέρι
Εκτέλεση:
Πολτοποιώ όλα τα υλικά στο μπλέντερ. Μεταφέρω σε βαζάκι. Καλύπτω με ελαιόλαδο κai φυλάσσω στο ψυγείο. Καλοφάγωτο!
Σημ. Το ανοιχτό μεσογειακό σάντουιτς της φωτογραφίας έχει ψωμί τύπου τζαμπάτα, πιπεριά ψητή, σε λωρίδες κομμένη, ροδέλες ντομάτας, ροδέλες κρεμμυδιού, baby ρόκα, ταπενάντ, ρίγανη, σπόρους κάνναβης, ελαιόλαδο! Όλη η Μεσόγειος στο πιάτο μας, απλά, λιτά κι υπέροχα!